się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi
Ostra na Słodkopyszne. składniki: 250 g sera białego półtłustego 250 g masła 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2-3 duże jabłka cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm i szklanką
babka w formiesosie z dodatkami wgłębienia – łyżką, i w każde wlewamy po surowym jajku, jak do szakszuki. Uważamy żeby nie zniszczyć żółtka. W sos wkładamy koktajlowe pomidorki, całość posypujemy pokruszonym kozim twarogiem i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 15-18 minut. Białka jaj powinny się prawie do końca ściąć, żółtka natomiast pozostać płynne, a kozi ser zmięknie i się rozpuści. Podajemy
Karo in the Kitchenżelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno. 7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką
Mała CukierenkaCebulę obieramy,siekamy,przyprawiamy solą i pieprzem,rumienimy na maśle.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia.Koperek i szczypiorek kroimy,mieszamy z ziemniakami,twarogiem i cebulą.Farsz odstawiamy na 2 godz.do lodówki. Z ciasta wykrawamy np. szklanką kółka,napełniamy farszem i sklejamy pierogi.Gotujemy partiami,wrzucając na gorącą osoloną wodę.Wyjmujemy łyżką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibyć średnio rozgrzany i każdą stronę smażymy po kilka minut. Można również upiec placuszki na blasze w piekarniku, ale tak nie próbowałam :) Podajemy z masłem czosnkowym, z twarogiem ze szczypiorkiem lub bryndzą. Smacznego
bistro mamamojej rodzinie tolerujemy gluten ale naleśniki z ciecierzycy są wyjątkowo smaczne, więc robię je często. Naleśniki z ciecierzycy to smaczny posiłek na słodko i na wytrawnie . Lubię je z twarogiem i dżemem, a moje dzieci z nutellą. Na śniadanie, na podwieczorek czy na deser . Jeśli więc lubicie ciecierzycę to polecam skorzystać z tego przepisu. Naleśniki bezglutenowe Składniki
codojedzenianasiona strączkowe i warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu
Menmagazinekaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Składniki na masę: 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 650 g twarogu zmielonego dwa razy, lub z wiaderka (ja użyłam „mój ulubiony”) 510 g masy krówkowej „kajmak” 2 łyżki cukru 100 g masła Wykonanie biszkoptu
Kuchnia u Krysizachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy (Foremka 16x23 cm) Składniki: 1,5 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 300 g twarogu półtłustego 2 jajka 2 łyżki cukru Dodałam jeszcze 3 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ryż opłukałam, zalałam mlekiem, dodałam masło i wstawiłam
Kuchnia u Krysiróżniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych
6nieboSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy
Gotowanie moimi oczamibrzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki skrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło
codojedzeniaidealny na upały.Bardzo szybko się robi i składników za dużo nie potrzeba. Sernik zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę ..Inne serniki można zobaczyć u ...cdn. 50 dkg twarogu 1 duży jogurt naturalny około 3/4 szkl.cukru 5-6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki wody dowolne owoce 1 galaretka Żelatynę rozpuścić w wodzie.Twaróg zmielić i zmiksować razem z jogurtem
Moje domowe kucharzenieCiasto twarogowe jest proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie sprawdza się z farszem- zarówno słodkim jak i słonym. Ja dziś zawinęłam nim kiełbaski na śniadanie. Mniam! Składniki: 10 dag twarogu 10 dag masła 10 dag mąki szczypta soli 1 jajko kiełbaski 10 szt. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować, tą czynność powtórzyć pięciokrotnie
Tradycyjna Kuchnia