Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę • 1 żółtko • 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: • 1,3 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego • 450 g drobnego cukru do wypieków • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno • 250 g masła • 6 łyżek kaszy manny • 1 opakowanie budyniu waniliowego • 1 szklanka śmietany
W mojej kuchnipopularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę
Garniec Magaliedzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem
RAROSSAkrajanki twarogowej 4 łyżki otrębów granulowanych o smaku śliwki firmy Kupiec 8 śliwek suszonych 2 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Do pucharków nałóż mus jabłkowy. Pokrój twaróg w drobną kosteczkę a śliwki suszone w paseczki. Na porcje musu rozłóż kostkę twarogową, a na niej po jednej łyżce otrębów granulowanych o smaku śliwki firmy Kupiec. Udekoruj desery
Gotuj Sam!drożdży 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut
Gotuj Sam!Czas na makaronowy deser! Tak, makaron na słodko jest również pyszny. Dla tych, co lubią obiady na słodko polecam różne wariacje makaronu z twarogiem i rodzynkami. W kuchni węgierskiej spotkałam się z makaronem z orzechami włoskimi - bardzo ciekawy w smaku. Ja zaserwuję Wam dzisiaj zakrecone serniczki pełnoziarniste. Możecie wykorzystać makaron z poprzedniego dnia przechowany w lodówce. Serniczki polałam stopioną czekoladą
Gotuj Sam!Składniki: Ciasto: mąka 2 szkl. żółtko 1 szt. proszek do pieczenia 2 łyżeczki margaryna 10 dag. cukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl. olej 1/2 szkl. mleko 1 i 1/2 szkl. budyń waniliowy (bez cukru) 2 op. jaja 2 szt. żółtko 4 szt. aromat migdałowy
Kuchnia Paulettesnawilżona, taka aksamitna i mięciutka. To mój aktualny faworyt wśród kosmetyków do pielęgnacji ciała! 3. Lodotwórca - foremki do lodów - 6 sztuk. Idealny zestaw do przygotowania lizaków lodowych - z owoców, twarogu, jogurtu, śmietany. Każdą z foremek można oddzielnie zamrażać, lub umieścić 6 - w praktycznym stojaku. Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne. Wymiary: 11 x 11 x 12 cm Wymiary foremek
Di gotujepostanowiłam więc zrobić coś w tym klimacie :) Serowe ciasteczka w smaku przypominają pączki - to idealne słodkości w okresie Bożego Narodzenia i karnawału. Składniki na ok. 50 sztuk: 400 g twarogu mielonego 500 g mąki tortowej 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżka octu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Alutka-GotujeBardzo smaczne, najlepsze zaraz po usmażeniu. Polecone przez Karolinę J , a znalezione tutaj (przepis zmieniony). Zjedzone na słodko (z dżemem) i wytrawnie (z nadzieniem: wędzony twaróg + jogurt naturalny + drobno posiekana cebula – pomysł Rafała). Składniki na 7-8 mniejszych naleśników: 300 ml mleka (trochę więcej niż 1 szklanka) 16 łyżek mąki kukurydzianej (160 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest od pokoleń. Różnica polega na tym, że tam orzechy dodaje
Trzeci talerzciasteczka trzysłkadnikowe Ciasteczka serowe- trzyskładnikowe 300 g mąki pszennej 250 g twarogu 200 g margaryny lub masła dodatkowo : cukier kryształ lub trzcinowy do obtoczenia ciasteczek Ser biały przeciskamy przez maszynkę. Składniki wszystkie razem dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 4 mm i wykrawamy
Aromatyczne Podróżewystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masa serowa gotowana • Jajka roztrzepać z mąką. • W garnku rozpuścić masło z cukrem i kajmakiem. • Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. • Połączyć z masą jajeczną i ponownie zagotować. • Gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe. • Na wierzchu położyłam folię bąbelkową, którą wcisnęłam w masę serową
To co kochamdyni startej na tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu na sernik (zmielonego) płatki migdałów do dekoracji Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka
Ugotowane pozamiatanenagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 10 minut. 2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy
Kuchnia w czekoladzie