racuchy przygotujesz błyskawicznie. Dodaj ulubione dodatki i gotowe. Mnie smakują z jogurtem słodzonym miodem i malinami. Inspiracja stąd . Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki ½ szklanki mleka 20 dag rozdrobnionego twarogu 1 szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki cukru 4-5 łyżek oleju Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni wykonanie: Serek śmietankowy mieszamy z serkiem topionym oraz ze zmielonymi orzechami włoskimi. Łyżeczką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy w uprażonych i posiekanych migdałach. Na półmisku
Domowy Smak Jedzeniachili drobno pokrojonej 1/2 limonki lub cytryny (skórka i sok) kilka listków świeżej bazylii sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 25 g masła 1 łyżka oliwy DODATKOWO: 100 g twarogu wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz szczyptą soli i pieprzu WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie klarowna. Wkładamy do rondelka, wlewamy
cool and mintydelikatnego półtłustego twarożku i jajka. Składniki: 60 g roszponki 100 g puszki filetów anchois garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu półtłustego 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki pieprz grana padano do posypania wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem) Wykonanie: W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek
Zasmakuj KuchniDODATKOWO : 1 szklanka masy makowej 250 g twarogu utartego z 3 łyżkami cukru ewentualnie powidła WYKONANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się
Kulinarne Fantazje MarioliPRZYGOTOWANIE : W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje. Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy
Kulinarne Fantazje Mariolikakao i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i zagotować. Odstawić i ostudzić, następnie dodać konfiturę, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy. Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę
Kulinarne Fantazje MarioliPrzygotowanie : Składniki ciasta zagniatamy, w razie konieczności dosypujemy mąki Szymanowskiej. Zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukry, jajka, olej i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę, po zmiksowaniu wlewamy śmietanę i mieszamy. Ser wylewamy na kruche ciasto. Ciasteczka oreo przecinamy na pół
Kulinarne Fantazje Mariolizostaliśmy ugoszczeni iście po królewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński z Wielgolasu
królestwo garówpapierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny
Calzonella.comsernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka. *** Typu Śmietana Szefa Kuchni Danone 22%. **** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie. *****Połam czekoladę na kawałki i włóż je do miski postawionej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamałych (metalowe obręcze o średnicy 12 cm) Spód na sernik 150 g zmielonych digestive 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa 500 g sera ricotta lub twarogu 200 g cukru 10 listków żelatyny 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l śmietanki 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo 450 g sezonowych owoców 4 łyżki cukru 1 listek żelatyny Namocz
codojedzeniadanie zobaczyłem w telewizji dawno temu i wydaje mi się, że był to program Okrasy. Zapamiętałem sam pomysł a mianowicie podsmażone ciasto drożdżowe z twarogiem a do tego gorące karmelizowane maliny. Doskonały poranek. Słońce, ciepło i takie śniadanie
Milion Smakówzabierałam w pojemnikach do pracy. Idealne do porannej kawy. Tym razem postanowiłam trochę je urozmaicić i wyszło pyszne a'la BOUNTY. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g twarogu ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 mąki z cieciorki i 1 mąki kokosowej @purerein ✔ 3 łyżki wiórek kokosowych ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe
TetiisheriMiałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli
Czerwień i błękit