tuńczyk w ziołach - 182 przepisów (strona:6/13)

Sałatka z tuńczyka 514

opakowanie już wyrzuciłam, a zioła trzymam w pojemniczku). Zawsze można kupić gotową mieszankę ziołową w sklepie, albo samemu dobrać własną wedle upodobań. WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż

Passions hobbies life
Sałatka z tuńczyka i brokuła 196

Pysznego tuńczyka nigdy dość czy jest on w puszce czy jest on filetem całkiem świeżym. Dziś proponuję użycie tuńczyka wprost z puszki aby powstała pyszna i

Moje Małe Czarowanie
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 272

surowego mięsa. Cienko krojona wołowina wyglądała apetycznie, do tego skropiona cytryną i przybrana ziołami nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre carpaccio potrzebne jest

Bon Ton Italia
Empanadillas: Post Scriptum 218

poniżej propozycje nadzienia traktujcie jako punkty wyjścia - dodajcie swoje ulubione przyprawy, składniki, zioła. Najfajniejsze jest to, że empanadillas naprawdę zostawiają nam spore pole do popisu i eksperymentowania, a ja taką zabawę w kuchni ogromnie lubię.   Przepisom towarzyszą niestety wyłącznie zdjęcia z empanadillas z tuńczykiem , bowiem kiedy robiłam poprzednie wersje nie prowadziłam jeszcze bloga, a idea fotografowania dań

KUCHARNIA
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 200

razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe 166

wędzonym łososiem lub makrela.  Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej szalotki, 1-2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie), 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (do wyboru: tymianek, pietruszka, kolendra, bazylia itp).  sól, pieprz

SzczyptaSmaQ
Sałatka z tuńczykiem, papryką i słonecznikiem 271

mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski papryki konserwowej oliwa sól pieprz oregano lub inne przyprawy 1 łyżeczka ziaren słonecznika   W misce umieścić sałatę, dodać pokrojoną paprykę i słonecznik. Polać oliwą i doprawić solą, pieprzem lub ziołami. Spożyć od razu po przygotowaniu.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kieszonki z ciasta francuskiego z pieczonym kalafiorem ,papryką i tuńczykiem. 216

rozkładamy na papierze i smarujemy pastą z kalafiora , na niej kładziemy tuńczyka ,kawałki papryki i kawałki jajka . Wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta ,kroimy na sześć kawałków i brzegi sklejamy za pomocą widelca ,aby środek ładnie się trzymał .Ciasto nacinamy w kilku miejscach nożem ,smarujemy jajkiem ,oprószamy ziołami i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Ziemniaczane miseczki z tuńczykiem 281

obrać ze skórki i wydrążyć środki.  Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Dodać majonez, dokładnie wymieszać.  Masą nadziać ziemniaki. Udekorować świeżymi ziołami. Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 214

dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy  cieniutkimi  plasterkami  sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego

Stare Gary
Sylwestrowe menu – top lista 988

Podczas sylwestrowej nocy  będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 370

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 275

pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł na chleb, ale tym razem(...)żadnych dziwnych, chemicznych dodatków, po drugie smakiem, bo na chrupiącej bułeczce  smakował rewelacyjnie, a po trzecie świetnie się wkomponował w smak przygotowanych potraw takich jak poniższe kotlety z tuńczyka. Tak wiec zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka nicejska 324

który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób, że jest ono surowe. Nie, tak właśnie ma być i na pewno nie będzie surowe. W praktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego(...)aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem bardzo kwaśnych i „octowych” smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne

Kulinarna Pokusa