jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek
bastalenaświderki (suchego - pół paczki) 125 g mozzarelli 150 g twarogu półtłustego 150 g sera żółtego (o wyraźnym smaku) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 słoika pomidorów suszonych - u mnie Pomidory suszone z żurawiną w oleju z ziołami od Ole! 1/2 słoika czosnku marynowanego - u mnie Czosnek włoski w oleju od Ole! garść oliwek marynowanych 1/2 puszki kukurydzy ulubione(...)Kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wymieszać ze sobą starte sery, pomidory suszone, czosnek, oliwki i kukurydzę. Dobrze doprawić (w przeciwnym wypadku po dodaniu makaronu całość będzie mdła). Dodać tuńczyka i makaron. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać odłożonym serem. 5. Całość zapiekać ok 30 min 180*C. Podawać z keczupem lub ulubionym sosem
Kto ugości moich gości?widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek(...)paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowaSzybko, smacznie i aromatycznie :) Składniki 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1 puszka tuńczyka 5 ząbków czosnku 5-6 karczochów z zalewy oliwa z oliwek sól, pieprz świeże zioła do … Czytaj dalej Czosnkowy makaron z karczochami
czarrna od kuchnimnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi się też podczas majówkowych wycieczek. Składniki na 1 porcję: Pół puszki
Fabryka pomysłówtuńczyka w oleju - pół litra sosu pomidorowego - 1 mały bakłażan - szczypta tymianku - pół łyżeczki pieprzu czarnego - pół łyżeczki curry lub ziół marsala - szklanka kaszy jaglanej - sól - liść laurowy - natka pietruszki lub koperku - 3 ząbki czosnku Tak dla 2-3 osób jest ten przepis.. Sos pomidorowy np. tego przepisu tutaj podgrzej , dodaj pokrojony w kostkę , nie za dużą(...)szklanką wody i liściem laurowym, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz na minimum i zostaw na 12 minut pod przykrywką, wyłącz gaz i zostaw, niech odetchnie. Dodaj do bakłażana połowę tuńczyka. Zamieszaj i podawaj z gotową już kaszą, posyp wszystko natką pietruszki lub koperkiem, wyłóż resztę tuńczyka. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę
Bike By LifeSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos pomidorowy:6 łyżek passaty pomidorowej1 łyżka oliwy1 łyżka ziół prowansalskichszczypta soli i pieprzu1/2 łyżeczki cukruDo miski przesiać mąkę. W innym naczyniu wymieszać wodę z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut(...)już gotowe, rozwałkować je na cienki placek i ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Wymieszać składniki na sos pomidorowy. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, mozarellę i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, a na nim ułożyć kolejno mozarellę, tuńczyka, kukurydzę i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchenneśmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu podanego(...)sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik lub sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus fot. Aga Prus
Kuchnia smakówporcje: 1/3 paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie - do smaku Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę(...)koniec smażenia dodać czosnek - nie wcześniej, bo czosnek ma tendencję do przypalania się i staje się wtedy gorzki . Dorzucić pomidory z puszki, pokrojonego w drobne kawałki selera naciowego oraz tuńczyka z puszki - wraz z zalewą . Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5 minut. Serwować jako potrawkę do makaronu - u mnie ze świderkami
Grunt to przepis!dodam tylko oliwki…. Zapraszam! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiemSkładniki:ok.350 g makaronu, np. typu rurki2 puszki tuńczyka (około 200 g każda)1 puszka ciecierzycy (około 400 g)1 puszka pomidorów (400 g)150 g świeżego szpinaku4 ząbki czosnku2 czerwone cebule1 żółta papryka2 łyżki ziół prowansalskich1 łyżka papryki słodkiejsól, pieprz,ser do posypania (u mnie mozzarela)olej rzepakowy do smażenia1. Makaron
UgotujmyTo.plTuńczyk podany na warzywach, polecamy. Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony sól Przygotowanie Warzywa umyłem(...)nich rozdrobnione pomidory i zioła - oregano, bazylię i tymianek. Doprawiłem czarnym pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut. Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz
R'n'G Kitchenkoncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka listków świeżej roszponki) Passatę oraz mleko wlewamy(...)makaron (powinien być całkowicie przykryty). W taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać
Ratunku obiadkrólewsku z młodymi ziemniakami Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach tu Łosoś pieczony w ziołach z pieczonymi ziemniakami tu Sałatki : Sałatka a'la caprese po polsku TU Przepyszna sałatka z selerem naciowym TU Sałatka śmieciuga z tuńczykiem TU Sałatka jarzynowa z oliwkami TU Sałatka 3 - składnikowa z roszponką TU Sałatka
pieprzny smaczekstrączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), które są niezbędne do wzrostu i funkcjonowania naszych komórek spożycie płynów, należy wypijać do 8 szklanek wody, soku lub herbat ziołowych spożywanie ziół o działaniu antybiotycznym, m.in. liść, korzeń i nasiona łopianu, cayenne, goździki, jeżówka, czosnek, kwiat czerwonej koniczyny, tymianek spożywanie ziół o działaniu przeciwwirusowym, m.in. liść, korzeń i nasiona łopianu(...)kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, imbir, melisa, lukrecja, majeranek, krwawnik, dziurawiec spożywanie ziół o działaniu przeciwutleniającym, m.in. traganek, miłorząb, zielona herbata, głóg, ostropest, rozmaryn, szałwia, kurkuma należy spożywać odpowiednie ilości białka, które pomaga w odbudowie przeciwciał oraz zdrowych tkanek i narządów należy optymalizować trawienie, aby poprawić przyjmowanie składników odżywczych. Aby zachować zdrowy układ odpornościowy należy WYELIMINOWAĆ
Naturalna Kuchnia