tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości(...)korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować
FitKotzabrać ją w pudełku do pracy. Sałatka jest bardzo sycąca i delikatna w smaku. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka :) Składniki: * woreczek ryżu * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 puszka groszku * 4-5 ogórków konserwowych * 5 jajek ugotowanych na twardo * 2 łyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy ostrej * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować al dente w osolonej(...)łyżeczkę przyprawy do ryżu Skworcu ), odlać z nadmiaru wody i wystudzić. Wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, wystudzone pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Groszek i tuńczyka odsączyć z wody, wsypać do miski. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą, dodając majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Odstawić sałatkę do lodówki na około
Zrób to smacznieryżu i mozzarelli (zamiast jajek) staje się dość syta, dzięki której możemy zaspokoić nasz - nie tylko poranny - pierwszy głód. Do tego kusi kolorami;) - smacznego:) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 185 g) 1 kulka mozzarelli 1 średnia cebula 2 suszone pomidory spora garść mrożonej zielonej ciętej fasoli spora garść mrożonej kukurydzy 1 mała czerwona papryka 4 łyżki(...)sosu tatarskiego z ogórkiem konserwowym - przepis znajdziecie na moim blogu - opcjonalnie możecie użyć majonezu, jogurtu naturalnego lub pominąć ten składnik 2 łyżki ugotowanego ryżu pęczek koperku drobno posiekanego sól, pieprz łyżka - dwie oleju Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączamy, cebulkę, suszone pomidory i paprykę czerwoną drobno kroimy, mozzarellę kroimy nie za dużą nie za małą w kostkę. Ryż gotujemy
Zasmakuj Kuchnituńczykiem Smaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem, to idealna propozycja na posiłek lekki, ale pożywny. składniki dla czterech osób puszka tuńczyka w sosie własnym 1 szklanka dowolnego makaronu 120 g kukurydzy konserwowej 120 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka natki pietruszki sól(...)sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek i kukurydzę, a następnie wrzucamy warzywa do miski, dokładamy do nich ugotowany, zahartowany i dokładnie odcedzony makaron. Do warzyw dodajemy tuńczyka z puszki ( odcedzonego), jogurt oraz majonez, całość posypujemy posiekanym szczypiorem i natką pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy, odstawiamy na dziesięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe
Miód i pieprzskładników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :) SKŁADNIKI: 18 sztuk krakersów 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek) 0,5 cebuli 50 g żółtego sera (użyłam około 70-80 g) 0,5 czerwonej papryki 3 ugotowane na twardo jajka 6 łyżek majonezu(...)smaku WYKONANIE: Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu i opcjonalnie soli do smaku. Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij go widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulę, 1 łyżkę majonezu, pieprz do smaku, wymieszaj całość. Jajka obierz ze skorupek, białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
Słodko-Słony Świat Ilonyczasie podzielić na 2 części w stosunku 1/4 do 3/4 ( pizza na cienkim i na średnim cieście ). Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego - 2 garście ulubionego tartego żółtego sera Patelnię mocno rozgrzać, położyć na niej placek(...)minuty. Odwrócić na drugą stronę ( placek delikatnie urośnie i pojawią się na nim złote plamki jak na tortilli ). Posmarować 2 łyżkami keczupu, posypać oregano. Wyłożyć połowę tuńczyka, połowę plasterków pomidora i część krążków cebuli. Zasypać garścią tartego sera. Zmniejszyć ogień jeszcze o 1/3 mocy. Przykryć pokrywką. Po 3-4 minutach pizza jest gotowa. * jeżeli robimy pizze z ulubioną
kawawszklanceciabatta. SKŁADNIKI: 1 ciabatta (moja była z oliwkami) 1/2 dużego pomidora 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartej mozzarelli 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym świeże oregano sól pieprz pieprz kolorowy oliwa z oliwek A jak to zrobić: Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, oregano i czosnek. Wsypać(...)oliwek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć ciabattę przekrojona na pół. Na jeszcze ciepłą ciabattę ułożyć warstwę pomidorów. Na wierzchu kanapki ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka. Całość oprószyć kolorowym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachbiały pieprz do smaku Masa serowa • 2 łyżki startego sera żółtego • 1 łyżka majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Masa tuńczykowa • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym • 1 łyżeczka majonezu • rzodkiewka i zielona pietruszka do dekoracji Masa chrzanowa • gotowane żółtka z 2 jajek • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu • 1 łyżeczka(...)dwóch jajek wyjąć żółtka. Masa serowa • Starty ser żółty wymieszać z majonezem i przetartym czosnkiem. • Nałożyć łyżeczką na 4 połówki jajek. • Posypać posiekanymi orzechami. Masa tuńczykowa • Tuńczyka mocno odsączyć z zalewy, wymieszać z majonezem. • Nałożyć masę na połówki jajek, udekorować rzodkiewką i pietruszką. Masa chrzanowa • Żółtka utrzeć z chrzanem i majonezem
To co kochamkukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi. Do tego odrobina zieleni i… jest pysznie. Polecam Wam tą sałatkę! Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków paprykowych – miks czerwonych i żółtych 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle 1 łyżka posiekanego koperku + do ozdoby 1/2 łyżki posiekanej zielonej(...)łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut (zgodnie z instrukcją producenta). Do miski przekładamy 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej). Dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego uprzednio widelcem). Całość mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki paprykowe, znów mieszamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do reszty składników sałatki wraz z posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką
Słodkie okruszkibłyskawiczny obiad lub gorącą, sycącą kolację. Polecam to banalnie proste i naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 300 g makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 20 dag sera żółtego 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól przepis Makaron gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem według przepisu(...)pietruszki siekamy a obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Do miski, na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser. Na patelni z rozgrzaną oliwą delikatnie przesmażamy czosnek, dodajemy tuńczyka i wszystko mieszamy, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany makaron i całość razem łączymy. Na końcu makaron posypujemy startym serem żółtym serem, jeszcze raz wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Danie
Smakowite DaniaJesień za oknem. Dziś mokro i ponuro. W takie dni warto przygotować jakieś kolorowe i apetyczne danie. Zdecydowałem się zaprezentować Wam moją kipiącą kolorami sałatkę z
kulinarnyJaciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie!I syci na długie godziny!Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę! SKŁADNIKI:( na 2 porcje )- ciasto francuskie – 1 płat- tuńczyk w sosie własnym – 100 g- czerwona papryka – 1 szt- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- szczypiorek – pęczek- musztarda – 1 łyżka- śmietana(...)takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ).Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C.W tym czasie odsączamy tuńczyka.Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek.Trzemy ser żółty.Wszystko razem mieszamy.Dodajemy śmietanę oraz musztardę.Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku.Wypełniamy podpieczoną foremkę.Wkładamy do piekarnika ponownie
Ostra na Słodkotuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera. 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni czerwona papryka czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 korniszony 4 jajka puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g białego sera półtłustego majonez sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pozbawioną(...)korniszony również kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników. Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy
Smaki Na Talerzuzapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki(...)proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości
Even Better Foodpesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnieMożna użyć oczywiście gotowego(...)paseczki, smażymy na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy na połowę. Dodajemy do szynki pomidorki koktajlowe i oliwki. Podsmażamy przez około 2 -3 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Tuńczyk ma się podgrzać. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukolę, zawartość patelni oraz starty parmezan. Mieszamy wszystko dokładnie
Mania Gotowania