Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy(...)Usmażone krążki układamy na papierowym ręczniku. Na talerzu układamy mix sałat. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaosoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron(...)dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcuCiekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo 100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie(...)blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy
Symfonia smakowaDodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu). 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać
Fitsweet.mewarstwową, która pięknie prezentuje się w przezroczystej misce. Zamiast majonezu użyliśmy duńskiej remulady. Składniki 1 mango 250 g drobnego makaronu ( u nas zacierki babuni ) 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek remulady duńskiej 4 jajka opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zacierki(...)twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtek. Mango obieramy i kroimy w kostkę, układamy na dno naczynia. Makaron mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki. Dzielimy na dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane białka jajek (można lekko oprószyć solą i pieprzem). Na białka wykładamy drugą puszkę osączonego
R'n'G Kitchentylko na co dzień, ale i na rożnego rodzaju imprezach. Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole Składniki: 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 200 g masła 200 g sera żółtego 10 jajek 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150g) 400 g majonezu pęczek szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka(...)następnie również zetrzeć na tarce. Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy. Kolejność warstw od najniższej: starte białka jaj starty ser żółty 1/2 porcji majonezu tuńczyk cebula 1/2 porcji majonezu starte masło pokruszone żółtka jaj szczypiorek Smacznego! — BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g
Ola la LCHFzachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania suszona cebula i pietruszka (przyprawy) olej(...)Sos: kubeczek jogurtu, 2 ząbki czosnku, koper, sól, pieprz, łyżeczka musztardy (można dodać majonez, wtedy sos będzie bardziej gęsty) Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki:5 jajek,1 puszka tuńczyka z sosie własnym,200 g żółtego sera,1 cebula biała,1 cebula czerwona,1 ogórek konserwowy,6 łyżek majonezu,3 łyżki musztardy,1/2 puszki kukurydzy.Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)majonezem. Na sam spód przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy
Aga w kuchnimąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 50 ml oleju jajko na nadzienie: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu) łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli szczypta cukru duża szczypta chilli świeżo zmielony pieprz 4 łyżki czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy dodatkowo: łyżeczka ziół prowansalskich(...)miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na 2 porcje opakowanie rukoli 4 jajka ugotowane na twardo 10-12 pomidorków cherry słoik suszonych pomidorów w oleju pęczek posiekanego szczypioru z dymki puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Umyte pomidorki cherry przekrawamy na pół. Odsączone z oleju(...)szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, na sałacie umieszczamy połówki pomidorków, paski suszonych pomidorów, ćwiartki jajek, odsączonego z sosu rozdrobnionego tuńczyka i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorem. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Artykuł Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami, tuńczykiem i jajkiem + film pochodzi
Smakowite Daniawitaminę C, zawiera sporo żelaza. Powinny go szczególnie jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego(...)drobno posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku; na początku jest ich bardzo dużo, lecz po kilku chwilach "usiądzie" i będzie go znacznie mniej. Po tym czasie dodaj do szpinaku odsączonego tuńczyka, śmietankę oraz jogurt i groszek, wymieszajcie dobrze, przyprawcie lekko i połączcie z odsączonym z wody makaronem. Wykładajcie na talerze i doprawcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnichociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing(...)wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy. W czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy
DefinicjaSmakuProste i bardzo smaczne danie obiadowe! Jeżeli macie ochotę na inne rybne dania to kliknijcie TUTAJ . Składniki na 2 porcje: makaron, np. świderki pełnoziarniste 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 120 g) 1 duża marchewka 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku odrobina oleju do smażenia sól, pieprz posiekana zielona pietruszka Makaron ugotować zgodnie z instrukcją(...)marchewka lekko zmięknie to dodać cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną to dodać odcedzonego tuńczyka z puszki. Chwilę smażyć. Makaron przełożyć na talerz. Na sam środek wyłożyć farsz warzywno-tuńczykowy. Całość obficie posypać zieloną pietruszką
Ugotowaćserca i żółądki. Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu(...)żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie
cucinare