składniki na 2 porcje opakowanie rukoli 4 jajka ugotowane na twardo 10-12 pomidorków cherry słoik suszonych pomidorów w oleju pęczek posiekanego szczypioru z dymki puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Umyte pomidorki cherry przekrawamy na pół. Odsączone z oleju(...)szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, na sałacie umieszczamy połówki pomidorków, paski suszonych pomidorów, ćwiartki jajek, odsączonego z sosu rozdrobnionego tuńczyka i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorem. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Artykuł Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami, tuńczykiem i jajkiem + film pochodzi
Smakowite Daniawitaminę C, zawiera sporo żelaza. Powinny go szczególnie jeść osoby osłabione i cierpiące na anemię. Jedzcie go na zdrowie często! Składniki: 220 g makaronu tagliatelle puszka tuńczyka w sosie własnym (1 puszka 185 g) 80 g liści szpinaku baby (1 opakowanie) 0,5 szklanki groszku konserwowego 180 g śmietany 12% (mały kubeczek) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego(...)drobno posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku; na początku jest ich bardzo dużo, lecz po kilku chwilach "usiądzie" i będzie go znacznie mniej. Po tym czasie dodaj do szpinaku odsączonego tuńczyka, śmietankę oraz jogurt i groszek, wymieszajcie dobrze, przyprawcie lekko i połączcie z odsączonym z wody makaronem. Wykładajcie na talerze i doprawcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnichociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing(...)wodę, gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy. W czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy
DefinicjaSmakuProste i bardzo smaczne danie obiadowe! Jeżeli macie ochotę na inne rybne dania to kliknijcie TUTAJ . Składniki na 2 porcje: makaron, np. świderki pełnoziarniste 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 120 g) 1 duża marchewka 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku odrobina oleju do smażenia sól, pieprz posiekana zielona pietruszka Makaron ugotować zgodnie z instrukcją(...)marchewka lekko zmięknie to dodać cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną to dodać odcedzonego tuńczyka z puszki. Chwilę smażyć. Makaron przełożyć na talerz. Na sam środek wyłożyć farsz warzywno-tuńczykowy. Całość obficie posypać zieloną pietruszką
Ugotowaćserca i żółądki. Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu(...)żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie
cucinaregustu. Składniki (3 pomidory-porcje): 3 średniej wielkości pomidory (najlepiej, żeby były już mocno dojrzałe, ale nie za miękkie- wtedy szybciej się upieką) puszka tuńczyka w sosie własnym lub wodzie 1 łyżka twarogu (najlepiej przemielony jak np. Emilka) 3 plastry sera feta o najniższej zawartości tłuszczu (można też wykorzystać mozzarelle light, jednak mi bardziej pasowała feta) 2 łyżki(...)drobną kostkę i odcedzamy na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćProsta sałatka z tuńczyka, która sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 100 g ryżu (1 torebka) 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 mała cebula 2-3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, szczypta(...)ostudzenia. Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka, ogórki, kukurydzę i cebulę, Wszystko razem delikatnie wymieszać, po czym dodać majonez, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ponownie mieszając. Sałatkę można podawać
Passions hobbies lifejeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła. Pasta z tuńczyka i jajek: 4 duże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie(...)bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze części szalotkę i pulsacyjnie miksujemy, aż kawałki będą drobne. Dodajemy obrane jajka i odsączonego tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez kilka sekund – nie dłużej, pasta jest lepsza jeśli ma wyczuwalne kawałki (jeśli nie mamy malaksera wystarczy wszystkie składniki drobno pokroić). Dodajemy odciśnięte ogórki, majonez
Poezja smakuzapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami) - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu) - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - tarty parmezan - sok z cytryny - 2 łyżki masła - 4 łyżki oleju - 2 chochle(...)podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu. 5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron. 6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni. 7. Makaron podajemy posypany startym parmezanem. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na makaron z łososiem
Bez Cebulipomidorowy i ukochany makaron i zaczyna się kombinowanie. Kombinowanie na tyle dobrze, że przepis tu wrzucam od razu. Makaron z tuńczykiem 0,5 kg makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 0,5 litra sosu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 cebula żółta łyżka kaparów 2 szalotki 4 suszone pomidory oliwa z suszonych pomidorów ( może być zwykła ) sól, pieprz, chili(...)pokroiłam w mniejsze kawałki i włożyłam do blendera, dodałam kapary, suszone pomidory, sos pomidorowy i całość zblendowałam. Woda się zagotowałam, wrzuciłam makaron i gotowałam 7 minut. W tym czasie na dużej patelni rozgrzałam olej spod suszonych pomidorów, przełożyłam na niego moją mieszankę z blendera, podgrzałam i dodałam tuńczyka z puszki, wymieszałam dokładnie i doprawiłam przyprawami. Sos gotowałam około 5 minut
Kuchnia na wzgórzutrochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka(...)odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.Gotowym farszem napełniać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 2 duże pieczarki mieszanka sałaty 1 fenkuł (koper włoski) 1 czerwona cebula puszka tuńczyka w sosie własnym winegret: łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę(...)talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem
Pyry na Gazsmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No dobra już nie chwalę , tylko pokazuję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 dużej ) 1 puszka czerwonej fasoli 4-5 ogórków konserwowych kawałek kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula – mała czerwona papryka , najlepiej spiczasta , gdyż jest(...)najsłodsza i chrupiąca sól sos : 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka chilli lub jeśli lubicie łagodnie słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatkowo : tarty żółty ser i szczypiorek do posypania Składniki na sałatkę , kroimy na małe kawałeczki , dowolnego kształtu i wielkości . Fasolkę
Ogrodnik w podróżybardziej, że niedługo Sylwester ;) Sałatka pyszna, minimalizm składników nadaje jej lekkości, a w połączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka!Składniki:4 cytryny3 jajka2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal1 ogórek5 łyżek majonezu1/2 pęczka koperku2 gałązki natki pietruszkiświeżo zmielona sól morskaświeżo zmielony pieprzcukier1 pomidorkrem z karczochów MantiniWykonanie:Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i pokroiłam w kostkę. Cytryny umyłam(...)drobno posiekałam i włożyłam do miseczki, w której znajdował się posiekany miąższ z cytryny. Ogórek umyłam, obrałam, wydrążyłam nasiona, resztę pokroiłam w drobną kostkę i dorzuciłam do pokrojonych jajek. Tuńczyka odsączyłam na sicie, rozdrobniłam go i dorzuciłam do jajek i ogórka. Wszystko wymieszałam. Do małej miseczki z cytryną i posiekaną zieleniną dodałam majonez, który przyprawiłam solą, pieprzem i cukrem
Blondynka Gotujedrożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju olej, oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokruszone drożdże, olej i ponad pół wody. Ciasto zagniatać stopniowo(...)pieczarki, doprawić solą i pieprzem a następnie smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać bazylią i oregano, a następnie układać pozostałe składniki: starty ser, pieczarki, tuńczyk, oliwki. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Wierzch pizzy posypać ziołami i papryką. Piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut
Mama Gotujepodobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego(...)łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek
Kuchnia Prezydentowejzdrowe i smaczne danie. Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli łyżka zimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania(...)Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Pyry na Gaz