Budyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki, jak wiadomo, należą do jednych z najzdrowszych owoców. Budyń wzbogacony o nutkę kardamonu zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Jest dobry zarówno(...)cynamon). Miksujemy do połączenia. Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestudzenia. Budyń truskawkowy dekorujemy truskawkami i gorzką czekoladą startą na tarce. Jeśli lubicie budynie, a nie przepadacie za owocowymi smakami, polecam także budyń czekoladowy. Post Budyń truskawkowy z kardamonem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutruskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje.Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty(...)więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń. Mus truskawkowy z kaszy mannySkładniki:40g kaszy manny300ml mleka30g cukru1 łyżka soku z cytryny200g truskawek100g śmietanki 30%1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji Wykonanie:- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny
Smakołyki Berenikidziw się temu - sernik, tzw. "lany", z babcinego przepisu zasługuje na chwałę. Smakuje obłędnie i zawsze wychodzi,nawet wtedy, gdy odważę się na małą modyfikację. ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. /z babcinego przepisu; nieco zmodyfikowany;/ na spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników lub jakichś kruchych ciastek 90g masła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru(...)opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodają pod koniec ubijania połowę cukry tak, aby piana stała się twarda i lśniąca
W kuchni Karmel-itkiPrzez ostatnie trzy tygodnie miałam przyjemność prowadzić na Mikserze Kulinarnym akcję "Truskawkowy zawrót głowy 2013". To pierwsza akcja za jaką się zabrałam... zaplanowałam sobie wszystko pięknie - codziennie wieczorkiem przysiądę, obejrzę kilka cudownych przepisów, napiszę Wam parę słów w komentarzach, a na koniec opublikuję piękne podsumowanie z linkami do wszystkich przepisów zgłoszonych do akcji. I? Gdzie te komentarze? Gdzie te linki(...)żeby w ogóle wejść na każdą stronę, obejrzeć zdjęcia, przeczytać przepis i dodać go do akcji, tak żeby nikt nie musiał czekać tygodnia, aż przepis się pojawi :) Wasza truskawkowa aktywność przerosła moje najśmielsze oczekiwania! I mam nadzieję, że wybaczycie mi, że nie pojawi się w tej notce lista 450 linków do Waszych przepisów... zapraszam na stronę akcji, tam można
Kraina Tysiąca Smakównasze kubki smakowe do granic możliwości :) Tytułem małego podsumowania chcielibyśmy przypomnieć wszystkie nasze dotychczasowe propozycje, w których głównymi bohaterami są lub występują w nich Truskawki: Koktajl truskawkowo-poziomkowy Konfitura truskawkowa Tort truskawkowy Koktajl truskawkowo-bananowy Pyszny deser lub śniadanie z domową granolą Truskawki na patyku Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym Sezonu jeszcze nie zamykamy, bo mamy
Delicious TitbitsSezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby nie wykorzystać czerwoniutkich truskawek do jakiegoś pysznego ciasta lub deseru. Buszując po necie natknęłam się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem(...)patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć
Mia Cucina SofietaWczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą truskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron(...)dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają. Zapraszam bardzo) Przepis z tej strony Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola) Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki chlebowej 17 g drożdży 4 łyżki białego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli
Mia Cucina Sofietacoś słodkiego.Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskaweki kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafekoraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody(...)Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkidelikatne i bardzo syte :) Składniki na 5 placków: - 4 łyżki płatków owsianych górskich - łyżka cukru brązowego - jajko - 2 łyżki jogurtu naturalnego - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru) - serek homogenizowany naturalny Płatki owsiane przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt naturalny(...)wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Układać na zmianę: placek - mus truskawkowy - placek - serek homogenizowany - placek - mus truskawkowy itp :) Jeść póki ciepłe
Zgrabne GotowanieSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę(...)wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy:Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić
Blondynka Gotujełyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia(...)pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam z ognia i zabrałam się za przygotowywanie spodu brownie. Spód brownie: Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło włożyłam do rondelka
Blondynka Gotujewcale nie są drogie? Chcecie takie same albo inne - zajrzyjcie TU. Składniki na 15 sztuk: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka musu truskawkowego Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku(...)zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia.Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym! Wykonanie Czekoladek: Czekolady rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy silikonowe foremki, szczególnie skupiamy się na bokach.Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut, po tym czasie możemy posmarować drugą warstwę czekolady
Blondynka GotujePrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa:Czekoladę można
Słodkości i nie tylkoInna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :)Składniki:- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- 2 szklanki pokruszonych herbatników- 3 łyżki dżemu truskawkowego- 1,5 szklanki kremówki- 1,5 łyżeczki żelatyny- 1 galaretka truskawkowa - świeże owoce- 1/2 sklanki cukru pudru Przygotowanie:Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki. W kompieli wodnej rozgrzewamy czekoladę z dodatkiem łyżki(...)rozkładamy na wychłodzonej folii i ponownie wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijemy na puch dodając cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie ciepłej śmietany żelatynę. Przygotowany spód tortownicy smarujemy dżemem truskawkowym, wykładamy ubitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie układamy owoce i zalewamy ścinającą się galaretką
Zainspirowana w kuchniOstatnio dni stały się dużo cieplejsze, a sezon truskawkowy w pełni, to trzeba korzystać z okazji. Moja propozycja na ochłodę to granita truskawkowa. Po prostu ambrozja. A do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy, nawet zapracowani mogą sobie przygotować orzeźwiając mus w kilka minut. Jedynie oczekiwanie się trochę dłuży, ale nie ma nic za darmo:) Składniki: 1 szklanka wody
Ciasteczkowy Potwór