Uwielbiam przygotowywać roladki z różnymi nadzieniami Roladki truskawkowe SKŁADNIKI:truskawkipiersi z kurczaka -1 szt podwójnamąkasól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć. Przekroić truskawki wzdłuż. Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę(...)roladki w samej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym
Kuchnia Danusinaturalny -250 gtruskawki -350 gcukier -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Na upalne dni, taki koktajl to samo zdrowie.Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osączyć. Osączone truskawki przełożyć do blendera, dodać cukier, zmiksować. Koktajl truskawkowy przelać do wysokich szklanek, udekorować świeżymi truskawkami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany
Kuchnia DanusiKoktajl truskawkowy SKŁADNIKI:jogurt naturalny -250 gtruskawki -350 gcukier -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Na upalne dni, taki koktajl to samo zdrowie.Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osączyć. Osączone truskawki przełożyć do blendera, dodać cukier, zmiksować. Koktajl truskawkowy przelać do wysokich szklanek, udekorować świeżymi truskawkami. Podawać zaraz po przygotowaniu. Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany
Kuchnia DanusiSezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodamiCiasto jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI:jajka -7 sztcukier -1 szklmąka -2 i 1/2 szklcukier waniliowy -1 opakmargaryna palma -200 gmąka ziemniaczana -1 łyżkasólproszek do pieczenia -1 opaktłuszczcukier puder do posypania ciastatruskawki 250 gjagody 250 gPRZYGOTOWANIE:Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem
Kuchnia Danusiprzepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku
Kulinarne przygody GatityMąż sprezentował mi maszynkę do robienia lodów, więc sprzęt nie może się kurzyć ! Dziś na tapecie lody truskawkowe na jogurcie, z przepisu Plate of joy. Serdecznie polecam ! Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem
Kulinarne przygody Gatitylodówce, żeby stężał. :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka(...)masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko
Kulinarne przygody GatityPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym. Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki
wyzwania kuchennesito. Stopniowo dodawać do białek. Dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.Krem truskawkowy:300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru.Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie
Z miłości do słodkościmigdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek, 200 g masła lub margaryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru. Kaszki zalać gorącym
Z miłości do słodkościDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówdodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę. A smak? – rewelacja w porównaniu
Nerds Kitchenbabci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko zgniło. Za dużo deszczu za mało słońca tego lata, w sumie tego roku. Mam nadzieje, że sierpień będzie ładniejszy. Kończąc sezon truskawkowy postanowiłam zrobić ciacho z truskawkami. Zdecydowanie z wszystkich wypieków truskawkowych tego roku ten smakował mi najbardziej. Łasuch również potwierdził moje przypuszczenia co do jakości wypieku. W końcu
ciastkarnia na kruchym spodziektóry bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy(...)tortownicy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie do pozostałej części śmietany wsypujemy cukier puder i ubijamy co chwile dodając po łyżce lekko tężejącej galaretki truskawkowej. Pamiętajmy aby wszystko dokładnie rozmieszać tak aby w ptasim mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na zastygłe miętowe ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa
ciastkarnia na kruchym spodzie