gęstego mleka kokosowego 30 g oleju kokosowego nierafinowanego 30 g mąki kokosowej 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Galaretka 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru 500 ml wody 15 kropli stewii w płynie Krem 600 ml gęstego mleka kokosowego 6 łyżek erytrytolu 2 łyżki żelatyny czubate 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć
Modern Cave Girlobrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować(...)dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić. Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego z galaretką, jest bardzo łatwe, szybkie, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjednak cały czas króluje lato! Ciasto z dodatkiem letnich owoców, letnie kolory i zdecydowanie letnie przysmaki, takie jak np. ciasta bez pieczenia. Dziś własnie takie ciasto bez pieczenia dla Was przygotowałam! Jest to lekka, słodka pianka pokryta duża ilością kwaśnych, czerwonych porzeczek, które wspaniale przełamują słodki smak pianki. Ciasto jest łatwe i szybkie, bo wymaga tylko(...)ręce. Polecam! Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: ( mała blacha ) * śmietana słodka 36% – 500 ml * herbatniki kakaowe albo w czekoladzie ( np. maltanki )- 15 szt * herbatniki zwykłe – 15 szt * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka owoce leśne – 1 szt * galaretka przezroczysta – 1 szt * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Spód formy wykładamy zwykłymi herbatnikami. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Galaretkę
Ostra na Słodkopomysłem na śniadanie są puszyste american pancakes. My lubimy z truskawkową polewą, ale równie dobrze smakują z miodem, marmoladą, czy syropem klonowym. Pancakesy są fajną alternatywą dla codziennych kanapek. Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka maślanki, 2 łyżki cukru, 2 jaja, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki soli. Oddzielić żółtka(...)białek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, żółtka wymieszać z cukrem i olejem, dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie połączyć. Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju na złoty kolor. Placuszki nakładać na patelnię łyżką, w pewnej odległości od siebie bo rosną. Gotowe placuszki polać ulubionym dodatkiem
Moja kraina smakówsię go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie z dobrym składem. Musicie koniecznie spróbować! Wartości odżywcze(...)Czas wykonania : 40 minut Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm) - szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej - 2 jajka - słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła Polewa - 5 kostek
Health-Fit-Lifecukru 3 żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę i na ok 30 minut umieśćcie w lodówce. W tym czasie przygotujcie bezę – ubijcie 3 białka sz szczyptą soli i cukrem (dodawajcie(...)porcjami). Na samym końcu delikatnie wymieszajcie z wiórkami kokosowymi. Wyjmijcie ciasto z lodówki i ciekńko rozwałkujcie. Przenieście je do formy, rozsmarujcie na wierzchu konfiturę a na wierzchu umieśście kokosową bezę. Pieczcie w 170 stopniach ok 40 minut. Smacznego
Szybko Tanio Smacznietruskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed pieczeniem podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam łyżkę karobu, co sprawiło, że jest łaciate ;) Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru) 2/3 szklanki ksylitolu 3 jajka 250 g mąki orkiszowej razowej 1 łyżka budyniu z wanilią (proszku) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 80 ml oliwy/oleju rzepakowego 100 ml jogurtu wiórki kokosowe
FitKotwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Miodownik powstał według mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage: Miętowa Beza. Blaty piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50g kostki masła(...)Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto zagnieść i podzielić na 3-4 części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta
Di gotujeŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany(...)Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko
Mała CukierenkaŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany(...)Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko
Mała Cukierenkaczasie należy spód tarty upiec. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, na który wysypujemy np. groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki
Przysmaki Karolkizwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka z truskawkami 2 galaretki truskawkowe 500ml wody 400g truskawek Wykonanie: BISZKOPT(...)jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną
Smakołyki BerenikiSpożywanie ryb zaleca się minimum raz w tygodniu. Filet z dorsza jest doskonałym źródłem białka oraz kwasów omega 3 i 6 oraz witamin z grupy B
Truskawkowa FiestaPianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów
Smakołyki BerenikiWaniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek) Naleśniki. Czy ktoś ich nie lubi? My uwielbiamy. Idealne na śniadanie, deser, lekki obiad czy kolację. Dziś
Słodkie okruszkiZapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i kremem grysikowym. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak zachwyca. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Idealne będą truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Można je także przygotować z samą galaretkę, ale proponuję jednak dodać ulubione owoce dla przełamania smaku. Składniki(...)litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 masło (200 g) 3/4 szklanki cukru ok 250 g herbatników (użyłam kakaowych ale zwykłe też będą super) 2 galaretki truskawkowe ok 500 g truskawek (mogą być mrożone) Zaczynam od rozpuszczenia galaretek w 3/4 litra wrzącej wody i odstawienia ich do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy 3/4 litra mleka razem z cukrem i masłem
Cynamonowe szczęściegłową pełną pomysłów 😛 Po takiej przerwie oczywiście startujemy z przepisem na coś słodkiego – sernik na zimno z owocami. Przepis szybki, bardzo prosty w wykonaniu i co najważniejsze bez pieczenia! Dodatkowo można go modyfikować w zależności od tego jakie właśnie dostaniemy owoce. Za każdym razem jest genialnie pyszny i trochę inny. Jeśli mamy truskawki/borówki możemy wybrać poniższą(...)galaretka brzoskwiniowa. Sernik na zimno z owocami Składniki: 200 g ciastek maślanych 50 g masła 500 g zmielonego twarogu (ja użyłam sera w wiaderku) 4 galaretki – u mnie truskawkowe 250 ml śmietanki 30% lub 35% 3 łyżki cukru pudru sezonowe owoce – u mnie borówki Średnica tortownicy 26 cm. Rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 500 ml gorącej wody
PatiGotujeciasto. Tym razem tort z kremem kokosowym i truskawkami. Tort ten efektownie się prezentuje, a wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 400 g truskawek 2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki
Healthy food explorerkanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych(...)szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: truskawki myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, kilka minut przed końcem dodać sok z limonki; gotowa konfiturę układamy do słoiczków, smacznego
Zasmakuj Kuchnijabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy
Gotowanie...to proste !świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)margaryny PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji o dowolnym smaku 2 galaretki malinowe lub truskawkowe Sposób przygotowania Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej
Wanilia i Kardamon