Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik z galaretką. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z galaretką na
To co lubię - gotuję i polecamletnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką. Spód: 250g herbatników 120g masła tabliczka gorzkiej czekolady Sernik: 1 kg serka z wiaderka 330 ml śmietanki 30% 1 szkl mleka w proszku(...)łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1/3 szkl wody łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 galaretki truskawkowe ok 400 g truskawek Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić
Smakołyki Asiprawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru(...)borówek esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia
Gotowanie...to proste !Pyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam! Sernik na zimno z truskawkami Składniki na formę 24x24cm: Na masę serową(...)miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 1kg twarogu, zmielonego dwukrotnie Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 300 świeżych truskawek Dodatkowo: duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce. Umyte i odszypułkowane truskawki
Smak mojej kuchnitruskawkowych. Zapewne już w okolicy września się skończą. Dlatego, że mój starszy syn nie uznaje żadnych innych dżemów. Zrobię jeszcze śliwkową fantazję i pewnie nasze ogrodowe brzoskwinie i już. I tak największe zapotrzebowanie jest na truskawki. Trzeba je jeszcze na końcówce parę razy wykorzystać kulinarnie. Nie znajdziecie tu u mnie raczej nigdy ciast, w których truskawki są poddawane pieczeniu, nikt z nas takich nie lubi. Dlatego robię tylko ciasta z truskawkami bez pieczenia, gotowania itp. itd. A ponieważ w tym roku oboje z Mężem zapałaliśmy zgubną dla naszej wagi miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych
I tu będę miała takie tesztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek : 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g ricotty - pół opakowania sok z 1/4 pomarańczy 1/3 szkl. musu truskawkowego - zblendowane w sezonie truskawki i potem zamrożone w pojemnikach skórka starta z całej pomarańczy 1/2 szk. maślank 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu(...)wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180C ok. 25-30 minut - u mnie dokładnie 27 minut . Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały
Grunt to przepis!blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego(...)odlanym mleku za pomocą trzepaczki rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłówszklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao MASA ŚMIETANOWA 0.5litra śmietanki 36 % Opakowanie cukru waniliowego Galaretka krystaliczna rozpuszczona w 05,szklanki wrzątku 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone 3 szklankach wrzątku. Galaretki przelać do 3 szklanek (każda po 250 ml), i odstawiamy do zastygnięcia. Polewa czekoladowa SPOSÓB PZRYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić(...)dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt Jeśli ciasta
RAROSSASubskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 80g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 220ml wody 3 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczki cukru pudru Krem: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 5-6 łyżek cukru pudru 250g serka mascarpone 250g naturalnego jogurtu 400g umytych truskawek bez szypułek 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch i boki: 800-850ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mała CukierenkaPodaję składniki na 1 biszkopt: 1 3/4 szklanki mąki (1 szklanka migdałowej +3/4 szklanki mąki kokosowej), 1/2 szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ani fosforanów, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody, 1 1/2 szklanki "mleka" roślinnego, 80 ml oleju kokosowego, 1 łyżka octu jabłkowego. Masa migdałowa(...)domowego dżemu (malinowego lub truskawkowego) do posmarowania biszkoptów. Wykonanie : Biszkopt : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni w funkcji termoobieg. Zmielone siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy. Składniki suche dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy / mieszamy składniki mokre. Dodajemy "gluta" z siemienia lnianego. Składniki z obu misek łączymy ze sobą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuZbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo
Truskawkowa Fiestabezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka 3/4 szkl oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel truskawkowy (dałam dwa) 1/2 szkl maku ulubiony aromat Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić
Pieguskowa KuchniaPrzepis na sernik jest bardzo prosty, choć pracochłonny. Każdą warstwę robi się osobno i trzeba poczekać, aż poprzednia stężeje. Sernik jest pyszny więc zagości u mnie
Ewusiowe Smakisuche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij
Kulinarna (nie)codziennośćmąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunki