ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku ) Składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut(...)przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder
Mama GotujeZaczynają się pojawiać świeże truskawki, ceny są kosmiczne, ale już teraz warto zaopatrzyć się w kilka dobrych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj przepis na pyszny, lekki i
To co lubię - gotuję i polecampołówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy(...)będą już się nadawać do przygotowania makaroników. Mieszamy dokładnie z 150g cukru pudru, dokładamy 60g białka i barwnik. Pamiętajcie, że intensywność kolorów zmniejsza się razem z pieczeniem, jeśli więc chcecie uzyskać mocny kolor to należy dodać barwnika od serca. W rondelku mieszamy wodę i kolejne 150 g cukru pudru, stawiamy na średni palnik i podgrzewamy
sama złodyczoraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy. krem: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami(...)minutach zrobia się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek. Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez się lekko przyrumieniła. (dokładny opis ze zdjęciami wykonania bezy włoskiej znajdziecie np. tu ) Inspirację do tego
Bon appetit mon amiewyrównaj powierzchnię. Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce mus truskawkowy zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut. Po 90 minutach pieczenia wierzch sernika posmaruj jogurtem. Wsadź sernik ponownie do piekarnika
Kuchnia bezglutenowamasła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę(...)jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem). Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły. Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne
Mania Wypiekaniakonfitury (u mnie zwykle truskawkowa) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1-1,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka soku z cytryny, gdy mam słodkie jabłka (nie trzeba) W misie roztrzepać jajka z cukrem (ksylitolem), konfiturą, olejem i cytryną (gdy mamy b. słodkie jabłka), dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia(...)nich ginie, po upieczeniu ciasto jest bardziej widoczne. Dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest bardzo wilgotne. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.40-50 na termoobiegu. U mnie zwykle 40 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku, czy jest dopieczone. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i od razu
Smaczne ZdroweJako miłośniczka wszelkiego rodzaju z kokosa, ubóstwiam ten omlet! Kaszę manny można wykorzystać na wiele sposób, a jednym z nich jest właśnie omlet! Idealnie do niego
Truskawkowa Fiestatakie upały, jak ostatnio to pewnie Wam się nie chce piec, nie? Mnie też 😀 W ciągu ostatnich dwóch tygodni na słodko piekłam tylko muffiny , których zrobienie zajmuje z pieczeniem 25 minut. Bo po co się dogrzewać piekarnikiem jeszcze 😊 No, ale rodzina mnie docisnęła- i musiał powstać przekładaniec - taki na lato- jak lody – przyjemnie chłodzący podniebienie i orzeźwiający galaretkowymi warstwami(...)proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka- miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (samo dno wykładamy papierem do pieczenia, bez brzegów- biszkopt wyrośnie wyższy). Pieczemy 35-40 minut
Domowe ciastazimnej śmietanki 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 2 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek, 3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy mieszadłem miksera planetarnego, do otrzymania drobnej kruszonki. Dodajemy jajko lub stopniowo(...)spłaszczamy i zawijamy w folę spożywczą. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto, na wymiar nieco większy niż przygotowana forma. Ostrożnie przekładamy do formy, tak by papier znalazł
cool and mintykomponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 180 g cukru
MamaOskarka100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone
Wrzosowa Polanaoraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika(...)bananami i masą budyniową Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta: Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy) Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal) Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal) Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal) Artykuł Fit ciasto
e-PrzepisyKulinarnemieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i albo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. Ja mieszam tą drugą opcją. 2. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. 3. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, przekrawamy na pół. Masa: 2 budynie (2x40 g ) bez cukru(...)tarce o drobnych oczkach. 3. Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń, jak składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki 1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie
kruche babeczkiczekolady gorzkiej 90% kakao; startej na małych oczkach lub rozdrobnionej w malakserze Galaretka z owocami 60 g borówek 60 g malin 10 truskawek niewielkich 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru 350 ml wody (50 ml wrzatku + 300 ml zimnej wody) 20 kropli stewii w płynie Sposób przygotowania Biszkopt Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)Delikatnie dodać odrobinę piany z białek dokładnie mieszając, po czym delikatnie wymieszać z pozostałą pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 - 25 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Krem straciatella Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Modern Cave Girl