Wystudzić. Do miski przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć i odszypułkować. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Na kremie poukładać(...)przepołowione truskawki, odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiBardzo lubię te małe smaczne nasionka. Przygotowałam z nimi pyszny deser z truskawkami. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z chia. Szczególnie polecam deser kokosowy z pomarańczą . Na obecne upały idealne, zimne, odżywcze i bardzo smaczne. Może się skusicie i Wy na takie smakołyki. Składniki 5 łyżek nasion chia 1 szklanka wrzącej wody 400 ml mleczka kokosowego w puszce(...)truskawek miód lub cukier do smaku Nasiona chia wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, zmiksowane truskawki i miód lub cukier. Wszystko wymieszać, wlać do pucharków. Odstawić do wychłodzenia. deser truskawkowy z chia
O kuchni z uczuciemSkładniki sezonowe, sałatka wiosenna. Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku Przygotowanie Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem(...)kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę. Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki. Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami. Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane
R'n'G Kitchentruskawki - 2 kg woda cukier Truskawki przebrać, usunąć szypułki, opłukać. Słoiki poustawiać na stole, do każdego powkładać truskawki, do każdego słoika wsypać 2-3 łyżki cukru, następnie zalać przegotowaną chłodną woda, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Po wyciągnięciu z garnka z gorącą wodą od razu odwracamy i ustawiamy je do góry dnem, czyli stawiamy je na zakrętkach, zostawiamy do ostygnięcia
Camilla w kuchniKoktajl truskawkowy Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki(...)która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu. Przy okazji koniecznie sprawdźcie przepis na koktajl z burakiem , gdzie również znajdziecie truskawki. Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki, ale również dawniej często jadałem koktajl z ryżem lub makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki
BlendmanDziś coś dla amatorów prostych, lodowych deserów - zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy! SKŁADNIKI: - 6 małych, dobrze dojrzałych brzoskwiń - 1 pełna szklanka truskawek (można dodać więcej, będą wówczas bardziej wyczuwalne w smaku) - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Miksuję ze sobą brzoskwinie z truskawkami, a następnie przecieram przez gęste sito. Dodaję miód, mieszam dokładnie, przelewam do plastikowego, zamykanego naczynia(...)umieszczam w zamrażarce na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie sorbet owocowy jest już gotowy - podając go, dekoruję kawałkami truskawek i listkami mięty. SMACZNEGO
WielopokoleniowoSkładniki na 4 porcje: 2 galaretki w tym samym kolorze – u mnie agrestowe szklanka drobnego makaronu np. mini świderki z czekoladą opakowanie borówek 250 g kilkanaście truskawek – pokrojonych na plasterki (część zostawiamy do wykończenia deseru) bita śmietana Przepis na galaretkę z makaronem i borówkami Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia(...)czasie gotujemy makaron na półtwardo (połowa czasu wskazanego na opakowaniu), żeby nie rozmiękł w deserze. W pucharku układamy warstwę borówek (¼ na każdą porcję), warstwę makaronu, warstwę truskawek i zalewamy przestudzoną galaretką. Zostawiamy w lodówce, żeby galaretka się ścięła. Przed podaniem dekorujemy galaretkę bitą śmietaną i truskawkami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Artykuł
Ugotowane pozamiatanePopularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;) PS centrumtlumaczen.pl - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady truskawki Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewyzachować kolor i aromat słodkich owoców, do konfitury warto dodać sok z cytryny." Moja konfitura nie zawiera soku z cytryny a i tak jest piękna kolorystycznie. Składniki: 1 kg truskawek 1 opakowanie cukru żelującego 500 gram Przygotowanie: Truskawki szypułkujemy, myjemy dokładnie. Duże truskawy musimy pokroić na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Zasmażone(...)truskawki mieszamy z opakowaniem cukru żelującego. Dokładnie mieszamy, następnie ponownie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nakładamy do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie pod wpływem temperatury dżemu. Po ostygnięciu ostawiamy w chłodne, ciemne miejsce np.spiżarnia
Życie zaczyna się w kuchnijakim wydaniu najchętniej zjadłaby czekoladowy makaron. Odpowiedziała, że z serkiem i owocami i cytuję „Ale zjemy go na działce?”. Prosze bardzo :) Przygotowałam makaron z kremową ricottą, truskawkami i malinami, w wersji do zabrania na działkowy piknik. Takie danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można je zabrać nawet na dłuższą wakacyjną wycieczkę :) 3 porcje(...)czekoladowego makaronu Lubella MINI świderki 250 g ricotty łyżka soku z cytrny skórka starta z połowy cytryny łyżka miodu szklanka malin szklanka truskawek mięta Makaron gotujemy do miękkości, około 6 minut. Ricottę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, oraz z miodem. Nakładamy ją do słoiczków. Przykrywamy warstwą truskawek oraz porcją makaronu. Na wierzchu układamy maliny i dekorujemy świeżą miętą
Mienta blogCiasta z truskawkami na pewno goszczą na każdym stole. W połączeniu z serem i "murzynkiem" zaskoczą wszystkich największych łasuchów. Składniki: (forma 25cm x 23cm) Ciasto "murzynek" 25 dag margaryny 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 10 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę(...)dodajemy ubitą na sztywno pianę. Sernik: 450 g serka homogenizowanego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Serki miksujemy z jajkami, mąką i budyniem. Dodatkowo: pół kilograma truskawek 2 galaretki truskawkowe Połowę ciasta "murzynek" wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, którą pokrywamy pozostałą częścią "murzynka". Ciasto pieczemy ok. 45 minut
Pyszności Słodkościoczyma wyobraźni pochłaniasz czekoladę. Składniki na 8 babeczek: ok 100 gram ugotowanego makaronu ok 100 gram białego twarogu 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 16 truskawek odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy na muffinki papilotki lub forma do muffinek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i odsączamy z wody. Białka oddzielamy(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, żółtka natomiast ucieramy mikserem z twarogiem i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy makaron i 8 pokrojonych truskawek. Mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Formę na muffinki smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Nakładamy masę do foremek do 3/4 wysokości, a nawet całe. Na wierzch kładziemy truskawkę pokrojoną
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 125 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 40 g orzechów włoskich 300 g świeżych truskawek Dodatkowo: cukier puder Diamant Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy(...)jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzony chlebek
Ciastka - domowe słodkościhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: truskawki (pozostałe z produkcji soku)* 1 litr maślanki naturalnej Truskawki blendujemy na gładką masę, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe. *Można użyć także świeżych truskawek, wtedy koktajl
kulinarnyswiatdomitortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto(...)minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
W Mojej Kuchni Lubię