truskawka - 16921 przepisów (strona:376/1129)

Kefir truskawkowy z otrębami. 138

Składniki : 400 ml kefiru 12-15 sztuk dojrzałych truskawek 1 łyżka otrąb pszennych, żytnich lub innych cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Sposób wykonania :   T ruskawki dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Gotowy koktajl rozlej do szklanek koktajlowych. Szklankę możesz ozdobić połówką truskawki.   Z amiast truskawek możesz użyć innych

Przepisy i porady kulinarne
Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik! 120

siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje(...)owsianych) szczypta cynamonu i imbiru  dwie łyżki miodu  dwa banany  1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  750 gram truskawek  1 łyżka wody różanej  50 gram płatków migdałów  Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn

Mango Papaja
Sałatka z rukolą, truskawkami i fetą 134

Składniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 truskawek (ok. 75 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta(...)kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
sernik na zimno z truskawkami – bez pieczenia 199

sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy pokrojone truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Crumble z truskawkami i rabarbarem 155

Crumble latem gości u nas obowiązkowo. Robię je zawsze z sezonowymi owocami jednak najlepsze to chyba jest z truskawkami. Do tego śmietankowe lody i mówię wam poezja smaku. A na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Składniki: 200 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa 100 g masła 100 g cukru 3 łodygi rabarbaru 400 g truskawek 2-3 łyżki cukru Przygotowanie(...)Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę. Uformować kulkę owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Rabarbar pokroić na małe kawałki.Truskawki umyć i obrać z szypułek. Owocami wysypać dno naczynia posypać cukrem i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec około 45 minut. Podawać na ciepło z lodami. Naczynie o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Odrywana drożdżówka 118

Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak   tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)szkl.wody (65 ml) 55 g masła [lub margaryny ] 2 jajka  łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)  nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru  1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki  2 łyżki cukru  2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego

Moje domowe kucharzenie
Sorbet arbuzowo-truskawkowy 142

Zapraszam Was dziś na pyszny domowy sorbet. Taki deser ma niewiele kalorii a przyjemnie chłodzi w upalny dzień. Składniki: 200 g świeżych truskawek 200 g miąższu arbuza bez skórki i pestek 3 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Truskawki myjemy i osuszamy a następnie odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze części i przekładamy do kielicha blendera. Dosypujemy 2 łyżki cukru i blendujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
WEGAŃSKI SERNIK KOKOSOWY Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I CHIA! 175

pysznego ciasta na stole. Z racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami.  Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci(...)wymieszaj. Dodaj czerwoną porzeczkę, masę wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. MASA NR 2: - 100 ml śmietanki kokosowej z puszki (stała część) - 100 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 100 ml zmiksowanych czerwonych porzeczek - 2 płaskie łyżki cukru Diamant - 1/3 łyżeczki pyłku kwiatowego - 8,5 g żelatyny - 50 ml wrzątku Śmietankę, truskawki, porzeczki i pyłek kwiatowy wymieszaj w misce

SMYKWKUCHNI
Ciasto jogurtowe z truskawkami wg Aleex (TM5) 144

mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 100 g cukru • 2 łyżki cukru z wanilią • 25 g oleju • 2 duże jaja • 1 szklanka jogurtu greckiego • 500 g truskawek • cukier puder do posypania składniki powinny mieć temperaturę pokojową Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę. 2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt. 3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2 Kolejne etapy przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Truskawki pokroić na mniejsze części. 3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki. 5. Piec 30-35 min w temperaturze

W mojej kuchni
leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... 153

świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać , ciasto takie piekła moja babcia(...)godziny po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szkl i jeśli trzeba to dosypać z 1 szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura truskawkowa 238

orzechowym robi furorę! Co ją wyróżnia? To że jest bez cukru i stosunkowo niskokaloryczna ! Idealna jeśli dbasz o figurę, ale nie potrafisz odmówić sobie tej truskawkowej przyjemności. Konfitura z truskawek nie wymaga od Was zaopatrywania się w najpiękniejsze, największe i jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj(...)owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej osłodzić. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej słoiczek konfitury (250g). Artykuł Konfitura truskawkowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Babeczki z truskawkami 204

szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g truskawek Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim(...)ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Smoothie 129

pełni korzystając z bogactwa sezonowych owoców i warzyw, cały czas się nimi zajadam. Wczoraj np. na śniadanko miałam gofry z toną truskawek i syropem z agawy, dzisiaj pochłonęłam mnóstwo truskawek i czereśni, ale ciągle było mi ich mało, więc zrobiłam jeszcze szpinakowo-truskawkowo-bananowe smoothie . Było pyszne! Składniki: banan umyty świeży szpinaku umyte świeże truskawki mleko roślinne i woda

Lamarida.pl
Powidła agrestowo-truskawkowe 170

mogło by się obejść ;). Cukier konserwuje i sparawia, że w zimie będziemy mogli się cieszyć pysznymi powidłami zrobionymi własnoręcznie. A na przetwory czas najwyższy, bo to już resztki truskawek, więc korzystajmy póki możemy ;) Więcej informacji na stronie: www.uczymyjakslodzic.pl Składniki 2 kg agrestu (u mnie czerwony) 2 kg truskawek 0,5 kg cukru królewskiego Agrest i truskawki pozbawić ogonków i szypułek

Idę coś wszamać
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami 166

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.  Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek  1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.  Wystudzone truskawki

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania