Witajcie :-) Zimno się troszkę zrobiło, a u mnie lody :-) Pyszne lody caffe latte Bracia Koral lody jak dawniej , do tego bita śmietana, truskawki, które udało mi się kupić w Biedronce niby polskie, tańsze niż w sezonie i starta gorzka czekolada :-) Prosto, ale bardzo smacznie wyszło, lody rewelacyjne więc polecam :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 1 porcję: 5 gałek lodów(...)Bracia Koral lody jak dawniej (caffe latte) świeże truskawki bita śmietana gorzka czekolada 1. Do pucharka dajemy 5 gałek lodów caffe latte, truskawki myjemy, odszypułkowujemy, przecinamy na pół i układamy koło lodów. Na środek dajemy bitą śmietanę i na całość ścieramy gorzką czekoladę :-) Smacznego
kruche babeczkichwilę, więc polałam zmiksowanymi owocami (banany i jagody z mlekiem kokosowym), a na wierzch dodałam chrupiące migdały i wiórki kokosowe. Kto rano się spieszy, może po prostu dorzucić garść truskawek i kilka orzechów, też będzie smacznie. Lub zalać owsiankę musem dzień wcześniej. A i co ważne – owsianka robi się praktycznie sama przez noc w lodówce, nie trzeba jej rano(...)mleka kokosowego (z kartonu) 180 g tofu naturalnego (1 kostka) szczypta soli 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta prawdziwej wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu 6 truskawek mrożonych Dodatki mus owocowy: 1 banan zmiksowany z ok. 100 g dowolnych owoców leśnych i ok. 100 ml mleka kokosowego posypka: 2 łyżki pokruszonych migdałów i 2 łyżka płatków kokosowych Przygotowanie Tofu
Powiedz dietom nieOddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo delikatnie. Wsypać cukier i wymieszać. Owoce umyć i osuszyć. Część truskawek przekroić na pół. Pozostałe zostawić całe. Smażenie – na patelnię położyć masło, zostawić trochę na później. Jak masło się roztopi rozłożyć część truskawek i jeżyn na dno patelni. Następnie wlać(...)wlać białka i dodać sól, założyć motylek, ubijać czas 2 minuty, obroty 3,5 dodać żółtka, cukier ubijać 10 sek obroty 1 roztopić masło na patelni na patelni rozłożyć truskawki i jeżyny wylać masę jajeczną na patelnię jak smażyć dalej patrz wyżej
Kuchnia PokoleńZapraszam dziś na koktajl truskawkowo-arbuzowy. Taki koktajl będzie lekkim podwieczorkiem lub deserem. Polecam Składniki: 5 dużych truskawek 1 spory plaster arbuza 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 szkl kefiru naturalnego Przygotowanie: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w plasterki. Z arbuza wyjmujemy pestki i odcinamy czerwoną część od skórki. Kroimy arbuza na małe kawałki i dodajemy do truskawek. Do owoców
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki tapioki (ok. 30 g), - 1/4 puszki mleka kokosowego (ok. 100 ml), - 3/4 szklanki wody (ok. 175 ml), - 10 truskawek (ok. 150 g), - łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g). Sposób przygotowania 1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym, wodą i odstawiamy na ok. 1 h do napęcznienia. 2. Tapiokę gotujemy na małym ogniu(...)czasu aż perełki tapioki staną się przezroczyste). 3. Truskawki miksujemy na gładki mus. 4. Tapiokę przekładamy do pucharka. 5. Gdy tapioka przestygnie i zgęstnieje, polewamy ją musem truskawkowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki Biszkopt - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny - 25 ml zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie(...)temp 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Nadzienie Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy na 5 min aż spęcznieje. Truskawki blendujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do truskawek. Tak przygotowaną masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam takiej do tarty). Wkładamy do lodówki
Health-Fit-LifeStarannie je oglądamy i wybieramy. Potem przynosimy do domu i… ziemniaki puszczają pędy, sałata więdnie, a truskawki pleśnieją. Jest logiczne, że nie wszystko co kupimy w weekend, zjemy na raz, dlatego warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może znacząco przedłużyć ich świeżość. Ha! – istnieją jeszcze magiczne sposoby, aby dodatkowo wydłużyć ten czas! Nie lubię marnować jedzenia(...)chłodzie (ale nie w lodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony , będzie świeży bardzo długo. Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami . Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku
Poezja smakubezpiecznie jadane przez osoby z problemami autoimmunologicznymi. Przepis na lody owocowe paleo – bez cukru i mleka (laktozy i kazeiny) – dozwolone na protokole autoimmunologicznym : banany – 4 średnie truskawki – 400 g miód – 1 łyżka Będą jeszcze potrzebne foremki do lodów – najlepiej takie, które mają osobną podstawkę. Jak chcesz uniknąć lizania plastiku, to postaraj się też(...)drewniane patyczki. Oczywiście truskawki są tylko przykładem – można użyć praktycznie dowolnych owoców. Ja najbardziej lubię lody truskawkowe i czereśniowe (na zdjęciu powyżej). Wypróbuj inne smaki i nie bój się eksperymentować! Przyrządzenie lodów nie zajmuje dużo czasu (10-15 minut), jak masz oczyszczone i przygotowane owoce, co w niektórych przypadkach może zająć dłuższą chwilę. Zobacz też: Lody czekoladowe (bez cukru
PaleoSMAKteraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli, to truskawki mrożone też się do nich świetnie nadają i śmiało możemy je zrobić o dowolnej porze roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną
Gosia gotujeowocami zawsze cieszą się sporą popularnością. Nie dość, że smakują niesamowicie to na dodatek świetnie wyglądają. Mnóstwo kolorów i naturalnych witamin. Ostatnio przygotowałem tartę, na której znalazły się truskawki, mandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki(...)Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek
Programista w kuchniProsty, smaczny i pełen zdrowia czekoladowy krem jaglany z dodatkiem moreli oraz dekoracją z truskawek i płatków migdałów. Wyśmienita propozycja nawet dla tych, którzy twierdzą, że kaszy jaglanej nie zjedzą w żadnej formie. Składniki (2 duże porcje): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 3 morele + do dekoracji 2 łyżki kakao 1 łyżka(...)kawy rozpuszczalnej (proszek) 2 łyżki miodu truskawki i migdały w płatkach do dekoracji Kaszę jaglaną zmiksuj z mlekiem, kakao, kawą, miodem i morelami na gładką masę, najlepiej bez grudek. Przygotowany krem przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami, morelami i migdałami. Możesz przed podaniem schłodzić lub zjeść od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSłodki, aromatyczny i orzeźwiający smoothie owocowy Sweet, aromatic and refreshing fruit smoothie SKŁADNIKI: 1 dojrzałe mango Sok z połówki pomarańczy 4 lekko zmrożone truskawki 1 łyżeczka nasion goji 1 łyżeczka siemienia lnianego INGREDIENTS: 1 mango Juice of half an orange 4 lightly frozen strawberries 1 teaspoon of goya seeds 1 teaspoon flaxseed PRZYGOTOWANIE: Świeże truskawki wkładamy(...)godziny do zamrażarki. Nasiona goji zalać niewielką ilością ciepłej wody. Do blendera wrzucamy w wszystkie składniki, w tym delikatnie rozmoczone nasiona goji oraz zamrożone truskawki. Blendujemy i pijemy naszą bombe witaminową :) PREPARATION: Fresh strawberries put for 30 minutes to an hour in the freezer. Goya seeds pour a little hot water. Add all of the ingredients into the blender
Better Life By Auntie JuAromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki. Składniki na masę serowo - migdałową: 250 g sera z wiaderka 250 ml mleka migdałowego 2-3 łyżki kaszy manny 100 g likieru amaretto 2-3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody pozostałe(...)truskawki 1 op ulubionej galaretki 500 ml wrzącej wody biszkopty Przygotowanie: Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 biszkopt 1 kg twarogu w wiaderku 1 kg truskawek cukier 5 łyżeczek żelatyny 5 bananów 3 galaretki (użyłam 2 cytrynowe i 1 pomarańczową) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt przygotować według wcześniej podanego PRZEPISU 2. Umyte truskawki dokładnie zblędować. Dodać cukier do smaku. 3. Twaróg przełożyć do dużej miski, miksować dodając stopniowo truskawki (jeśli masa będzie zbyt mało
A Ty Smakuj Mnienagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można tutaj poszaleć z innymi miękkimi owocami. Składniki - na dużą tortownicę: Biszkopt: 3 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej 60 g cukru białego(...)rafinowanego 70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy używali Na wierzch: Świeże lub mrożone owoce do dekoracji Galaretka Przygotować biszkopt
Ze smakiem bez glutenu