page-u widzieliście już ten torcik, więc teraz przyszła pora na przepis. Tort powstał z okazji moich urodzin i jest połączeniem moich ulubionych smaków: kokosu i truskawek! Niebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne. Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę(...)pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 300 ml śmietanki 30% opakowanie żelatyny na 0,5 l płynu 100 ml wody 4 łyżki cukru pudru duuużo truskawek Przygotowanie : Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne
Życie zaczyna się w kuchniżelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe, kroimy(...)śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę(...)rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamini świderki z czekoladą. Mam nadzieję, że Wasze dzieci polubią taką sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki: 1 szkl suchego makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą(...)odstawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na kawałki. Brzoskwinię obieramy ze skórki i wycinamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarneDżem ten robiłam na próbę w zeszłym roku i teraz po przetestowaniu mogę spokojnie go Wam polecić :) Składniki: - 2 kg truskawek - 1 kg cukru kryształu - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Truskawki myjemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na całą noc lub na 3 godziny by puściły sok. Następnie truskawki zagotowujemy z sokiem z cytryny. Cały czas
Zainspirowana w kuchnikonfiturę z róży, ale ta ciągle jeszcze kwitnie, tymczasem bez zasusza powoli kwiaty, przygotowując się do zbioru owoców. Zatem zapraszam po przepis na pyszny dżemik. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 10 dużych baldachimów czarnego bzu 500 g cukru 1 opakowanie żelfix-u 2:1 sok z 1 cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Truskawki, umyć(...)osuszyć i pokroić na ćwiartki, Przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach truskawki przełożyć do garnka. Zagotować i na małym ogniu dusić pięć minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, oraz sok. Na końcu wrzucić kwiatostany czarnego bzu. Dżem zacznie się pienić, ale po kilkuminutowym mieszaniu nabierze wspanialej barwy. Będzie gotowy aby, go przelać
Gosia gotujelubią "czystej" wody. Ja sama chętniej sięgam po wodę z dodatkiem chociażby cytryny. Teraz w sezonie owocowym mamy wiele możliwości smakowych. Moja dzisiejsza propozycja to woda z dodatkiem truskawek, cytryny, pomarańczy i mięty, oczywiście w taki upał z obowiązkowymi kostkami lodu ;) Składniki: * 1 litr wody niegazowanej * 6-7 truskawek * 3 plasterki cytryny * 3 plasterki pomarańczy * kilka listków mięty * kilka kostek(...)lodu Wykonanie: Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Każdy plasterek cytryny i pomarańczy przekroić na pół. Do dzbanka wlać wodę, dodać owoce, listki mięty. Odstawić na godzinkę. Po tym czasie dodać kostki lodu i już jest gotowa orzeźwiająca woda owocowa
Zrób to smaczniełatwy do zrobienia. Składniki na 4 porcję : śmietana 30% 250 ml mascarpone 250 gr cukier 1 łyżka Dodatkowo: słonecznik łuskany 100 g krakersy słone te takie maleńkie 100 g truskawki świeże z 300 g Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno,dodaje serek mascarpone i cukier,wstawiam do lodówki aby się schłodziło. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobinka soli. Do przygotowanych(...)szklaneczek wkładam po jednej łyżce śmietany, wsypuje krakersy dodaje pokrojone w plasterki truskawki i posypuje prażonym słonecznikiem. Następna warstwa śmietany krakersów słoneczniku i truskawek.Dekoruje truskawka z szypułką.Deser schładzam w lodówce na godzinkę i podaje
Różowa kuchniaCIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Ciasto jogurtowe to klasyk. Proste ciasto ucierane, które najlepiej smakuje ze sezonowymi owocami. Najlepiej jeszcze jak jest chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ja bardzo lubię takie ciasta, bo przy robieniu nie brudzi się dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje były(...)łyżeczki jaja duże 3 szt. olej rzepakowy 3/4 kubeczka Kruszonka: mąka około 4 czubatych łyżek cukier 4 łyżki masło ok. 20 g. Dodatkowo: truskawki ok. 400 g. ~~METODA~~~ Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misie od miksera zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej i ponownie zmiksować
Kuchnia Pauletteslekka i zdrowa przekąska, która z powodzeniem może zastąpić deser, sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych, imprezach i kawie z przyjaciółką :) W papier ryżowy zawinęłam białą quinoę, nasiona chia, truskawki i poziomki, do ozdoby użyłam jadalnych kwiatów ogórecznika, które bardzo polecam, ze względu na delikatny, słodki smak. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 łyżki nasion chia 2 łyżki(...)rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżeczki płynnego miodu (opcjonalnie) 10 średnich dojrzałych truskawek 15 poziomek 3 arkusze papieru ryżowego kwiaty ogórecznika Wykonanie: Quinoę mieszamy z nasionami chia, olejem kokosowym i miodem (jeśli lubicie słodkości, ja wolę bez miodu). Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki i ćwiartki poziomek. Wszystko delikatnie mieszamy. Papier ryżowy zwilżamy i gdy zrobi się elastyczny, nakładamy
Quinoa Raz!oderwać. Do tego szklaneczka maślanki do popicia i czego chcieć więcej. ciasto: 30 dkg mąki pszennej typ 500 2/3 szklanki maślanki 1 łyżka oleju szczypta soli pozostałe: 70 dkg truskawek 150 g śmietany gęstej 18 % 1 garść borówek melisa Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól i maślankę. Ciasto zagniatam rękoma. Jak klei się za bardzo dodaję mąki(...)jest za gęste maślanki odrobinę. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję. Wycinam koła przy pomocy talerzyka lub dużego pucharka. Układam truskawkę w środku i sklejam jak sakiewki. Układam na desce podsypanej mąką. Wodę zagotowuję w garnku, dodaję łyżkę oleju i do gotującej się wkładam po kilka sakiewek. Gotuję około cztery minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu
wesoła kuchniaWitam Kochani Truskawkowych wypieków ciąg dalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml(...)budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3 żółtka 200g masła DODATKOWO 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa BISZKOPT Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier-miksujemy,potem żółtka-miksujemy.Przesiewamy mąkę i proszek-miksujemy krótko na najniższych obrotach. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanka cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy CYKORIA 1 galaretka brzoskwiniowa CYKORIA 1 i 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka przegotowanej wody około 700 g truskawek 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 l przegotowanej wody blaszka o wymiarach 37/26 Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)końcu wlewamy lekko tężejącą galaretkę i jeszcze raz dobrze mieszamy. Do blaszki przekładamy zimny biszkopt i nasączamy np : herbatą, następnie wykładamy trochę masy serowej i na niej układamy truskawki, całość zalewamy serem. Na wierzchu układamy również truskawki ale nie koniecznie. Odstawiamy do stężenia.Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1/2 l przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy sernik
Sama słodycz i szczypta chiliSerniki lubię bardzo i pewnie nie tylko ja! teraz sezon na truskawki więc powstał pyszny sernik właśnie z nimi. Koniecznie spróbujcie! Składniki; 75 dag twarogu półtłustego 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy 3 jajka ok 20 dag truskawek Spód; 10 dag herbatników 10 dag krakersów 5 dag masła Przygotowanie; W malakserze kruszymy herbatniki i krakersy. Przekładamy(...)czasie przygotowujemy masę. Do miski przekładamy twaróg, blendujemy chwilę aż będzie gładki. Dodajemy cukier, jajka, budyń a także cukier waniliowy. Blendujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Truskawki myjemy, odsączamy i kroimy na pół lub na plasterki. Układamy dekoracyjnie na wierzchu, delikatnie wciskając w masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 min w 170C. Po ostudzeniu możemy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody, mieszamy do momentu(...)przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z kolei do sera wlewamy małym strumieniem wystudzoną żelatynę. Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej, układamy połowę umytych i oczyszczonych truskawek. Przykrywamy drugą połową masy. Na wierzch układamy resztę truskawek, pokrojonych na połówki i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą