Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 350g) 2 szklanki mąki tortowej truskawki Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą kremową masę. 2. Dodać proszek do pieczenia oraz olej. Krótko miksować. 3. Dodać na przemian jogurt oraz przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować na małych obrotach(...)Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (lub tortownicy), rozłożyć przygotowane truskawki. (Ważne jest, aby truskawki ułożyć przekrojoną stroną do góry) 5. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika do "suchego patyczka". 6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem
A Ty Smakuj Mnieamerykańskich ciepłych przysmaków. Monte Cristo Sadwich to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, obtaczana w rozkłóconym jajku, pełna szynki i sera. Często serwowana jest z ćwiartkami pomarańczy, plasterkami truskawek lub borówkowym dżemem. Składniki (1 porcja) -3 kromki -2 łyżki majonezu -2 plasterki sera gouda -2 plasterki wędliny z indyka -1/4 szkl.mleka -2 jajka -2 łyżeczki oleju do smażenia(...)łyżeczka masła -opcjonalnie: plasterki truskawek, cząstki pomarańczy, lub dżem borówkowy Przygotowanie 2 kromki chleba posmarować majonezem po 1 stronie. Na jedną położyć plasterek wędliny i sera, przykryć trzecią kromką chleba. Na nią ułożyć plasterek wędliny i sera, przykryć kromką posmarowaną masłem. Przygotowaną kanapkę przykryć deską do krojenia lub talerzykiem i przycisnąć cięższym przedmiotem (np.dzbankiem z wodą) i pozostawić
Zielona KuchniaMożecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki(...)maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy
Agusiowe smakołykijogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy 3 jajka 2 budynie truskawkowe w proszku 2 łyżki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej) 1/2 szkl wiórków kokosowych pianka: 500 g truskawek 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku oraz: 1 szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy na patelni(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasteki. Przekładamy owoce do garnka, dolewamy wodę i na małym gazie zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i zdejmujemy z gazu a następnie wsypujemy galaretkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneTruskawki to owoce mające wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Korzystajmy z okazji, że jest ich obecnie pod dostatkiem i przygotujmy z tych wspaniałych owoców pyszne desery, ciasta i koktajle. Dzisiaj zapraszam na pyszny koktajl truskawkowo- waniliowy. SKŁADNIKI: 300g świeżych truskawek, 300 ml pitnego jogurtu waniliowego, 1 łyżeczka brązowego cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki obieram z szypułek. Przekładam do wysokiego naczynia
Tradycyjna kuchnia Kasikiepskiej jakości składników. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam w nowościach wydawniczych na książkę Zielona spiżarnia , która to proponuje zrobić domowa mrożoną herbatę z dużą ilością melisy i truskawek, a cukier zastąpiłam syropem z agawy. Wyszło bardzo orzeźwiająco!!! Mrożona herbata, składniki: - 3 litry wody - 3 torebki herbaty rooibos - 10 truskawek - 1 brzoskwiania - 1 cytryna - 3 gałązki melisy cytrynowej(...)łyżki syropu z agawy 1. Zagotuj wodę, dodaj herbatę i zostaw na kilka minut, żeby się zaparzyła. Posłodź napar syropem z agawy, dodaj melisę i pokrojone kawałki truskawki i brzoskwini. Odstaw żeby ostygł. Wlej sok z połowy cytryny, drugą połowę pokrój w plasterki i również dodaj do dzbanka z herbatą. Odstaw herbatę w chłodne miejsce
Apetyczna babeczkakruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych(...)drożdży Kruszonka: 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Owoce: szklanka truskawek 2 łodygi rabarbaru pół szklanki jagód 4-5 moreli W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier. Zagniatamy ciasto
Mienta blogbiałej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu na bazie truskawek i rabarbaru z chia i kleksem jogurtu naturalnego. Nasiona chia lekko zagęściły sos i nadały mu nietypowego charakteru. Przygotowałam jego większą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem(...)sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Sos ok. 400ml, przygotowałam więcej, dodaję do jogurtu naturalnego, jeżeli chcesz tylko do placuszków, pomniesz ilość składników 3-4 razy 250g truskawek 250g rabarbaru ½ szklanki wody 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki chia Przygotowanie: Placuszki: Suche składniki wymieszać ze sobą. Do miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki
Fabryka pomysłówksylitolu 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka domowego aromatu cytrynowego 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku 20 dag truskawek WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik(...)ubić z ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka
Kuchenne zapiski Edytypełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta z łososia 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej) 180g sera sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing: 3 łyżki octu winnego(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać. 3. Umyte truskawki i obrane kiwi pokroić w drobną kostkę. 4. Obranego ogórka, ser sałatkowy pokroić w grubszą kostkę. 5. Papryczkę pozbawić nasion, drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka, a kolendrę grubo posiekać
Szalona Kuchnia EwelinyChrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo: 5-6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki truskawek 2 nektarynki listki mięty Składniki na gofry miksujemy na gładką masę. W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Rabarbar obieramy
Mienta blogstraganach pojawiły się już polskie truskawki - na blog powraca zakładka z truskawkowymi pysznościami :) KLIK! KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjetortowej ( szklanka 120 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18 % ( około 300 ml ) 300 g świeżych truskawek 300 g świeżego rabarbaru 3 łyżki cukru do owoców(...)PRZYGOTOWANIE : Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy, rabarbar tniemy na małe kawałki a truskawki w talarki. Owoce przekładamy do miski, wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Budyń gotujemy na dwóch szklankach mleka, słodzimy. Ciasto - białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy żółtka i cukry, chwilę ubijamy. Wlewamy ojej i ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Na koniec
Kulinarne Fantazje MarioliMięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 60g cukru 90ml mleka 40g masła 24g świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 24 truskawki 1 jajko do posmarowania bułek Kruszonka kokosowa: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g masła(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po 4 truskawki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić
Szalona Kuchnia EwelinySezon na rabarbar w pełni i pieczemy ciasta z jego udziałem. Dzisiaj mam dla Was kruche ciasto przekładane rabarbarem i truskawkami, które nadają lepszy smak. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i nie tylko. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek 200 g cukru 1 galaretka cytrynowa Cukier puder do oprószenia Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 15 minut. Dodać truskawki i przesmażyć stale mieszając
O kuchni z uczuciem