kruszonkę zagnieść razem formując kruszonkę Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, rozłożyć truskawki. Jeśli będą bardzo duże to przekroić je na pół. Na górę rozsypać kruszonkę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec ciasto godzinę. Ostudzić ciasto. Można obsypać dodatkowo cukrem pudrem
Kuchnia Pokoleńczerwca, rabarbar wypuszcza dużo mięsistych łodyg. Można z nich ugotować smaczny kompot do obiadu, zbliżony smakiem do kompotu z agrestu. Po ugotowaniu, do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek, dzięki temu kompot nabierze pięknego różowego koloru i będzie jeszcze smaczniejszy. Kompot z rabarbaru świetnie smakuje mocno schłodzony, dla poprawy smaku można dodać kilka listków świeżej mięty. Kompot z rabarbaru(...)Polecam. Domowy kompot z rabarbaru - przepis. Kompot z rabarbaru - składniki: 7-8 łodyg rabarbaru ok. 3/4 szklanki cukru 2 litry wody stołowej skórka otarta z cytryny (ewentualnie) kilka truskawek (ewentualnie) Kompot z rabarbaru - przepis i przygotowanie krok po kroku : Krok 1. obrać łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien, pokroić je na kawałki 2,5cm, następnie sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Krok
Moja Książka KucharskaPrze smaczny koktajl z truskawek i awokado, na mleczku kokosowym. Dodałam mielone siemię lniane i zmielony kokos, doskonałe połączenie. Polecam coś zdrowego i smacznego ! Puszka mleczka kokosowego (400 g) 50 dag truskawek ( mogą być mrożone) 2 miękkie awokado 1 łyżeczka mielonego lnu 2 łyżeczki mielonego kokosu Do wysokiego dzbanka przekładam mleko kokosowe(...)dodaję umyte truskawki, jeśli mrożone lekko odmrażam. Awokado przekrawam na połowę, wyciągam pestki, i dodaję do dzbanka. Wsypuje len i kokos. Całość dokładnie miksuję
Takie tam pichcenieKremowy, lekki i sycący koktajl z truskawek. Warto zauważyć, że nie ma w nim ani grama białego cukru. Wyśmienicie smakuje schłodzony. 300 g truskawek 2 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżki mielonego siemienia lnu 2 łyżki płatków owsianych górskich 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu Do przygotowania koktajlu możemy użyć zarówno truskawek mrożonych jak i świeżych
VioletoweKucharzenieKlasyczny 3 bit z kremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z makaronem Arc Pol pełnoziarnistym, owocami i dodatkiem ostrej papryczki. Wszystko uwieńczone sosem vinegret. Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 1 garść rukoli 8 truskawek 1 pomarańcza 1 mała papryczka chilli 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika Makaron ugotować al dente. Papryczkę chilli pokroić.. Truskawki pokroić w na 4 części. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Na talerz(...)układamy makaron, rukolę, owoce (pomarańcze, truskawki) oraz ostrą papryczkę i pestki słonecznika z dynią.Podajemy z sosem vinegret
Kuchnia w oparachkonfiguracji, a ta z pewnością do nich należy. Kolorowa, słodko-słona, pożywna i pyszna. Nic tylko jeść! 😍 Sałatka: ulubiony miks sałat 250g sera halloumi 1 świeży ananas ok. 250g truskawek opcjonalnie kiełki rzodkiewki olej kokosowy do skropienia patelni To kolejna odsłona prostej sałatki z wykorzystaniem grillowanego halloumi wraz ze słodkimi dodatkami. Ser halloumi można podać także w postaci "surowej(...)układamy na niej kawałki ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego koloru i lekkiego skarmelizowania się skórki. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Na głębokim talerzu układamy miks sałat oraz kiełki rzodkiewki, jeśli ich używacie. Następnie układamy truskawki, posypujemy grillowanym serem oraz układamy grillowanego ananasa
Cooking MonsterSkładniki (na 1 porcję) - 10 truskawek (ok. 150 g), - pół banana (ok. 58 g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g), - pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka płatków migdałów (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki i banana blendujemy na mus. 2. Mus truskawkowo-bananowy mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na noc do lodówki. 3. Truskawkowe chia(...)pudding chia jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości, - kwasy omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie, - witaminę C (pochodzący z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 320 g Energia: 305 ,8 kcal Białko: 10 ,9 g Tłuszcze: 13 ,6 g Węglowodany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachgęsty jogurt naturalny (390 g) 0,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka siemienia lnu (mielonego) 0,5 szklanki borówek 1 szklanka truskawek 1 kiwi Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem. Możemy użyć mleka zwykłego lub roślinnego. Do mieszanki jogurtowej wsypujemy nasiona chia oraz siemię lniane mielone. Całość dokładnie mieszamy. Porcję dzielimy(...)słoiczki. Sposób ułożenia w słoiczku jest dowolny. U mnie wyglądało to następująco: plasterki obranego kiwi ułożone w pustym słoiczku, połowa jogurtu, borówki z pokrojonymi truskawkami, kolejna porcja jogurtu, ponownie borówki i truskawkami i mieszanka rodzynek i orzechów laskowych. Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach, aż nasionka ładnie napęcznieją. Podajemy schłodzony. * Wpis we współpracy z Firmą Radix
VioletoweKucharzeniewege okazuje się strzałem w dziesiątkę! Łódzkim kucharzom coraz lepiej idzie komponowanie dań wegetariańskich i ta propozycja szefa Antoine'a tylko to potwierdza - polecam gorąco! Deser: 👉 Gratina z truskawek i rabarbaru z szampańskim zabajone i sorbetem z bazylii Wiecie, że to moja ulubiona część każdej kolacji? I wiecie, że od tych "ostatków" zawsze wymagam najwięcej, prawda? 😉 To powiem tylko(...)kuchni, a może z tego, że najadłam się już wymyślnych rzeczy, ale cenię prostotę tego deseru. Zawsze powtarzam, że proste rzeczy są najlepsze, więc w tym przypadku rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką po prostu nie mogły się nie sprawdzić! Żeby nie zwiodła Was moja ocena "prostoty" tego dania to dodam jeszcze, że ziołowy sorbet to była magia! Bazylia
Cooking MonsterPinot Noir, 2017. Kolor: przejrzysty, średniointensywny z łososiowymi refleksami, ze swoistym jedwabistym połyskiem. Nos: bardzo przyjemny, niezbyt intensywny. Pierwsze skrzypce grają charakterystyczne dla szczepu czerwone owoce, takie jak poziomki, truskawki, maliny i czerwona porzeczka. Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty gotowanej truskawki i żurawiny. Świeżości nadaje wyraźnie wyczuwalna mineralność („mokre kamienie”). Podniebienie: tutaj zdecydowanie wyraźniejsza jest wyżej(...)wspomniana mineralność, jednak nie przykrywa ona owocowości. W ustach znikają nuty gotowanych owoców na rzecz bardzo świeżych, lekko kwaskowych truskawek, czerwonej porzeczki i żurawiny. Charakteru nadają bardzo delikatnie zarysowane taniny. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Podsumowanie: wino wytrawne, o średniej (+) kwasowości, lekkiej budowie i średnim finiszu. Bardzo dobrze zbalansowane, o średnim poziomie alkoholu. Zdecydowanie do wypicia od razu, bez potencjału
Kate's KitchenJeśli płatki mają odpowiednio dużo czasu, żeby zmięknąć (noc), to rano są tak samo pyszne, jakby były ugotowane. Zobaczcie moją wersję nocnej owsianki z nasionami chia i truskawkami, podkręconej listkami mięty. Koniecznie dajcie znać czy przetestowaliście i jakie mieliście cukry po posiłku. U mnie w normie Składniki na 1 porcję : 30g płatków owsianych górskich 150ml mleka owsianego lub wody(...)łyżeczka nasion chia Do podania: 3 truskawki lub garść innych owoców jagodowych (maliny, jeżyny, borówki) 1/4 łyżeczki nasion chia 3 listki mięty Wieczorem wsypać płatki owsiane górskie do słoika, zalać mlekiem owsianym, dodać łyżeczkę nasion chia i wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć słoik z napęczniałymi płatkami, rozprowadzić na nich warstwę jogurtu naturalnego, dodać pokrojone w ćwiartki truskawki
DietologZielone ciasto szpinakowe z gwarantowanym efektem wow. Przełożone dżemem porzeczkowym oraz warstwą bitej śmietany i świeżych owoców - malin, truskawek, borówek. Pyszne, nawet dla osób, które nie lubią szpinaku. Łatwe do zrobienia i efektowne - idealne na przyjęcia. Upiekłam je w dużej prostokątnej blaszce, dzięki czemu wyszło niezbyt wysokie, ale bardzo podzielne. Ciasto jest mięsiste i delikatne jednocześnie. Już mały kawałek(...)łyżki wody (można zastąpić śmietan fixem) 1 pełna łyżka cukru pudru DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek) WYKONANIE CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia. Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy do wysokiego naczynia
cool and mintycukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 szklanki truskawek HORTEX DEKORACJA: 1 puszka brzoskwini w puszce galaretka brzoskwiniowa Przygotowujemy spod ciasta: Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem(...)mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić. Dodać truskawki HORTEX i wymieszać delikatnie. 2 łyżki sera dodać do ostudzonej żelatyny i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać
Kuchnia w oparachIngredients: 200 g boczku / 200 g bacon mix sałat / mix lettuces sos winegret / vinaigrette sauce szklanka 100% soku Hortex jabłko / glass of 100% Hortex apple juice 250 g truskawek / 250 g strawberries 100 g orzechów włoskich / 100 g handfuls of shelled walnuts 250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries 100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue(...)Preparation: Smażenie: ok. 15 min, przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw smażymy plastry boczku. Po przygotowaniu boczku myjemy oraz suszymy warzywa i owoce. Orzechy kroimy na połówki. Truskawki kroimy na cztery części. Ser kroimy w kostkę. W misce mieszamy mix sałat, kawałki truskawki, borówki, orzechy i ser. Na górze układamy plastry boczku. Całość skrapiamy sosem winegret. Do sałatki
Projekty ze smakiem