truskawka - 16921 przepisów (strona:357/1129)

Frużelina truskawkowa 73

Domowa frużelina truskawkowa - czyli owoce skąpane w pysznym, gęstym sosie. Idealna do deserów, gofrów, naleśników, lodów. Z tym przepisem przygotujecie każdą frużelinę, wystarczy truskawki zamienić na inne owoce. W sezonie przygotowuję ze świeżych owoców, natomiast zimą korzystam z zapasów mrożonych owoców. Poza tym zamykam też taką frużelinę w słoikach - ale wtedy pomijam dodatek żelatyny, a frużelinę w słoiczkach pasteryzuję. Przepis(...)zaczerpnięty ze strony Moje wypieki. Składniki: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek) 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Przygotowanie: Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem włożyć

Kocham..lubię..gotuję..
Kremowy deser z frużeliną truskawkową i biszkoptami 120

truskawkową i biszkoptami maczanymi w cytrynowym ponczu. Słodki i lekko kwaskowy zarazem za sprawą soku z cytryny. Serdecznie polecam z różnymi owocami :) Składniki (4 pucharki): Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek) 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona(...)łyżce wody Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże truskawki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać

Kocham..lubię..gotuję..
Lody truskawkowe 121

Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami

ciasta i desery czyli na słodko
Biała pavlova, beza z truskawkami i borówką amerykańską 108

łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej – 1 łyżeczka octu winnego – 125g mascarpone mocno schłodzonego – 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej – 1 laska wanilii – truskawki – borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania(...)śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki. Borówki umyć i wysuszyć. Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie

CookYourself
Czekoladowe ciasto z fasoli - najlepsze! 155

Głównym składnikiem ciasta jest oczywiście tytułowa fasola, której kompletnie nie czuć, nawet w najmniejszym stopniu! Nie ma tu ani grama mąki, za to jest mnóstwo czekolady oraz trochę świeżych truskawek. Ciasto pięknie wyrasta, ma idealną strukturę i smakuje przepysznie.  Składniki: 1 puszka białej fasoli (240 g, bez zalewy) 1 duży banan 2 duże jajka(...)łyżki kakao 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu  1 czubata łyżka masła z orzechów nerkowca (Orzechownia) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady garść truskawek 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Fasolę odcedź z płynu i przepłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie, aby odciekła.  Następnie zmiksuj ją z pozostałymi składnikami na gładką, bezgrudkową masę

Zdrowie na języku :P
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 89

Sajgonki, kurczak buffalo, spaghetti bolognese, stir fry z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, quishe z pieczonymi paprykami, szpinakiem i truskawkami – pięć dań z różnych kuchni świata: od Chin, przez Wietnam, po Włochy, Francję i USA. Jedną z najpiękniejszych sytuacji związanych z byciem rodzicem jest ta, kiedy twój dwuletni syn, umorusany od ucha do ucha, zajada ze smakiem i mówi(...)kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda jak rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać

Niedzielny kucharz
Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach 58

jakiegoś czasu chodziły za mną truskawki. Do sezonu jeszcze jednak daleko. Skusiłam się więc na te sklepowe truskawki (wieeeem – pewnie sama chemia – ale czasem człowiek nie może się oprzeć). Szkoda mi było je zjeść w minutę, więc od The post Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Puszyste ciasto z jagodami 92

macie, inne drobne owoce również dadzą radę 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru  4 jajka 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki, borówki lub inne owoce (u mnie jedna szklanka jagód, kilka truskawek oraz garść borówek amerykańskich) Masło rozpuszczamy, łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka, wraz z cukrem miksujemy na jasną(...)odcieknięcia. Następnie dodatkowo osączyłam je delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie posypałam 1 łyżką mąki i potrząsałam sitem, aż owoce lekko się nią otoczyły, a nadmiar mąki spadł ze sita. Truskawki przekroiłam na pół i przekrojoną część oprószyłam mąką

Smaki Na Talerzu
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką 619

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmni The post Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto szpinakowe z truskawkami 70

Ciasto szpinakowe z truskawkami – to coś dla fanów niezbyt słodkich ciast :) Chociaż oczywiście ilość cukru w przepisie zawsze można zwiększyć. Wbrew pozorom szpinaku w cieście nie czuć, za to nadaje ono temu wypiekowi ładne zielonkawe zabarwie The post Ciasto szpinakowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 126

truskawkami i kruszonką, czyli kolejny domowy przepis na drożdżówki kupowane zazwyczaj w sklepiku czy pobliskiej piekarni. Pyszne i pachnące drożdżowe ciasto w towarzystwie sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Połączenie doskonałe! Wypróbujcie je koniecznie ze szklanką zimnego(...)mleka, kakao, czy kawy – wtedy smakują najlepiej! Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl . Drożdżówki z truskawkami i kruszonką was first posted on Sierpień 8, 2019 at 8:00 am. ©2019 " Pogotujmy.pl ". Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your

Pogotujmy.pl
"odwrócone" kruszonkowe ciasto z truskawkami,malinami w kisielu... 110

Składniki: truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta, Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać. Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz(...)miejscu. Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta. Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Biała pavlova, beza z truskawkami i borówką amerykańską 61

łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej – 1 łyżeczka octu winnego – 125g mascarpone mocno schłodzonego – 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej – 1 laska wanilii – truskawki – borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania(...)śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki. Borówki umyć i wysuszyć. Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie

CookYourself
Sorbet arbuzowy z dodatkiem truskawek z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H 100s 144

wolnoobrotowej Hurom H 100S.     Z wyciskarki przygotowałam pyszny sorbet arbuzowy z dodatkiem tryskawek. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Sorbet wyszedł rewelacyjny. Składniki: Arbuz 1 kg Truskawki 300 g Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Arbuza obrać ze skóry, wypestkować, pokroić na kawałki ok 2 cm. Truskawki odszypułkować. Owoce włożyć do zamrażalnika na ok. 6 godzin. W zależności(...)dosłodzić miodem i dokładnie wymieszać. * opcjonalnie miód Po tym czasie przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. W wyciskarce umieszczamy filtr do lodów i naprzemiennie wkładamy arbuza i truskawki. Sorbet jest gotowy do podania! Smacznego 😊 Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka... 150

Składniki: drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 100 gram, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, truskawki świeże 70 dag, palma miękka 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram cukier wanilinowy 1 opakowanie Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę(...)kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki. Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię