Polub mnie na Facebooku Składniki: * Serek homogenizowany 600 g * śmietanka 30 % 200 ml * Biszkopty okrągłe pół opakowania * galaretka truskawkowa * galaretka krystaliczna * truskawki 350 g Przygotowanie: Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty a na bokach tortownicy połówki truskawek przykładając przekrojoną częścią do ścianki tortownicy ( zobacz film poniżej). Galaretkę krystaliczną rozpuścić w szklance wrzącej wody(...)galaretką i ponownie wymieszać. Gotową masę przelać na biszkopty i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki i ułożyć na na masie pokrojone na plasterki kawałki truskawek. Zalać wystudzoną galaretką truskawkową i całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodysorbetem truskawkowym rewelacyjne. SKŁADNIKI: biszkopt z czterech jaj (przepis w osobnym poście) 0,5kg mascarpone 1 śmietana słodka 30% 1 śmietanfix 1 łyżka cukru pudru 0,5kg dojrzałych truskawek 1 galaretka truskawkowa sorbet truskawkowy WYKONANIE: pieczemy biszkopt, galaretkę rozpuszczamy w 1szkl wody, pozostawiamy do wystudzenia, truskawki miksujemy, łączymy z chłodną galaretką, kremówkę ubijamy na sztywno dodając śmietanfix i łyżkę cukru(...)pudru. na zimny biszkopt wykładamy krem z maskarpone i śmietany, wylewamy galaretką z truskawkami, wkładamy do lodówki,aby galaterka się ścieła, podajemy z sorbetem truskawkowym, ale równie pyszne jest samo ciasto
Kuchnia Beatymamy cudowne letnie dni sięgamy po pyszne orzeźwiające bomby witaminowe u mnie dziś połączenie brzoskwini i truskawki. SKŁADNIKI: 160g truskawek 200g brzoskwiń 16g cukru waniliowego 200g jogurtu naturalnego WYKONANIE: 1. Truskawki obrać z szypułek, z brzoskwiń usunąć pestki i skórkę, umieścić owoce w blenderze, dodać cukier i jogurt, całość miksować do całkowitego zmielenia składników
Dziś Ja gotujedzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą ilość białka. Dodatkowo na wierzch dałam sezonowe owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. Składniki na foremkę 20x20cm: Spód: 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka(...)waniliowego lub śmietankowego (proszek) - można zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości 2 łyżki ksylitolu lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Dodatkowo: Garść owoców (świeże lub poza sezonem mrożone) – truskawki, wiśnie, maliny lub borówki Przygotowanie: Fasolę odsączyć i opłukać. Banany i jajka dodać do fasoli, zblendować na jednolitą masę. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodatkowo dosłodzić
Fabryka pomysłówmałe porcje wielkości tarteletki. Składniki: 1 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego 1 łyżka brązowego cukru jajko 1 opakowanie cukru migdałowego 200 gram truskawek listki mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut aż płatki wchłoną mleko. Dodajemy jajko, cukier i cukier migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dno naczynia(...)wykładamy częścią truskawek, na to nakładamy płatki owsiane. Wierzch owsianki dekorujemy pozostałymi truskawkami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Buszuj w kuchni
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki żelatyny 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretek rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, następnie dodać 2 łyżki żelatyny i dokładnie rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Truskawki wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed zmiksowaniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku(...)koniec połączyć rozpuszczona galaretkę z musem z truskawek i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościzimnych białek – 200g cukru – 1 łyżeczka soku z cytryny Masa – 250 ml śmietany 30% lub 35% – 2 łyżeczki espresso – 1 łyżki cukru pudru – ok. 2 garście truskawek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie się rozpuścił(...)dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy schłodzoną kawę. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. Artykuł Pavlova z kremem kawowym i truskawkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESmaczny deser wcale nie musi oznaczać pieczenia i godzin spędzonych w kuchni:). 300g truskawek 100g borówek 200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru liście mięty do dekoracji sos toffi/czekoladowy czekoladowe posypki 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany. 2. Na talerzu układamy truskawki
Szefowa kuchniIwonie. Myślę,że tort będzie pyszny z dodatkiem malin. SKŁADNIKI: 3 krążki bezowe 3 śmietany słodkie 30% 3 śmietanfixy ewentualnie trochę cukru pudru do śmietany(ja nie używam) truskawki około 50dag WYKONANIE: truskawki umyć, osuszyć,pokroić na połowy, śmietanę ubić, pod koniec ubijania todać śmietanfixy, każdy krążek smarujemy śmietaną, układamy truskawki, tort gotowy
Kuchnia Beatygruszka #truskawki #bakłażan #sałatka #sałata #lunchbox #serpleśniowy #migdały Sałatka o smaku czerwca, myślę, że tak można byłoby ją nazwać. Połączenie wytrawnych dodatków i sosu truskawkowego współgra tu zaskakująco dobrze. W czasie upałów nie chce jeść się gorących rzeczy, więc zabranie sałatki do pracy jako lunchbox sprawdzi się idealnie. Składniki na 1 porcję: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gruszka 1 garść(...)sałaty (dowolnej) 40 g sera pleśniowego Lazur 1 łyżka migdałów 1/2 szklanki truskawek 1/3 sztuki bakłażana sok z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę umyć i rozłożyć na talerzu. Ser pleśniowy i gruszkę pokroić w kostkę lub w plasterki, a migdały rozdrobnić. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i popieprzyć. Polać odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej. Wszystkie
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyPołączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne! (duża blacha) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego(...)Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 0,5 kg truskawek Mały słoiczek powidła śliwkowego 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę
Tradycyjna Kuchniazastąpić zwykłym naturalnym. Całość osłodziłam ksylitolem, jest go jednak dość niewiele, a wypiek jest wg mnie wystarczająco słodki. Polecam zrobić je szczególnie teraz, gdy mamy jeszcze dostępne świeże truskawki. Poza sezonem oczywiście można użyć mrożonych, ale należy je uprzednio rozmrozić do zrobienia musu. Składniki na formę kwadratową 20x20cm Ciasto: 250g mrożonego szpinaku 130g mąki ryżowej (niepełna 1 szklanka(...)oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego) Szczypta soli Mus truskawkowy: 400g jogurtu greckiego (opcjonalnie naturalnego) 1,5 łyżki żelatyny + kilka łyżek gorącej wody 400g truskawek (poza sezonem można użyć mrożone) Opcjonalnie 1 łyżka słodzidła np. miód/ksylitol Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody. Zblendować na mus. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą
Fabryka pomysłówKrzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz. Składniki : 5 białek ze średniej wielkości jajek 250 g cukru (nie mniej(...)cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu. Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe. Palce lizać
gutfutSkładniki: truskawki 70 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana zimna 30% 250 ml, puder cukier 1 łyżka, śmietanfix 1 opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy niskosłodzony 250 ml, herbata z cytryną 1/2 szklanki gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić truskawki opłukać(...)śmietanfixem, wyłożyć na galaretkę na biszkopcie, na śmietanie rozłożyć resztę pokrojonej na kawałki galaretki, schować do lodówki - użyłam gotowy blat biszkoptowy, za gorąco dzisiaj było na pieczenie, do biszkoptu truskawki w galaretce, bita śmietana i jest pyszny deser..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne -gorzka czekolada do ozdoby -owocki do ozdoby 1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę dusić(...)patelni aby nieco zmiękł. Truskawki umyć a banan pociąć na plastry. 2. Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 3. Jajka rozmieszać. 4. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym. 5. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny
Candy Pandas