trochę inaczej. To upiekła na maśle z olejem. Dodałam również muscovado cukier, który nadał ciastu lekko ciągnącą konsystencję. Bardzo mi smakowała taka wersja czekoladowego ciasta. Bita śmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta. Ciasto czekoladowe Składniki: foremka 15 cm x 25 cm 50 g masła 50 ml oleju 50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao 2 duże(...)muscovado cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Do podania 250 ml śmietanki kremówki 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową mieszankę i zmiksuj
codojedzeniaWitajcie, sezon wiosenno-letni obfituje w pyszne owoce. Na targowiskach i w zieleniakach możemy kupić pachnące truskawki, maliny czy borówki - wybór jest przeogromny. Przyznam, że zawsze z niecierpliwością czekam na ten moment kiedy to na moim stole będą królowały świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się(...)Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru
Health-Fit-LifePolecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe - 70 dag truskawek Wykonanie Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia. Śmietanę mieszam łyżką z cukrem pudrem, maczam(...)niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam
Kuchnia z widokiem na ogródPolub mnie na Facebooku Składniki: ( na 12 muffin ) truskawki 250 g mleko 0,5 szklanki olej kokosowy 0,5 szklanki ( roztopiony) mąka 250 g cukier 0,5 szklanki jajka 2 proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać cukier(...)przygotowania babeczek nie używamy miksera mieszamy np. łyżką, trzepaczką, szpatułką. Formę do muffinek wykładam papilotkami papierowymi. do każdej nakładamy po łyżce ciastka następnie zanurzam po 3-4 kawałki truskawek w każdej muffince i przykrywam pozostałym ciastem. Na wierzch układam połówki truskawek. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu posypuje cukrem pudrem i gotowe
Kulinarne przygodyletnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać. Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu. Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar , którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu. Ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny(...)Palma firmy Bielmar 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży 4 żółtka szczypta soli Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania jajko do posmarowania 1. Margarynę Palma firmy Bielmar roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte
Kuchnia u Bietkizaskoczy Wracając do rożków, sprawdziły się w zupełności! Tutaj możecie je kupić: link Podaję Wam również link do sklepu All 4 Celiac: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/ Składniki: 500 g truskawek mrożonych 300 ml mleka roślinnego 1 budyń bezglutenowy (ja użyłam jagodowego) 3 łyżki cukru bezglutenowe rożki do lodów Sposób przygotowania: Połowę mleka zagotuj, a drugą połowę wymieszaj z budyniem i cukrem(...)Teraz dodaj ją do gotującego się mleka. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Stosujemy mniej mleka, aby budyń był twardszy. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Mrożone truskawki zblenduj z budyniem tak, aby powstały gładkie lody. Gotowe lody możesz włożyć na chwilę do lodówki, jeśli nie mają odpowiedniej konsystencji. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustowłoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze kawałki, drobne zostawić w całości. Pomidora(...)umyć i pokroić w kostkę. Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją
kolorowotorcikowoRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną(...)pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki wrzątku 300 g świeżych truskawek Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia
VioletoweKucharzenieZapraszam na pyszny koktajl słodzony miodem od Huzar w pięknym różowym kolorze. Każda mała dziewczynka (i nie tylko) będzie nim zachwycona. Polecam Składniki: 200 g truskawek 1 banan 1 łyżka miodu lipowego Huzar 1 szkl mleka waniliowego oraz: bita śmietana i kolorowa posypka Przygotowanie: Myjemy truskawki i odcinamy szypułki. Przekładamy truskawki do kielicha blendera, dodajemy banana oraz miód lipowy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest najlepsze określenie. Really. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych szklanka mleka kokosowego (lub innego roślinnego, krowiego, wody) 2 łyżki miodu 500 gram truskawek kilka borówek mięta 2-3 łyżki masła z orzechów nerkowca gałka muszkatołowa migdały bez skórki do dekoracji dodałam jeszcze odrobinę syropu z hibiskusa, ale jeżeli nie masz(...)polej wierzch jedynie miodem Płatki mocz w mleku a następnie podgotuj z dodatkiem miodu, masła orzechowego i gałki muszkatołowej do momentu wchłonięcia całego płynu. Truskawki pokrój drobno i część wmieszaj w ugotowaną owsiankę. Przełóż owsiankę do dwóch miseczek i udekoruj: truskawkami, borówkami, posiekanymi migdałami i syropem z hibiskusa jeśli go masz. Syrop z hibiskusa zrobiłam samodzielnie
Mango Papajapełni, trzeba więc korzystać bo nie długo się skończy. Wczoraj zrobiłam pierwszą porcję dżemu, ale żeby dodać sobie energii, zrobiłam też pyszny koktajl. Prosty i szybki. Składniki: 1 szklanka truskawek 2 kiwi 2 nie duże banany Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki, wrzucić do kielicha blendera. Banany i kiwi obrać i pokroić na kawałki. Do truskawek wrzucić kiwi. Zblendować. Dodać
Agusiowe smakołykiczekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka mascarpone Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku*) - truskawki do dekoracji *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Rozpuszczamy galaretki – w pierwszej misce dwie w 2 szklankach wrzątku, a w drugiej misce kolejne dwie w 2 i ½ szklanki wrzątku(...)lodówki. Kroimy nożem zamoczonym we wrzątku i wytartym do sucha. Jedyna obawa jaką budził puch z piankami została rozwiana już po pierwszym kęsie – nie był za słodki. Dodatek truskawek, borówek, czy innych ulubionych owoców dodatkowo wprowadzi efekt orzeźwienia i wzbogaci jego smak. Najlepiej dopasować owoce do użytych galaretek (u mnie do truskawkowej – truskawki). Puch z piankami zadowoli nie tylko łasuchów
mojewypiekiinietylkoUWIELBIAM TRUSKAWKI! Sezon już się rozpoczął na dobre, więc umieszczam je gdziekolwiek, aby jak najdłużej poczuć ich smak! Placuszki, są bardzo delikatne za sprawą mąki gryczanej oraz jogurtem naturalnym typu skyr. Składniki: 2 jaja 6 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka erytrytolu 100ml jogurtu naturalnego typu skyr szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat truskawki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem(...)puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz jogurt. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki z truskawkami. Placuszki są bardzo delikatne, wręcz biszkoptowe. W smaku przypominają słodkie omlety. 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 4 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kilka truskawek Do miski przelewamy jogurt naturalny, wbijamy(...)odrobiną oleju. Masę wlewamy łyżką na patelnię (2 łyżki na jednego placuszka). Smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia, przed przewróceniem placuszków na drugą stronę w ciasto delikatnie wgniatamy plasterki truskawek
VioletoweKucharzenieKolejna propozycja na sezon truskawkowy to orzeźwiająca, miętowo-śmietankowa pianka na herbatnikach. Tym razem oczywiście z truskawkami, ale myślę, że z innymi owocami będzie równie dobrze smakować. Pianka miętowa: 600 ml słodkiej śmietany kremówki 40 dag pastylek miętowych w czekoladzie 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pół szklanki wody Pianka śmietankowa: 600 ml słodkiej śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny(...)łyżki cukru pół szklanki wody Dodatkowo: Nutella lub krem Nuss milk (z Biedronki) świeże truskawki duże opakowanie herbatników kakaowych (370g) Śmietanę przeznaczoną na piankę miętową zagotować razem z pastylkami ciągle mieszając. Wystudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez dobę. Następnego dnia w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 3 łyżeczki żelatyny
Praktyczna pl