torty - 16045 przepisów (strona:247/1070)

TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 142

Wigilii. Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI:   4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina   na krem 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru(...)ocet ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki pozostawić

Kuchnia w opałach
MASA MARCEPANOWA 212

Robicie sami masę marcepanową? Ja dostałam świetny przepis na wykonanie tej masy do zdobienia tortów. Przy okazji wypróbowałam świetny zestaw wykrawaczek z tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl  do wycinania kwiatów m.in z masy marcepanowej. Zobaczcie sami   Składniki: 250 g migdałów 250g cukru pudru 30ml Amaretto łyżeczka olejku migdałowego Sposób przygotowania: Wykonanie: Migdały włożyć do miski , zalać wrzątkiem(...)obrać ze skórki. Osuszyć, zemleć. Zmielone połaczyć z cukrem, Amaretto oraz olejkiem. Zagnieść . Gotową masę można przechowywać szczelnie zawiniętą w lodówce. Do użycia rozwałkować i wycinać wg uznania dekorując torty. Ja użyłam wykrawaczek z tłoczkiem ze sklepu mykitchen.pl Swietny gadżet dla osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy

Z Majeczką w kuchni
Tort czekoladowo-śmietankowy z kajmakiem, czarną porzeczką w migdałach na 31 urodziny. 143

Żeby od początku wszystko było jasne tort od podstaw robiła Żona Ma, ja tylko asystowałem w zakupach składników, pieczeniu biszkopta i polewie na górze. Projekt mój, przynajmniej po części..bądź co bądź dostałem tort taki, o jaki prosiłem. Jednym słowem moje smaki. Czego potrzebujemy? Biszkopt -100 gram gorzkiej min 70% kakao -6 jaj -100 gram mąki przesianej TYP405(...)szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z wystudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z pianą z białek, dodajemy stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy, przekładamy ją do formy na tort, wyłożonej pergaminem i pieczemy w 170 stopniach ok 35-40 minut. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko

BaRepas
Sernik gotowany 159

Sernik po raz pierwszy zrobiłam na urodziny męża. Zamiast tortu, bo za tortami nikt u nas nie przepada, a serniki za to uwielbiamy. Poza tym w przekroju prezentuje się jak tort właśnie :) Mam zamiar powtórzyć go na święta, ale ciasto kruche zastąpię ciastem miodowym, będzie bardziej świątecznie. Czytaj więcej

bistro mama
Maślany krem truskawkowy 166

Najlepszy jak dotąd... robiłam go ze względu na dzieciaki (no bo które nie lubią truskawek? :P ). Wyszedł tak dobry, że dorośli również nie mogli się oderwać od tortu ;). Dzięki za przepis manciawkuchni.blogspot.com ! Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) : 250g masła 300g świeżych lub mrożonych truskawek 1 szklanka cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy niesłodzony ewentualnie 1 kieliszek spirytusu ewentualnie(...)oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć. Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :) Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Babeczki urodzinowe 148

już nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli

Słodkie Przyjemności
Maślany tort czekoladowy z malinami 151

Prosty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową masą, również z dodatkiem masła. Biszkopt jest bardziej mięsisty i w strukturze przypomina bardzo lekką wersję brownie (albo cięższą wersję biszkoptu rzucanego) mimo to, jest puszysty, ładnie rośnie i nie opada. Masa maślana- jedna(...)moich ulubionych- gęsta, aksamitnie gładka, po prostu przepyszna! Tort nie za słodki i tak wyśmienity w smaku że na jednym kawałku się nie skończy- całe szczęście, że zrobiłam go w średniej formie! :))) Biszkopt maślany: * mąka pszenna- 150 g * czekolada gorzka- 150 g * cukier trzcinowy- 180 g * masło- 85 g * jajka- 6 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Masa czekoladowo

Kraina Miodem Płynąca
Pączkowanie w Nietypowe Urodziny czyli Słodki (Tłusty) Czwartek odc.43 149

obrotach. Wszystko przez to, że wymyśliłam połączenie urodzin Syncia z Pączkowaniem. W sumie to mam wrażenie, ze mój Syncio tez pączkuje... wielki taki i już dwa lata ma... Czy tort zawsze musi być tortem??? Nie! u nas zamiast tortu z dwiema świeczkami była góra Cynamonowo-Kardamonowych Bubbles. I o dziwo ta góra

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 145

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym. Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć trochę przełamać tę słodycz. Zamiast dżemu porzeczkowego może być inny kwaśny np. agrestowy czy wiśniowy, albo jaki macie pod ręką, a jeżeli słodki, to wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny(...)jest to masa budyniowa, zrobiona na żółtkach, z dużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita! Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :) Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :) Beza: * białka- 4 szt. * cukier- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Tort Hello Kitty 134

blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka(...)nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem

Kto ugości moich gości?
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 143

drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy

Moje pyszne gotowanie
Tort Bananowy 418

Tort Bananowy Dziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;)     Składniki: (na tortownicę)     Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao  -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki(...)samo co wcześniej. 4.Bita śmietana: Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5. Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi

Gotuj Z Muzyką
Lekki tort śmietankowo – kakaowy 269

Sezon Komuni i Wesel już jest , więc dziś mam dla Was przepis jakiego tu jeszcze nie było! Przepis na TORT! Jeden z najłatwiejszych , a zarazem najsmaczniejszych jakie udało mi się robic! Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki! Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają

Ostra na Słodko
BISZKOPT CZEKOLADOWY RZUCANY / IDEALNY / BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 393

Dziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny. Możemy używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną kawą. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * jajka r.M – 7 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * cukier(...)Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Gotowe! PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy. Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „ O co chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają

Ostra na Słodko
Tort Czekoladowy 157

Propozycja dla wielbicieli czekolady. Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :) Tort Czekoladowy -  Składniki: Biszkopt: 7 jajek szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakao  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej               80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół(...)czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady) 250 g masła (w temperaturze pokojowej) Polewa: 100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej) 50 g masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania