torty - 16045 przepisów (strona:245/1070)

KOKOSANKI JAGLANE (BEZGLUTENOWE) 156

świecie nic do głowy mi nie przychodzi. Chyba trzeba to przeczekać. Mam taką nadzieję. Nawiązując do słodkości, nietolerancja glutenu zmusiła mnie do chwilowego odstawienia wypieków, ciastek, ciasteczek, tortów, serników... Ojej! Aż strach się bać! Ale na szczęście, w miarę wdrażania się w nowy styl życia, uczę się także kombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty

W kuchni Karmel-itki
Tort królewski 136

Tort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry(...)duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort nie zostanie wcześniej zjedzony:)) jest z tym coraz lepiej

Milion Smaków
Tort Hawana 209

Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu). Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy

Kuchenne aromaty
NIETOLERANCJA LAKTOZY - Z CZYM TO SIĘ JE? 132

szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie, rezygnując z deserków nabiałowych, kremów i musów na śmietance kremówce, tortów z kremami i wypieków, w przygotowaniu których stosuje się mleko - to można zastąpić zaś odpowiednimi zamiennikami. Czekolada także staje się naszym wrogiem. Takich produktów, których należałoby omijać, jest naprawdę wiele

W kuchni Karmel-itki
Jak pokroić biszkopt 120

drodzy z racji tego, że w swojej kuchni dość często przygotowuję torty zabrałam się tym razem za przetestowanie obręczy do krojenia biszkoptu. Do tej pory próbowałam swoich sił z nitką, nożem i innymi niezbyt praktycznymi pomysłami. Nabyłam zestaw firmy Zenker (dostępny tu ) i od razu przystąpiłam do działania. Pełna zapału i obaw, bo kompletnie nie wiedziałam czego po takim " sprzęcie(...)tortownicy ułożyłam na blacie i zapięłam na nim obręcz (pasuje do tortownicy 26 i 28 cm). Za pomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania blatów na tort. Cały zabieg polega na wsuwaniu w otwory obręczy noża i przesuwaniu go po całej powierzchni naszego ciasta.  W połowie okręcamy obręcz o 180 stopni i zajmujemy się druga stroną

Wielki apetyt
Tort Walentynkowa Rozkosz 147

Walentynki, walentynki - w tym roku obchodzę, a co! :) Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną(...)konfitury morelowej, u mnie konfitura z Maroko Sklep, do kupienia TUTA J Zimny biszkopt kroimy poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 138

blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ubitą śmietaną ozdabiamy tort. Najpierw smarujemy boki, później górę tortu. Rękawem cukierniczym wykonujemy rozetki na całej górze tortu i wkładamy w nie kandyzowane wiśnie. Ponownie schładzamy kilka godzin w lodówce.  Skomentuj

MamaOskarka
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 170

Wróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych(...)smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa kremu, wiśnie z kisielu i tarta, gorzka czekolada. Tort schładzamy w lodówce. Pyszności. Mężowi i gościom bardzo smakował, więc wypiek uznaję za udany

Kuchnia po mojemu
Domowy tort piłkarski śmietanowo - brzoskwiniowy. Boisko typu orliki ;) 143

wieczorami. W związku z tym jestem i wprawdzie z ogromnym opóźnieniem chwalę się  naszym pysznie koślawym boiskiem urodzinowym Maksia. Jeśli chodzi o standardowe procedury to odsyłam do pierwszego tortu gdyż w sprawdzonych przepisach nie warto nic zmieniać. Wspomnę tylko o piłkarskich innowacjach. Od kiedy powstał plan tortu a'la boisko zostało kilka kwestii do rozwiązania. A pytanie fundamentalne(...)idealnie, wychuchane boisko piłkarskie to byśmy zamówili w cukierni. Chodziło o staranie i samodzielne wykonanie. Możemy być z siebie dumni rzeknę nie skromnie i już snujemy plany na kolejny tort za rok. No cóż. Do następnej wolnej chwili ;) a czas niech goni

Kuchnia po mojemu
Śniadanie idealnie chrupiące - granola 132

sama nie wiem, za co się łapać. Rano szkoła, dzisiaj i jutro do pracy na całe popołudnie. W sobotę, teoretycznie, mogę trochę odespać, ale jednocześnie wisi nade mną widmo tortu na niedzielę. I to nie byle jakiego, bo na nieoficjalne drugie urodziny małej Natalki. Nieoficjalne - bo w teorii ma to być tylko przyjacielski grill. Ale skoro maluch ma urodziny(...)przecież aż głupio pojawić się bez tortu... Na szczęście plan jest - zobaczymy, jak mi pójdzie realizacja... Oby efekt był zadowalający - szczególnie, że taki tort mam zamiar zrobić po raz pierwszy... W każdym razie, chodzi mi o to, że czasu mam jak na lekarstwo. Jeść nawet nie ma kiedy! Przygotowałam więc kolejny słój pełen granoli, tym razem takiej zdrowszej - bez cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort orzechowy z musem truskawkowym 133

tort zrobiłam już jakiś czas temu, a dokładniej na urodziny mojego męża. Od tego czasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:)     Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem..  Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch tortu, zaś do mniejszej dodaję mus i wylewam łyżką na kakaowym wierzchu, tworząc nieregularne wzory. Całość wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin

Ciasteczkowy Potwór
Tort brzoskwiniowy 175

zakładkę w moim blogu. Od dzisiaj od czasu do czasu będę zamieszczać posta mówiącego o smaku mojego torta... jednego z wielu:) Te propozycje są dla osób, którym czasami piekę torty i którzy często mają problem z określeniem się, jaki ma być tort, jak ma smakować:) W tej zakładce nie będę podawać przepisów na pokazane torty z różnych przyczyn, m.in. dlatego

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 149

mokre więc ponczem skrapiamy je delikatnie. Wyłożyć połowę musu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Na ciasto wyłożyć resztę musu, wygładzić. Można pozostawić trochę musu do obłożenia boków tortu. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki pozostałym musem i udekorować. Tort można posypać kakao, ozdobić wiórkami czekolady. Ja wierzch ciasta posmarowałam

In my kitchen
Krem maślany do dekoracji 138

Krem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić(...)kremowej „białej” masy. Może to trochę potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu , jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję , dzięki czemu możemy ładnie wyrównać powierzchnię tortu i masa będzie się ładnie układać, bez żadnych „wybojów

Za drzwiami kuchni
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 184

Robiłam już kiedyś podobny tort  klik  , tym razem użyłam nieco innych past. Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki(...)Pierwszą, spodnią kromkę posmarować  nadzieniem z tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem pomidorowym,  na to położyć trzecią, posmarować tuńczykiem, przykryć ostatnią. Pozostałym farszem pomidorowym posmarować boki tortu (można    dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy  cieniutkimi  plasterkami  sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania