torty - 15938 przepisów (strona:243/1063)

Tort z malinami i śmietaną 144

Przygotowanie tego tortu zajęło mi 3 godziny . Dekoracja koło 30 minut :). Całość wyszła bardzo fajnie , a maliny idealnie wpasowały się do niego :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej typ 500 Klos-pol proszek do pieczenia szczypta ksylitol 100 gram Klos-pol     Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal(...)przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki . Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki. W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno i dodaje błonnik kakaowy oraz rozrobione pół łyżki żelatyny. Przekładam do rękawa cukierniczego. Dekoruje tort

Różowa kuchnia
Tort z bitą śmietaną i owocami 194

Biszkopt na tort Próbowałam wielu przepisów na biszkopt, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. (Z przepisu  Bakeholic  ) Pięknie wyrósł, jest  puszysty i pyszny. SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy  2 łyżki oleju szczypta soli WYKONANIE(...)godziny w zamrażarce. Po wyjęciu dodaję cukier i miksuję aż będzie sztywna. Biszkopt kroje na 3 części. Każdą z nich nasączam lekko herbatą malinową. Do tortu użyłam świeże  truskawki i jagody.  Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami. Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz  na boki tortu. Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą. Smacznego

The Sweet Damsel
Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką 161

kochani już dawno nie robiłam tortu . Dzisiaj jest ku temu okazja mąż wraca po tygodniu z pracy do domu , więc mam komu przyrządzać smakołyki :)  Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem   Ciasto na Niedzielę      Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :)    Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej  ksylitol(...)niej 4 łyżki śmietany , nadal mieszam i teraz dopiero dodaje do misy ze śmietana . Mikserem na najmniejszych obrotach z 30 sekund miksuje ( żelatyna wtedy równo się rozprowadzi ). Dokończenie tortu c.d  Dno tortownicy i boki wykładam folią aluminiową i wkładam biszkopt , na biszkopt wykładam połowę śmietany . Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam resztę śmietany . Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym

Różowa kuchnia
Ulubiony tort Marcello 784

biszkopt smarujemy kremem układamy owoce, posypujemy wymieszanymi ze sobą bakaliami przykrywamy blatem biszkoptowym II warstwa Postępujemy tak samo jak z warstwą pierwszą III warstwa Przykrywamy blatem skropionym ponczem cały tort smarujemy masą, dekorujemy. ( na boki zostawić można trochę bakalii nanosimy je na boki szerokim nożem od dołu do góry). * tort można zrobić w różnych wielkościach z 6 jajek(...)jajek jednocześnie dzieląc składniki proporcjonalnie. Tort wykonaniu Elżbiety  Smacznego

kgwjanczewo
Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami 326

Bita śmietana, czekolada i truskawki to idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)lodówki by krem stężał. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować  bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem na środku tortu ułożyć pokrojone truskawki i listki mięty

Ala piecze i gotuje
Prosty biszkopt czekoladowy 270

Dziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Idealny na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej(...)odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 201

słowem czy rozmową.  Gorąco i z całego serca mówię: DZIĘKUJĘ!!!!! :) I mam nadzieję, że nadal będziecie tu z miłą chęcią zaglądać :) Na tę okazję przydałby się jakiś super tort, ale nie oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa, że rok temu z okazji pierwszych urodzin bloga także upiekłam(...)ciasto ze śliwkami hehe :) Jest to jednak zupełna zbieżność a nie umyślne działanie z mojej strony :) Skoro nie tort, to może jakiś konkurs? Długo nad tym myślałam i ostatecznie doszłam do wniosku, że jednak wolę, aby moje grono odbiorców poszerzało się ze względu na moje kulinarne poczynania, a nie ze względu na chwilową możliwość zdobycia nagrody. Zapraszam Was zatem

My simple kitchen
Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno! 1281

Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń! Zachęcam

SMYKWKUCHNI
Lodowy tort truskawkowy 123

Pyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem(...)poziomo przekroić na pół. Wykonanie kremu: Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godzin. Ozdobić truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 166

następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy. Drugi biszkopt też nawilżamy ponczem. Pozostałą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy łopatką. Tort odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny . Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, posypujemy wierzch cukrem trzcinowym i delikatnie opalamy palnikiem gazowym (karmelizujemy cukier ). Tort dekorujemy plasterkami limonki

w mojej kuchni
KOKOSANKI JAGLANE (BEZGLUTENOWE) 150

świecie nic do głowy mi nie przychodzi. Chyba trzeba to przeczekać. Mam taką nadzieję. Nawiązując do słodkości, nietolerancja glutenu zmusiła mnie do chwilowego odstawienia wypieków, ciastek, ciasteczek, tortów, serników... Ojej! Aż strach się bać! Ale na szczęście, w miarę wdrażania się w nowy styl życia, uczę się także kombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty

W kuchni Karmel-itki
Tort królewski 128

Tort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry(...)duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort nie zostanie wcześniej zjedzony:)) jest z tym coraz lepiej

Milion Smaków
Tort Hawana 203

Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami, smakuje równie dobrze. Jeśli macie swój sprawdzony sposób na biszkopt możecie go wykorzystać, ja tymczasem przedstawiam Wam mój numer jeden. Według mnie najlepszy, a do tego nie zdarzyło mi się, aby nie wyszedł, jest(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu). Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy

Kuchenne aromaty
NIETOLERANCJA LAKTOZY - Z CZYM TO SIĘ JE? 125

szerokim łukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie, rezygnując z deserków nabiałowych, kremów i musów na śmietance kremówce, tortów z kremami i wypieków, w przygotowaniu których stosuje się mleko - to można zastąpić zaś odpowiednimi zamiennikami. Czekolada także staje się naszym wrogiem. Takich produktów, których należałoby omijać, jest naprawdę wiele

W kuchni Karmel-itki
Jak pokroić biszkopt 113

drodzy z racji tego, że w swojej kuchni dość często przygotowuję torty zabrałam się tym razem za przetestowanie obręczy do krojenia biszkoptu. Do tej pory próbowałam swoich sił z nitką, nożem i innymi niezbyt praktycznymi pomysłami. Nabyłam zestaw firmy Zenker (dostępny tu ) i od razu przystąpiłam do działania. Pełna zapału i obaw, bo kompletnie nie wiedziałam czego po takim " sprzęcie(...)tortownicy ułożyłam na blacie i zapięłam na nim obręcz (pasuje do tortownicy 26 i 28 cm). Za pomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania blatów na tort. Cały zabieg polega na wsuwaniu w otwory obręczy noża i przesuwaniu go po całej powierzchni naszego ciasta.  W połowie okręcamy obręcz o 180 stopni i zajmujemy się druga stroną

Wielki apetyt