Przepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość, dekoracja również bardzo prosta. Składniki: Biszkopt ciemny i jasny(...)ciepłej wodzie. Dekoracja ? Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia. ? Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w plastry, które następnie trzeba ułożyć ozdobnie na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki. ? Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewać po łyżce na brzoskwinie – są zimne więc szybko stężeje. ? Wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki
To co kochamszklanka cukru ? cukier waniliowy ? 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego ? 2 plastry cytryny ? 2 gożdziki ? 1/2 laski cynamonu ? 400 g śmietanki 30% ? 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu ? 2 galaretki cytrynowe ? kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt ? Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. ? Dodać żółtka, lekko ubić. ? Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. ? Ciasto(...)wylać na biszkopt. ? Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja ? Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. ? Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. ? Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać, aby nie była za sztywna, bo nie rozprowadzi się dokładnie wśród winogron. ? Torcik wstawić do lodówki, najlepiej
To co kochammagiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym […] Artykuł Tort Harry Potter pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniMalinowy tort z żelką i kremem z białej czekolady. W kremie tym zatopiłam jeżyny. Wszystkim kobietom tym dużym i małym moc serdeczności, uścisków i słodkości ode mnie. biszkopt: 8 jajek wielkość M 8 łyżek oleju szczypta soli 250 g cukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 150 g czekolady białej 125 g mascarpone 400 g śmietanki(...)czekoladowym, układam jeżyny. Zakładam obręcz i wstawiam do lodówki na 30 minut. Wyjmuję z lodówki, układam trzeci blat biszkoptu i nasączam. Wstawiam do lodówki na 12 h w rancie Tort wyjmuję z rantu i tynkuję. Z czekolady robię dekoracje
wesoła kuchniaTorcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie
Kuchnia MagdaLenymiękkie masło utrzeć na puch, dolać mleko skondensowane i ubijać jeszcze kilka minut. Na koniec dodać kakao, utrzeć do połączenia składników. Na paterze ułożyć spód biszkopta, założyć obręcz do tortów, posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Ułożyć rogaliki i pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować dżemem i kremem kakaowym. Na koniec posypać torcik wiórkami z czekolady(...)Tort schłodzić kilka godzin
Smakołyki Asiprostokątnej blaszce, żeby było bardziej podzielne. Wyszło bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Polecam również inne wersje szpinakowego ciasta: Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami Szpinakowe ciasto z truskawkami Składniki: ciasto 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
Obiad gotowyKawowo truskawkowy tort z żelką z truskawek. Zapewniam was że jest obłędny. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. ciasto migdałowe: 2/3 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki migdałów mielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj wielkość M krem: 700 ml kremówki 250 g serka mascarpone 100 ml likieru kawowego 3 łyżeczki żelatyny(...)nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, na nim połowę żelki truskawkowej. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu i znowu żelka truskawkowa. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruję truskawkami. Boki obsypuję migdałami
wesoła kuchniakoloru, potem liście żółte i na końcu zielone słonecznika. Kwiaty układam na desce i do zamrażalnika. Krem maślany który mi został czyli trzecia część musi mieć temperaturę pokojową. Tort smaruję kremem na drugi dzień.. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Potem pyłek złoty rozpuszczam w odrobinie wody i smaruję cały tort pędzelkiem. Wyjmuję kwiaty z zamrażalnika
wesoła kuchniaśmietany 36% lub w lżejszej wersji 200 g jogurtu typu. Skyr Dodatkowo do przełożenia: - domowy dżem WYKONANIE : Składniki umieść w misie robota i ubij na puszystą masę. Tort przetnij na pół i mocno nasącz (poncz możesz wykonać dowolny np. woda, sok z cytryny/pomarańczy, herbata lub alkohol z nutami lipy, cytryny, pomarańczy lub wanilii), do nasączania biszkoptu używam fenomenalnych buteleczek(...)naleśników!), mała podpórka na spodzie sprawia, że odkładając łopatkę nie zabrudzisz blatu. Ciasto przekładam dżemem (morelowy), przykrywam nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną dekorację z truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje
SMYKWKUCHNIPowiem tak, nie sposób przejść koło niego obojętnie i nie zerknąć, i nie powąchać. Ten tort to petarda, słodki, bo taki musi być, kremowy, z chrupiąca bezą, idealny do koniecznie gorzkiej kawy czy herbaty albo czystka. Będzie idealny na deser. Polecam gorąco. Tort bezowy z fistaszkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie