zrobić pyszną pizzę wcale nie musisz robić pracochłonnego ciasta. Wystarczy pomysł, bo pizza może powstać na tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, możesz także tak jak ja w tym przepisie wykorzystać gotowe chlebki pita. Wtedy przygotowanie pizzy zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut! Polecam Wam także: – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
nietylkopasta.plCzytaliście kiedyś skład sklepowych tortilli? Ja przeczytałam raz i od tamtej pory zwyczajnie ich nie kupuję, bo lista składników jest z reguły strasznie długa, a przecież tak naprawdę do wykonania tego placka wystarczą cztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało
Cynamonowe szczęścieBurrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę. 6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego(...)kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnifood. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej z jego południowej części . Kuchnia Tex Mex , to kuchnia pograniczna dwóch stanów Texasu i Meksyku . Potrawy tej kuchni, to mieszanka meksykańskiej tortilli , wszechobecnej kukurydzy , fasoli , oraz teksańskiego barbecue i wolno pieczonych pulled pork ( bardzo wolno i bardzo długo.. ) , a także mega ostrych sosów . Generalnie pyszna , aromatyczna , tylko nieco ciężka i mimo(...)minut , aż uzyskamy na mięsie przypieczony wierzch . Po wielogodzinnych męczarniach, wolno pieczonej karkówki , rozszarpujemy ją widelcem na kawałki. Mięso powinno być tak miękkie , że samo się rozchodzi . Podajemy z tortillą posmarowaną pastą fasolową i salsą ..lub inaczej Ważne żeby serwować na gorąco , można także polać , tłuszczem z brytfanki , który jest niezwykle aromatyczny ..Cóż to nie kuchnia
Ogrodnik w podróżyMacie dość nudnych śniadań? Dziś zapraszam na moją wersję śniadania ;) Bajgle (można użyć bagietek, tortilli, chleba tostowego) zapiekane pastą z tuńczyka ,kopru,rzodkiewki ;) Świeże i sycące śniadanie dla każdego smakosza ryb ;) do tego ☕ lub 🍵 . Macie ochotę? Zapraszam : Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło ;) Składniki na 4 porcje(...)tartego sera 3 rzodkiewki drobno posiekane 2 łyżki kopru świeżego drobno posiekanego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy miodowej Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bajgle lub 4 tortille Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy z oleju,przekładamy do miski a następnie dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy dokładnie. Bajgle przekrajamy wzdłuż , na jedną połówkę przekładamy pastę. Bajgle układam na blachę wyłożoną
Gotowanie Patkiartykułu poświęconemu temu owocu. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 664 kcal B 33 g W 54 g T 34 g Składniki na 1 porcję: ▸1 placek tortilli (u mnie pełnoziarnista) ▸1 awokado dojrzałe ▸1 pomidor ▸100 g kurczaka ▸bazylia ▸sok z limonki ▸1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. 2. Awokado(...)obieramy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy kilkoma kroplami limonki i przyprawiamy solą i pieprzem. 3. Pomidora kroimy w kosteczkę, bazylię siekamy. 4. Placek tortilli smarujemy awokado, na to kładziemy resztę składników i zawijamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzujalapeno, oprószone świeżą kolendrą z salsą i kleksem kwaśnej śmietany. Taco z patelni można podać z ryżem (np. limonkowym z kolendrą jak u mnie), muszlami do Tacos czy z tortillami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 porcje drobiowego Taco z patelni oraz około 2 szklanki salsy. Mięso mielone z indyka można zastąpić mielonym z kurczaka, wieprzowym(...)polskiej kuchni kminek. Salsę można przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku/słoiku przez max. 2 tygodnie. Jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek do mięs. Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami
Gospodyni Miejskabrokuła albo rzodkiewki szynka - 40g Przepis jest bardzo prosty: Na rozgrzaną patelnię kładziemy plasterki sera i smażymy na małym ogniu.Kładziemy szynkę i przecier i po chwili zawijamy w tortillę. :-)Tak zawiniętą tortillę smażymy do momentu zarumienienia
Keto Przepisypokrojone w cienkie paski warzywa (papryka, ogórek), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zwijamy w rulon. Owijamy folią spożywczą, odkładamy na 30 minut, aby związało się. Pomidorki kroimy na pół. Tortillę kroimy na mniejsze kawałki, za pomocą wykałaczki spinamy tortillę razem z pomidorem
Lena Gotujedodatkami. W moich znalazł się dzisiaj oprócz warzyw, ser żółty bez laktozy Havarti od Mlekovity, a więc spokojnie mogą po nie sięgnąć alergicy. WIOSENNE WRAPY z SEREM Składniki: 2 tortille 6 liści sałaty 6 plastrów sera żółtego bez laktozy Havarti od Mlekovity 1/2 czerwonej papryki 1/2 szkl kukurydzy z puszki garść kiełków rzodkiewki 1/2 filetu kurczaka 1 łyżeczka przyprawy(...)kebab-gyros oliwa do smażenia Przygotowanie: Filet kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy, a następnie studzimy. Tortille rozkładamy na stole, na niej układamy po 3 liście sałaty, następnie 3 plastry sera Havarti bez laktozy, posypujemy kiełkami, pokrojoną papryką, kukurydzą i kawałkami usmażonego kurczaka. Całość zawijamy w rulon, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze kawałki
Bon appetit mon amieGuacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa. Guacamole najlepsze jest z awokado Hass, jednak nie zawsze można je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna. Guacamole(...)praskę lub drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa. Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka
Kuchcik gotujekilkanaście pomysłów na przystawki, koreczki i przekąski, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości. Zapraszam! PRZEKĄSKI: *** Camembert smażony w panierce z płatków kukurydzianych PRZEPIS TUTAJ *** Rollsy z tortilli z łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Rollsy z tortilli z szynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS
Blog z ApetytemPicadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Aromatyczna potrawka, którą można podać z ryżem, zawinąć w tortille, albo zjeść z dobrym pieczywem. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni(...)znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo brakuje czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka całych pomidorów 2 łyżki octu winnego
Niedzielny kucharzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekawy zamiennik zwykłych naleśników czy tortilli. Idealnie nadadzą się na przekąskę podczas imprez czy samodzielny obiad. U mnie w domu zrobiły furorę podczas imprezy rodzinnej i tak mi posmakowały, że przygotowuję sobie takie danie jako normalny obiad (jem cały talerz sama! 😀). Wystarczy dodać w środek kubeczek np. z ketchupem do maczania i super danie gotowe(...)pieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno. Można przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam to z naleśnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki 1 opakowanie placków tortilla 2 serki śmietankowe 2 łyżki, masy kajmakowej -a resztę np można zużyć do zrobienia andrutów 0k 4-5 jabłek obranych pokrojonych w kostkę cynamon cukier trzcinowy przygotowanie jabłka ok 5 min smażymy na patelni z łyzką masła, potem posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym 1 łyżka posypać Serek wymieszać z masą kajmakową w misce składanie kolejność
Moje Wyroby