które znają chyba wszyscy, podane w trochę podrasowany sposób. Wyszło z tego pyszne ciasto z kremem. Myślę, że gdybym przełożyła murzynka dwa razy, to spokojnie mógłby pretendować do miana tortu :) Tradycyjny sposób wymaga odlania pół szklanki masy kakaowej na pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam
Posadzone i zjedzonepołączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej. Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką. Składanie tortu: Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem
Posadzone i zjedzoneSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikwięc nie będę tutaj się rozpisywać kto jest autorem całego zamieszania. Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna. Do dekoracji użyłam produktów od http://www.cukieteria.pl/ . Mają świetne różności więc możecie się zaopatrzyć choć niektóre ceny przyznam, że trochę przerażają swoją wysokością. Ale czasami
Ewa w kuchniNadszedł czas na mój pierwszy tort na blogu. Jest on bardziej z rodzaju kwaskowatych niż słodkich, ale osobiście takie najbardziej lubię. Idealny na letnie urodziny z racji tego, że nie jest ciężki. Dość gadania, bierzmy się do roboty :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę przygotowałam wg własnego pomysłu. Zamiast konfitury czy dżemu wiśniowego możecie użyć wiśni z kompotu a biszkopt nasączyć wiśniówką. Ja pominęłam alkohol ze względu na dzieci, które będą ją jadły. Jeśli nie chcecie piec
Smakołyki Asiwypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki
Chocolate Muffin BlogWspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta
Mała Cukierenkazasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo
gutfutJeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych
Ugotowaćodwiedziłam bodaj najsłodsze miejsce w tym kraju. Targi EXPO SWEET to miejsce, gdzie można podpatrzeć najnowsze trendy w cukiernictwie i lodziarstwie. Cukiernicy chwalą się tu swoimi dokonaniami artystycznymi (bo torty, które tam można oglądać, to już sztuka) i walczą o tytuły mistrzów swego fachu. W porównaniu do zeszłorocznej edycji, słodkie prace były bardziej różnorodne […] Artykuł Zjedz pan yorka, czyli
Wiszniówka13 lipca Cook Up zaprasza na słodkie warsztaty. W poznańskim... Artykuł 13 LIPCA – COOK UP NA SŁODKO – WARSZTATY KULINARNE – POZNAŃ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESpecjalne zadanie, zrobić tort dla babci 67 letniej.Udało mi się powstał,nie dość że smaczny to i nawet ładnie wygląda. Składniki: jaja L 6 szt mąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol szczypta proszku do pieczenia. Masa 1 śmietana 30% 700 ml błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol cukier brzozowy
Różowa kuchniaTort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny męża okazał się strzałem w dziesiątkę. Przepyszny. W dodatku w miarę prosty w przygotowaniu, wiec nie powinien nikomu sprawić zbytnich trudności. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikowoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu), nasączyć biszkopt (nie przesadzić z ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć
królestwo garów