Mały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to zaledwie 6 cm. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneLubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka
ChilliJemyjednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy
Karczma Honoriettyszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka … Czytaj dalej Tort bananowy czar
czarrna od kuchnijeszcze ich nie zdążą wyciąć), będzie można zrzucić ciężkie kurtki i buty, dzień stanie się przyjemniejszy, a nam zdecydowanie poprawi się nastrój. Dlatego z okazji nadejścia wiosny upiekłam marchewkowy tort bezglutenowy. Niech i u nas w domu zagości wiosna. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwybierać, w dodatku moja mała księżniczka również się nim bawiła i pozostawiła odciski na obiektywie... Niestety te zdjęcia nie są takie jakie miały być no ale cóż ... Sam smak tortu to połączenie masy czekoladowej, oraz malinowej.Spód wykonany z ciasteczek cantuccini... i na życzenie solenizantki galaretka. Pyszne choć czasochłonne. Składniki : Na spód : 250 g dowolnych herbatników u mnie czekoladowe
vaniliowoczekoladowaphiladelphia. Frullate la crema. Fatela raffreddare per circa 1 ora. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem z mlecznej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy kremem z gorzkiej czekolady i plasterkami pomarańczy. **** Tagliate la torta in 2 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema di cioccolato al lette su primo disco, chiudete con il secondo disco
La grande e la piccola cuocaPodstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam
VioletoweKucharzenieTort obficie obsypany wiórkami kokosowymi i przyozdobiony rurkami waflowymi i kokosowymi kulkami. Przełożony dużą ilością bitej śmietany. Lekki o delikatnym kokosowym smaku. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneNiestety, wałkowanie tym bardziej na cienkie placki jest pracochłonne i może nawet zniechęcić do jego przygotowania . Wypróbujcie więc prostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie. Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować. Składniki: 3/4 szklanki cukru kostka masła 4 duże jajka 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia masa
Z Majeczką w kuchniTort z trzech pięter przełożony słodkim kremem na bazie bezy szwajcarskiej jest złożony z białek ubitych na parze i z masła. Z takim kremem, obłożony cukrową masą plastyczną jest wystarczająco mocny, aby utrzymać ciężar pięter. Nie potrzebuje stelaża i jest stabilny nawet podczas krojenia. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneMała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego. Jeśli ktoś tylko chce być "modnym bezglutenowcem" - wybór zostawiam jemu. A wybór czego? Mąki bezglutenowej. Bo bez niej się niestety nie obędzie. Można pokusić się o wykorzystanie tylko mąki kukurydzianej
Karczma HonoriettyKakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki
Smakołyki Asi