Pyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier
Kuchnia DanusiPięknie ozdobione czekoladą torty czy babeczki zawsze oglądałaś w cukierni albo w internecie? To się może zmienić. Szybki i naprawdę prosty sposób aby nasze wypieki pięknie wyglądały. Na zdjęciach pokazane są babeczki a'la kopce kreta, następnym razem przedstawię Wam przepis na kopce kreta domowej roboty ale teraz bardziej chciałam się skupić na dekoracji :) Co będzie potrzebne: 1 tabliczka mlecznej
Kuchnia VikiTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówUwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku
Kulinarna (nie)codziennośćMój pierwszy taki tort z ukrytym piętrem. Dla szwagra na okrągłą czterdziestkę ;) Boki pokryte ganache, etykieta to wydruk na papierze cukrowym
Maślane ciasteczkoktóre znają chyba wszyscy, podane w trochę podrasowany sposób. Wyszło z tego pyszne ciasto z kremem. Myślę, że gdybym przełożyła murzynka dwa razy, to spokojnie mógłby pretendować do miana tortu :) Tradycyjny sposób wymaga odlania pół szklanki masy kakaowej na pierwszym etapie wykonania ciasta. Masą tą później polewa się gotowy deser. Ja nie odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam
Posadzone i zjedzonepołączą. Wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej. Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką. Składanie tortu: Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem
Posadzone i zjedzoneSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikwięc nie będę tutaj się rozpisywać kto jest autorem całego zamieszania. Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna. Do dekoracji użyłam produktów od http://www.cukieteria.pl/ . Mają świetne różności więc możecie się zaopatrzyć choć niektóre ceny przyznam, że trochę przerażają swoją wysokością. Ale czasami
Ewa w kuchniNadszedł czas na mój pierwszy tort na blogu. Jest on bardziej z rodzaju kwaskowatych niż słodkich, ale osobiście takie najbardziej lubię. Idealny na letnie urodziny z racji tego, że nie jest ciężki. Dość gadania, bierzmy się do roboty :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę przygotowałam wg własnego pomysłu. Zamiast konfitury czy dżemu wiśniowego możecie użyć wiśni z kompotu a biszkopt nasączyć wiśniówką. Ja pominęłam alkohol ze względu na dzieci, które będą ją jadły. Jeśli nie chcecie piec
Smakołyki Asiwypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki
Chocolate Muffin BlogWspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta
Mała Cukierenkazasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo
gutfutJeżeli chcecie przygotować domowy tort to zachęcam do samodzielnego upieczenia spodów do ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu jest puszysty, miękki i pięknie wyrasta. Nie opada i świetnie smakuje :) Najlepiej kroić go kilka godzin po upieczeniu, ponieważ jeszcze ciepły - delikatnie się kruszy (widać to na moich zdjęciach). Składniki na biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm: 5 dużych
Ugotować