tort - 15956 przepisów (strona:181/1064)

PIERNIKI do dekoracji lukrem 125

Pierniki do dekoracji lukrem to moja druga propozycja pierniczków do lukrowania. Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na

Słodki Pomysł
Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti 120

Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti pojawiło się już kiedyś na blogu, w postaci tortu ( zobacz przepis na tort Amaretti – KLIK ) Pomyślałam jednak, że szukając tortu można przeoczyć ciasto, a szukając ciasta można przeoczyć tort. Tak więc podobny wpis (z subtelnymi zmianami) pojawia się w kategorii ciasta/ciasta z kremem;) Jest to nieskomplikowane i smaczne ciasto, które sprawdzi

Smaki Na Talerzu
Tort śmietanowy z brzoskwiniami 57

Tort na lato. Lekki, z masą z gatunku delikatnych,  śmietanowych,  może troszkę kremówkowych, bo z dodatkiem żółtek ucieranych na parze. Idealnie pasują do masy brzoskwinie lub mandarynki z puszki. Nie wiem jak sprawdzą się truskawki, lub inne owoce sezonowe,  ale w sumie czemu nie. Przyznaję, nie próbowałam jak dotąd. Tort elegancko się prezentuje, nie rozpada się przy(...)krojeniu,  nie chwieje na talerzyku już w formie trójkątowej porcji. Nie jest to rodzaj tortu komunijnego - zbyt mało masła w masie i innych dodatków za wykwintne uchodzących. Na każdą inną wiosenno - letnią okoliczność, jak najbardziej. Składniki: Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa

Kronika Piekarnika
Tort serowy na miodowym cieście 55

Pozory bywają mylące. Oto tort. Na pozór pracochłonny. I to zmyłka. Jeśli szukacie ciasta, którym zrobicie wrażenie, z dumą kładąc je na stole - to idealny przepis. Wykonanie kilkuetapowe, ale bez ryzyka popełnienia pomyłki. Kremowa masa serowa, jak z sernika na zimno,  intensywnie miodowe w smaku kruche ciasto, wkładka wiśniowo - malinowa. To już trio idealne, ale wplątał się pomiędzy jeszcze(...)minimalnej ilości zimnej wody, odstawiamy do stężenia. Po chwili rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce, wlewamy do ajerkoniaku i mieszamy. Na chwilę wstawiamy do lodówki, by lekko zaczęła tężeć. Składanie tortu: Na dnie tortownicy kładziemy jeden blat ciasta miodowego, nasączamy go mocną, słodzoną, chłodną herbatą. Zakładamy obręcz tortownicy. Wykładamy warstwę masy serowej ( tak około 1/3 całości ), wyrównujemy. Na środku kładziemy wyciągniętą

Kronika Piekarnika
Tort ajerkoniakowy z masą budyniową 55

Tort. Powinien uświetnić okazję, ważny moment, wydarzenie, przełom, sukces, porażkę, jubileusz, rocznicę, święto. Upieczony,  by przy jego kawałku celebrować ważne daty w kalendarzu, lub daty istotne tylko dla nas. Ten tort powstał w związku z datą kalendarzową. Szósty styczeń. Trzech Króli. W tym roku złamałam wszelkie zasady. Tort cytrynowy z bezą - pieczony z reguły na tę okoliczność, nie stał(...)trzema pysznymi warstwami. Siódmy styczeń. Nie pozostał ani jeden trójkąt. Tzn. podejrzewam, że został w śniadaniówce córki,  która dostała pomyłkowo  do szkoły nie swoje śniadanie, z dołączonym tortem. Dowiem się, gdy wróci. Albo za jakiś czas, odnajdując wspomniany  kawałek w miejscu,  będącym przechowalnią niedojedzonych fragmentów prowiantu. Czy magazyn spożywczy w swym pokoju posiadają tylko dzieci narażone

Kronika Piekarnika
Tort czekoladowo - kawowy z nutą powideł 57

Czekoladowy tort, odpowiedni na każdą okazję. Na pozór skromny, bez czterech pięter i petardy. Do wykonania w godzinę. Może półtorej. Prosty biszkopt. Masy niewymagające wielu składników i umiejętności ucierania. Bez ryzyka rozwarstwienia. Trafione w punkt połączenie smaku czekolady, kwaskowatości powideł i kawy. Tort jest elegancki, bezsprzecznie pyszny. O gustach się nie dyskutuje, ale to, że mam rację, nie podlega(...)pełnymi łyżkami kremu czekoladowego ( nutellą lub innym, nutelli oczywiście niedorównującym ). Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do uzyskania masy o aksamitnej strukturze. Koniec ucierania - czas na składanie tortu: Z biszkopta ścinamy cieniutko wierzchnią warstwę - wystarczy go wyrównać, ściąć samą skórkę, by nasączyć ciasto. I nasączamy - zaparzoną  kawą, nie żałujcie i obficie naponczujcie biszkopt. Na nasączony jak biszkopt biszkopt wykładamy

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów kawowych 55

Tort z alkoholowym posmakiem, ale bez procentów. Wyraźny aromat kawy dla wielbicieli filiżanki małej czarnej. Czekoladowy spód dla czekoladoholików. Kwaskowata żelka z powideł dla doceniających akcenty owocowe. Nuta smakowa cukierków kukułek, dla uzależnionych od .. no właśnie. Jak więc powstrzymać zapędy stworzenia ciasta, będącego jedną wielką używką? Humanitarnie, by ulgę przynieść tym, którym nic co ludzkie obce nie jest, dzielę się(...)kalorii, więc proponuję nie przesadzać z wielkością porcji. Składniki: na tortownicę o średnicy 22 - 24 cm Proponuję dwie możliwości - skorzystajcie z poniższego przepisu na biszkopt ( ten sam wykorzystuję w torcie czekoladowo - kawowym z nutą powideł ), lub postawcie na swój sprawdzony przepis na biszkopt. W awaryjnej sytuacji można oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki do pieczenia ciasta czekoladowego. Czasem wykorzystuję tą firmy

Kronika Piekarnika
Wegański tort truskawkowy 114

Wegański tort truskawkowy to na moim blogu totalna nowość. Doskonale wiecie, że nie ma tu przepisów wegetariańskich czy wegańskich bo nigdy mnie ten temat nie interesował. Przepis poniżej też nie jest mojego autorstwa tylko koleżanki z pracy, która tym sposobem odżywiania się fascynuje. Dzięki jej uprzejmości przepis trafia do mnie na blog. Nie wiem czy otworzy on na blogu nowy(...)jakimś stopniu mnie zainteresowały i nie wykluczone, że od czasu do czasu jakiś przepis się pojawi. Chociaż nie ukrywam, że musiałabym na początek zgłębić wiedzę na ten temat. Wegański tort truskawkowy, przepis na tortownicę o średnicy około 22-24 cm: Spód: 200 g płatków kokosowych 150 g puree z daktyli 50 g soku z daktyli skórka z 1 cytryny Krem

Relaxtime
Torcik Wszystkiego Najsłodszego ! 129

coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia w ten melancholijny czas… A dziś podrzucam Wam przepis na tort urodzinowy mojego chrześniaka , Ksawerka- 5 latka , który jest cioci całym światem:) Uwielbia słodycze, dlatego zdecydowałam się na dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość

Domowe ciasta
CIASTECZKA CYTRYNOWE POPĘKANE 90

Ciasteczka cytrynowe popękane to moje drugie popękane ciasteczka, które miałam okazję zrobić. Pierwsze były czekoladowe ciasteczka, które gorąco polecam! Popękane ciasteczka cytrynowe robiłam z dodatkiem masła

Słodki Pomysł
Krem pistacjowy z białą czekoladą 100

Krem pistacjowy sporządzony jest na bazie pasty pistacjowej z białą czekoladą . Dodatek serka mascarpone i śmietanki dodaje niesamowitej lekkości i delikatności. Uwielbiam orzechy , a szczególnie pistacje. Ciasta i torty z kremami orzechowymi to już chyba klasyka. Znakomita alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za owocami. Krem pistacjowy na dwa sposoby. obrane pistacje Ten pyszny krem można przygotować na dwa sposoby(...)Krem pistacjowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine American Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje Prep Time 30 minutes Przygotowanie pistacji 1 hour Total Time 1 hour 30 minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Equipment blender ręczny waga kuchenna duża miska

SmartBake.pl
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA i bez miksera 82

Ciasto drożdżowe bez wyrastania i bez użycia miksera to idealne ciasto dla niecierpliwych, czyli dla mnie! Nie lubię czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Nigdy też nie

Słodki Pomysł
Tort bezowy Raffaello 192

Tort bezowy Raffaello – to pyszna beza z dodatkiem kremu z białej czekolady, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Cała moja rodzina uwielbia ten tort bezowy, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Tort bezowy The post Tort bezowy Raffaello appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Biszkopt kakaowy 92

podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty. Teraz można przygotować tort 🙂 💭 Porada Pamiętajcie również o tym, że jajka, których będziecie używać do przygotowania biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. W tym przepisie nie używamy proszku do pieczenia, zapewniam(...)takiej potrzeby! Biszkopt można upiec na kilka dni przed planowanym przygotowaniem tortu, wystarczy po upieczeniu dobrze go wystudzić, a następnie owinąć w folię spożywczą, żeby nie obsychał. 🎂 Biszkoptowe wariacje Biszkopt kakaowy jest bardzo smaczny, intensywnie kakaowy lekko wilgotny można więc jeść go bez nasączania, ale nasączony dobrym ponczem zyskuje na smaku. Na jego bazie można przygotować fantastyczne torty lub ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl
tort z koroną na cieście ucieranym 98

mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Drip nie może być za ciepły (i za gęsty), za ciepły spłynie z tortu bez efektu zastygniętej kropli. Gotowy dripem polewamy najpierw brzegi schłodzonego tortu a następnie pokrywamy środek

Domowy Smak Jedzenia