ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest(...)czas na ostygnięcie, galaretka - żeby się ściąć. Warto przygotować go dzień przed podaniem - wtedy smaki się przegryzą, biszkopt dodatkowo zwilgotnieje, a smak i wygląd z pewnością zaskoczą ukochaną osobę. Tort mandarynkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 115 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej poncz: 150 ml soku mandarynkowego z puszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać. Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J Ciasto oczywiście(...)może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka. Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłami Składniki: Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli
Mania Gotowaniaurodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki: -biszkopt jasny: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia -biszkopt ciemny: 6 jajek 15 łyżek cukru(...)biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą. Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy cukiereczkami - lentilki. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)masło. Podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę (nie gotować). Polewę odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie
Mała Cukierenkatort pomysł powstawał w trakcie tworzenia. Nie miałam na niego pomysłu przed pieczeniem. Piekłam biszkopt i myślałam sobie, jakoś to będzie. Jedyne co wiedziałam, że chcę aby był obłożony krokantem pistacjowym Callebaut ze sklepu Patiserka . Dlaczego? Jubilatce bardzo posmakował ten krokant i chciałam sprawić jej przyjemność. Dodatkowo byłam ciekawa jak ten produkt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie(...)Wypieki . Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu. Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark , dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie
Blondynka Gotujeczasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić
Ala piecze i gotujePiękny, efektowny tort w paski, a do tego naprawdę przepyszny. Pomysł na wykonanie i cały przepis powstał przy udziale mojego syna, który chciał tort urodzinowy inny niż wszystkie. Po obradach i doborze składników powstała pasiasta Zebra. Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)ostudzenia. 2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać. Składnie tortu: 1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby
Apetyczna babeczkaPyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTA Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE TORTU Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki. Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta. Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki
Kuchnia DanusiJakiś czas temu bardzo popularne stały się torty dekorowane różami z kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Od razu mnie zachwyciły. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała sama wykonać takiego tortu:) Gdy tylko nadarzyła się okazja postanowiłam spróbować swoich sił i wykonać taki tort. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne jak myślałam i dekorowanie szło dość sprawnie(...)równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru, szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą
Z miłości do słodkościtemu zostałam poproszona o torcik dla malutkiej Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno śmietankowy tort z truskawkową nutą :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru Szczypta soli Składniki na krem(...)Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko
Emcia PichciTorty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 2 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu; część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym druga część biszkoptu orzechowego krem czekoladowy blat kokosowy krem czekoladowy biszkopt orzechowy Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami
Ala piecze i gotujeczystym sumieniem powiedziec o tym polaczeniu smakow. Pomarancza z czekolada to w ostatnim czasie jedno z moich ulubionych zestawien wiec nie moglam sie powstrzymac by wlasnie taki byl tort z okazji naszej rocznicy slubu. W sumie to ten tort wymyslilam sobie na zupelnie inna okazje. Pomysl rodzil sie niemalze w bolach i ostatecznie z tamtego tortu nic mi nie wyszlo(...)mialam bliskie spotkanie ze skalpelem. Ale co sie odwlecze to nie uciecze i tak po prawie 3 miesiacach tort ten powraca do mnie jak bumerang. Jednak i tym razem nie poszlo zupelnie gladko, bo w trakcie ubijania piany na biszkopt zepsul mi sie mikser. Piana niestety nie byla taka jak powinna w wyniku czego biszkopt pozostawial wiele do zyczenia
Przysmaki Karolkiwyjatkowy tort. Pierwszy taki tort w moim zyciu, upieczony specjalnie na imieniny mojej Mamy. Do tej pory upieklam juz wiele tortow, ale dla Mamy pieklam pierwszy raz. Dlugo zastanawialam sie jaki powinien byc, jakich uzyc skladnikow. I az do ostatniej chwili nie potrafilam sie zdecydowac. Wiedzialam jedno, bedzie czekoladowy. Jednak dobor drugiego smaku nie byl juz tak prosty. Gdy wybieralam(...)sklepu po potrzebne produkty myslalam, ze bedzie to tort czekoladowy z pomaranczami. Jednak gdy juz stanelam przed sklepowym regalem, pelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec
Przysmaki KarolkiChciałam zrobić tort inny niż wszystkie. Inspiracji szukałam na Moje Wypieki . Postanowiłam zaryzykować i upiec tort makowy - takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Nie żałuję. Bardzo dobrze pracowało mi się z tym tortem. Co powiem o smaku? Ja nie próbowałam, ale z relacji solenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze(...)paterę układamy pierwszy biszkoptowy blat, który nasączamy 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również ponczujemy, następnie smarujemy kremem i przykrywamy trzecim blatem. Cały tort obsmarowujemy kremem i możemy ozdobić ulubionymi ozdobami wykonanymi przez siebie z czekolady. Ja brzegi tortu dodatkowo posypałam przyprawą do kawy deserów KAMIS . Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej. Tort można
Blondynka Gotujeyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link , poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min. Biszkopt ( na tortownicę(...)płatki migdałowe, uprażone na patelni starta c zekolada Kajmak podgrzać z kremówką. O studzić trochę . Czynnoś ć tę nale ż y wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem. Przygotowanie tortu B iszkopt kroimy na trz y części. Pierwszy blat nasączyć ok. 1/3 ponczu. Nałoży ć krem ( o k. 1/2). Przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć . Nasącz
coolinarnastrefa.blogspot.com