Tort maślano-truskawkowy Sezon truskawkowy w pełni. Robiąc dzisiaj zakupy na pobliskim ryneczku zakupiłam znowu ogromną moc truskawek...Straganów z truskawkami mnóstwo, ceny podobne, a tylko przy jednym stoisku kolejka, co najmniej z 15 osób stoi. Zaciekawiona i ja stanęłam w sznureczku. Truskawki przepięknie wyglądały, skubnęłam jedną z koszyczka, były przesłodkie:) Zrobiłam sobie więc słodki prezent urodzinowy(...)mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego
na moim stole...tort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej
Rozpustne gotowanieJeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut :), idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!. Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :). Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciemny spód: 30 dag ciemnych herbatników 10 dag miękkiego masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera(...)malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę. Opcjonalnie do zdobienia: 10 dag malin 1. Maliny wg. uznania układamy na torcie. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężał
Apetyczna babeczkalawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym(...)przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy
Ciastkozercyciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo mus, dodałam jeszcze warstwę musu z białej czekolady. Zrezygnowałam z czekoladowych dekoracji(...)ogóle wygląda niemal jak lustro. Koniecznie muszę jeszcze ten patent wykorzystać, również z innymi owocami. U siebie dodałam nieco barwnika, żeby kolor był bardziej intensywny - ten wybór pozostawiam Wam. Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie warstwy świetnie się uzupełniają, a chałwowa chrupka zdecydowanie dodaje charakteru. Jeśli szukacie tortu na letnie urodziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeImieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może(...)zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję w takich przypadkach specjalną obręcz do tortów, ale można z powodzeniem nadsztukować zwykłą tortownicę paskiem foli aluminiowej.” Czytaj więcej
Wiem co jemOstatnie 2 wieczory spędziłam na przygotowywaniu tortu w kształcie torebki na urodziny mojej siostry. Trochę się martwiłam czy biszkopty w ten sposób postawione nie "rozjadą się", ale jak widać wszystko wyszło super:) Składniki: Biszkopt (upiekłam dwa) : 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki(...)nasączamy go kakao zaparzonym z wrzątku, kakao i cukru. Na to dżem, krem i znów biszkopt, nasączenie, dżem i krem. Potem trzeci biszkopt, ale tego już nie smarujemy dżemem. Tort dekorujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Źródło: kotlet.tv Jeśli chcecie zobaczyć jak zrobić tort w kształcie torebki to zapraszam tutaj . Niestety nie zrobiłam własnej fotorelacji, ponieważ praca
Domowa Cookierenka AgiMęski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru(...)podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy. Przykryć ostatnim biszkoptem. Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki. Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania
Domowa Cookierenka AgiDziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu na urodziny męża. Szybki, z sezonowymi owocami i do tego pyszny. Zresztą kto lubi bezy ten wie ;) Polecam! 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli(...)jeszcze 50 minut. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku. Gdy już się wysuszy ubijamy śmietankę dodając do niej śmietanfix. Ubitą wykładamy na bezę. Na wierzchu układamy świeże owoce. Smacznego :) Artykuł Tort Pavlova pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu. Dekoracja z czekolady: 150 g gorzkiej czekolady papier do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej(...)formie rysujemy po papierze. Wcześniej musimy sobie wymierzyć jaką wysokość i obwód ma tort. Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, można umieścić w lodówce na 10 minut. Następnie naszą dekorację przykładamy do boków tortu, lekko dociskając aby przykleiła się do śmietany i zdejmujemy papier. Gotowe. Tort przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiNiestety padło i na mnie. Moja córka wymyśliła sobie, że na swoje urodziny mama zrobi jej tort z lalką Monster High. Co zrobić, jak mus to mus. Byle Werka była zadowolona. Powiem Wam, że mimo, że strasznie ich nie lubię tort wyszedł mi całkiem, całkiem. Przede wszystkim dzięki prażynce i masie cukrowej marki Callebaut , z którymi miałam przyjemność pracować. Biszkopt(...)blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana 30-36% musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie tez, żeby nie ubijać jej zbyt długo, bo zrobi się nam masełko. Taka
Wielki apetytkogoś to bardzo się stresuję. Ale mam nadzieję, że nie tylko ja tak mam. Bo wiadomo, że dla kogoś piekąc coś musimy się postarać aby ta osoba była zadowolona. Tort się spodobał i mam nadzieję, że będzie smakował. Jest to jak na razie drugi tort na zamówienie i mam nadzieję, że nie ostatni. Mi tort się podoba a Wam ? Niestety(...)oczywistych względów nie ma zdjęć w przekroju. Taki tort można też przygotować na komunię bo to już maj i czas komunijny. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZnalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las. Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny... Tort ten serwuję z różnych okazji np. urodzin, imienin, ale przyznaję, że jest idealny na poprawę humoru w gorsze dni :) Polecam! Czarny las Składniki: Biszkopt: 7 jajek, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki(...)papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy
paapilotkaaMoją dzisiejszą propozycją są naleśniki w innym wydaniu, a mianowicie pod postacią tortu. Danie to jest niestety dosyć pracochłonne i przygotowanie wszystkich sosów zabiera sporo czasu i wysiłku, ale efekt jest tego wart. Torcik ten nie tylko wygląda ładnie,alei równie dobrze jeśli nie lepiej smakuje. Polecam to danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu(...)żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli
Mama GotujeDziś proponuję torcik na biszkopcie z masą jogurtową. Identyczną masę robiłam do tortu na drugie urodziny mojego synka. Torcik jest lekki i smaczny. Jedyny jego minus to to, że jeśli zależy nam na konkretnym kształcie tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki(...)Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Następnie położyć kolejny blat. Tort wstawić do lodówki
Mama Gotuje