Pora na bezę. Wróciłam niedawno z przyjęcia urodzinowego, którego głównym bohaterem, poza dumnym 18 - to latkiem, był tort bezowy. Piękny, skomponowany ręką artysty - nic w nim nie było przypadkowe. Każda borówka i truskawka zajmowała niezaprzeczalnie przypisane jej wcześniej, na etapie projektowania miejsce. Idealna chrupkość bezy, kremowa masa. Wszystko wzorcowo, poza jedną, istotną dla nas niskowęglowodanowców kwestią(...)masie intensywna słodycz. Zainspirowana wspominanym wypiekiem ze świeczką nr 18, proponuje alternatywę dla miłośników bez, wzbraniających się przed nimi, z uwagi na tę słodkość.. Dla Was tort lekki, delikatny, subtelny. Zapraszam! Składniki bezowych blatów: ( w temperaturze pokojowej ) 4 białka jaj - rozmiar L 4 łyżki erytrytolu sok z cytryny - 2 łyżeczki szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy ostrożnie
Kronika Piekarnikawyrób nie spełnia oczekiwań. To szkolenie kierowane jest do każdego cukiernika, który chce stać się mistrzem robienia bezy – może być ona pojedynczą przekąską do kawy, jak również kluczowym składnikiem tortów, ciast i deserów. Na kursie nauczysz się przyrządzać kilka wersji bez w różnych odsłonach , jak również wykonywać z nich wspaniałe dekoracje. Torty piętrowe i dekoracje Wielu cukierników działa głównie(...)obszarze tortów okolicznościowych – są one nie tylko dobrym źródłem zarobku, ale także wymagają czasu i umiejętności. Te ostatnie nabędziesz na proponowanym szkoleniu. Jeśli chcesz nauczyć się jak złożyć tort , wbić wsporniki, tynkować oraz nakładać dekorację, a następnie bezpiecznie transportować wypiek, szkolenie jest dla Ciebie. Poznasz także sposoby na radzenie sobie w trudnych sytuacjach , np. na pozbycie się pęcherzy. Dodatkowo omawiane
Słodkie okruszkiPoniżej przedstawiam Wam kolejny przepyszny, wykonany przeze mnie tort – tym razem był to TORT NA DZIEŃ KOBIET . W środku mamy: – czekoladowy biszkopt – mus caffe latte – creme brullee – mus mleczna czekolada – konfitura jagodowa – mus chantilly – chrupka czekoladowo-orzechowa Jak wyglądał jego przekrój możecie zobaczyć na moim Instagramie: https://www.instagram.com/ostranaslodko/ The post Tort
Ostra na SłodkoJest to tort, jak to ja nazywam, w stylu retro 😊 Cały rozkład blatów i przełożenie zaplanowałam i rozpisałam wcześniej. Natomiast dekoracja powstała spontanicznie, z potrzeby serca. Inspirowałam się pierwszymi zwiastunami wiosny i tęsknotą za słońcem i kolorami 😊 Polecam takie domowe wykonania tortów, smakują zupełnie inaczej niż te zamówione w cukierni. Przygotować tortownicę(...)ciemny, nasączyć resztą syropu. Drugą część masy wymieszać dobrze z kakao, rodzynkami i posiekaną czekoladą. Rozłożyć równomiernie na biszkopcie. Na kremie układać biszkopty nasączone wódką. Pozostałym kremem posmarować boki tortu, obsypać startymi na tarce biszkoptami. Resztę czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli z pozostałym masłem, wylać delikatnie na wierzch tortu. Udekorować wg.uznania. Przed podaniem schłodzić w lodówce najlepiej całą
Kulinarne przemysleniaJest to kolejny odkurzony ze starego zeszytu przepis. Tort składa się z trzech półkruchych blatów, przekładanych dżemem i kremem kawowym. W oryginalnym przepisie występuje dżem o dowolnym smaku, ja użyłam domowego z pigwy. Bardzo fajnie komponuje się z kawowym posmakiem. Dekoracja to już sprawa indywidualna. Do obsypania boków wykorzystałam pokruszone biszkopty, na wierzchu ułożyłam pasek z ziaren kawy(...)mieszając gotować 10 minut, po czym wystudzić. Utrzeć masło na puch (najlepiej tradycyjnie w makutrze) i wciąż ucierając dodawać masę jajeczno kawową. Na koniec dodać kroplami alkohol. Spodni blat tortu wyłożyć jedną trzecią części masy, środkowy dżemem, wierzchni i boki posmarować resztą kremu. Boki tortu obsypać drobno pokruszonymi biszkoptami. Wierzch udekorować wg. uznania. Tortu nie należy przechowywać
Kulinarne przemysleniaCzas na tort z prawdziwego zdarzenia. Masy wyjątkowo kremowe, biszkopt wyjątkowo miękki i wilgotny. Słodkie, dobrze skomponowane smaki z akcentem kwaskowatego powidła śliwkowego. Karmel, kawa, kakao a gdzieniegdzie zagubione w miękkości mas małe, chrupiące beziki. Potrzeba dodatkowej zachęty? Proszę - kilka składników, prosta receptura, masy nie mają prawa się zwarzyć, biszkopt nieskomplikowany, nieopadający, miękki(...)Planów tego, co ma znaczenie właśnie dla nas, co można zaznaczyć na horyzoncie, w styczniu często odległym i niewyraźnym. To pomaga, potwierdzone badaniami :) Zacznijcie koniecznie planem - na ten tort. Składniki biszkopta: Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka rozmiar
Kronika Piekarnikamiksujemy na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodajemy proszek kawowy. Gotowy krem dzielimy na trzy części. Dwoma przekładamy ciasto makowe a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki. złożenie tortu: Ciasto makowe – dżem wiśniowy – krem śmietankowo kawowy – ciasto makowe – dżem wiśniowy – krem śmietankowo kawowy – ciasto makowe – całość smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy. Gotowy(...)tort schładzamy w lodówce. dodatkowo: dżem wiśniowy polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji perełki cukrowe do dekoracjo
Domowy Smak Jedzeniaczego można wykorzystać frużelinę? Frużelina to doskonały dodatek do wielu dań. Można wykorzystać ją do naleśników, gofrów , racuchów czy omletów na słodko. To idealny dodatek do ciast czy tortów. Frużelina truskawkowa do tortu, sernika, jak i innych wypieków, sprawdzi się doskonale. Z pewnością wzbogaci ich smak, nadając im oryginalnego charakteru. Polecana jest też do kruchych ciasteczek , które mogą okazać się(...)innych owoców, np. wiśni, malin, brzoskwiń, jagód, porzeczek i wielu innych. W zależności od wybranego surowca konieczna jest modyfikacja przepisu, a wszystko przez różną zawartość wody w owocach. Tort z frużeliną truskawkową i mascarpone – popularny deser Jednym z najpopularniejszych deserów, jakie przygotowywane są z frużeliną truskawkową, jest tort śmietanowy. Frużelina truskawkowa komponuje się doskonale ze świeżą śmietanką z dodatkiem
Ugotowane pozamiatanePrzepis na to ciasto jest idealny na wyjątkowe okazje, u mnie pełnił rolę tortu urodzinowego. Ciasto nie zawiera mąki, więc jest całkowicie bezglutenowe i idealnie sprawdzi się jako wypiek dla alergika. Muszę przyznać, że z pośród wszystkich do tej pory przetestowanych przeze mnie bezglutenowych wypieków, to ciasto wypada najlepiej i niczym nie odstaje od tradycyjnego ciasta z mąką. Czas przygotowania(...)tortownicy 22 cm, będzie wtedy nieco niższe. Ilość cukru/erytrolu w masie i frużelinie jest subiektywna, możesz dodać więcej w zależności od preferencji. Ciasto można też przekroić i przełożyć jak tort, pod warunkiem że w czasie studzenia środek nie opadnie za bardzo. U mnie ciasto było w miarę płaskie, ale może się zdarzyć że środek bardziej opadnie
Słodki Blogpieczenia w zdrowej wersji Znane ciasto bez pieczenia – ciasto Kinder Bueno – w zupełnie innej odsłonie – z kaszą jaglaną, syropem daktylowym i… ZOBACZ PRZEPIS PODWÓJNIE CZEKOLADOWY TORT z kremem z nerkowców – wegański Jedną z największych rozpust jest tort czekoladowy… Nie oszukujmy się, mało kto odmówi kawałka czekoladowego tortu! Przedstawiam tort z kremem… ZOBACZ PRZEPIS
Via GustoTort cytrynowy z konfiturą cytrynową, kremem lemon curd, nasączony syropem cytrynowym. Konfiturę przygotowałam dzień wcześniej. Biszkopt, kremy i dekoracje zrobiłam następnego dnia. Tort jest zrobiony bez cukru na ksylitolu. KONFITURA CYTRYNOWA Składniki: 4 bio cytryny 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wody szczypta szafranu (opcjonalnie) Przygotowanie: Cytryny dobrze umyć, zalać wodą i gotować 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić(...)garnku i zagotować ok. 10 minut. Cytryny będą do dekoracji. Syrop przelać do szklanki i uzupełnić do pełna ciepła lub zimną ale przegotowaną wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. SKŁADANIE TORTU Pociąć biszkopt na blaty. Dolny blat nasączyć syropem cytrynowym i posmarować konfiturą cytrynową. Nasączyć środkowy blat syropem z dwóch stron i położyć na pierwszy blat. Na wierzch wyłożyć cytrynowy krem
AZgotuj!wedle waszego uznania. Zmieniając smak budyniu, zmienicie smak masy. Dodatkowo budyń możecie przygotować samodzielnie, wedle przepisu podanego tutaj . Masa budyniowa jest jednym z łatwiejszych i najbardziej ekonomicznych kremów do tortów. Na zachodzie, głównie we Francji, jest znany jako „ Creme Patissiere „. Wypełnia się nim ptysie, eklerki i wiele innych kulinarnych znakomitości. Aby krem budyniowy wyszedł nam jak należy, musimy(...)doprowadzi to do rozpuszczenia masła. Miksujemy tylko do połączenia składników. Krem maślano-budyniowy możecie wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami, np: ciasteczkami Oreo. Krem Oreo to bardzo smaczne i popularne wypełnienie tortów. Najczęściej podawane są przepisy na krem Oreo na bazie śmietanki. Jednak nie zawsze możemy użyć kremu śmietanowego, więc krem Oreo budyniowo-maślany to idealna alternatywa. Print Masa budyniowa Oreo (budyń
SmartBake.plKrem pistacjowy sporządzony jest na bazie pasty pistacjowej z białą czekoladą . Dodatek serka mascarpone i śmietanki dodaje niesamowitej lekkości i delikatności. Uwielbiam orzechy , a szczególnie pistacje. Ciasta i torty z kremami orzechowymi to już chyba klasyka. Znakomita alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za owocami. Krem pistacjowy na dwa sposoby. obrane pistacje Ten pyszny krem można przygotować na dwa sposoby(...)color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-1-66 stop { stop-color: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine American Keyword krem do ciast, krem do makaroników, krem do tortu, krem pistacjowy, pistacje Prep Time 30 minutes Przygotowanie pistacji 1 hour Total Time 1 hour 30 minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Equipment blender ręczny waga kuchenna duża miska
SmartBake.plŁatwy tort urodzinowy dla początkujących , którego nie miałam zamiaru wstawiać na blogu. Powstał już jakiś czas temu, ale ciągle dostaję mnóstwo wiadomości z pytaniem jak zrobić prosty tort urodzinowy dla starszej dziewczynki. Z reguły każdy ma wizję tortu, która jest związana z ulubionymi postaciami lub Czytaj więcej
Di gotujekawowe ciasto ze śmietanką Kawowe ciasto z kawą rozpuszczalną i śmietanką – czyli ciasto Caffe Latte. Ten prosty deser bez pieczenia składa się z… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy TORT BEZ PIECZENIA – przepis Tort bez pieczenia z mascarpone i wiśniami to przepis, który pozwoli Ci stworzyć wyjątkowe i smaczne ciasto, które z pewnością… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto kopiec kreta(...)bitą śmietaną Ciasto bez pieczenia z mascarpone i bitą śmietaną to przepis na pyszny deser! Ciasto składa się z trzech kremów przełożonych… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Ferrero Rocher – tort czekoladowo-orzechowy Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek – czyli ciasto Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest w… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto budyniowe bez pieczenia
Via Gusto