miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą(...)cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu: krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno. Następnie te drobne łączę z cukrem pudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę mniej słodki. Białka ubijam na sztywno dodając po łyżce cukier
I tu będę miała takie tebyło szans na zrobienie lepszych, a do tego jest tak pyszny, że po prostu musiałam się podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)truskawek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną białą czekoladą
Cynamonowe szczęścieponieważ nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego i robiłam je komórką przy bardzo słabym świetle (już był wieczór) Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji(...)zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comudaje, efekt gwarantowany! Pomysłów na jego ozdobienie , wykończenie - nieskończona mnogość! Tort świetnie się kroi, a smakuje rewelacyjnie! Wbrew pozorom, nie czuć przesadnej słodyczy! Naprawdę polecam, piankowa, chrupiąca struktura blatów, i smak sprawia idealny efekt.... Składniki: 8 schłodzonych białek 440 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 1 kubek (330ml) śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru(...)Taki kształt jaki nam wyjdzie przy nakładaniu, taki będzie kształt blatów na nasz tort bezowy. Wstawić do piekarnika na 120 st. C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć
kgwjanczewocharakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy z Białą Czekoladą - Składniki:Warstwa z Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt(...)czekoladową dzielimy na 3 części Jedną z nich smarujemy dolny biszkopt, przykrywamy warstwą kokosowo-makową, następnie wykładamy kolejną część kremu z białej czekolady, a na to kładziemy górny biszkopt. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy.Brzegi tortu możemy przyozdobić wiórkami kokosowymi.Moje posty
Słodka Stronajedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadawno byłam zafascynowana pięknymi tortami zdobionymi masą lukrową. Wiem, że są pięknie, nie da się ukryć i zapewne nieraz będę się nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone(...)resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami kremu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i tam tez przechowujemy. Dodatkowo: Kształt konika uzyskacie na dwa sposoby: rysujecie go bezpośrednio na schłodzonym torcie za pomocą roztopionej czekolady przy użyciu woreczka śniadaniowego z odciętą końcówką lub odbijacie konika drukując szablon konia, nakładając
Made By Mom And Sondających oryginalny, lekko słony posmak – przełożonych delikatnym, budyniowym kremem, pod słodką pierzynką z masy krówkowej i orzeszków. Złożone ze sobą warstwy, tworzą pyszną całość. Pyszną i wyjątkowo podzielną (przepis przygotowany na blache o wymiarach 25×36 cm.). […] Artykuł Kostka Snickers, bez pieczenia pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i
Di gotujetego stopnia, że ciężko stwierdzić gdzie tak naprawdę przyrządzono je po raz pierwszy. Maksymalnie uniwersalne, podawane na słodko: z dżemem, serem, kremem czekoladowym, ale także na słono: z pieczarkami, mięsem, meksykańskim farszem, w formie krokietów, czy tortu naleśnikowego. Z tego tekstu dowiecie się jak zrobić naleśniki i co [...] Artykuł Jak zrobić naleśniki? pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plCiasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja 370 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku
Słodki Zakątekpowstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również brzegi ciasta. Morele kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu tortu
Kuchnia w oparachsztywno z dodatkiem fixów do śmietanki. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy posiekaną bardzo drobno miętę, mieszamy łyżką. Krem dzielimy na dwie porcje i przekładamy nim blaty bezowe. W środku i na wierzchu tortu układamy pokrojone owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty
VioletoweKucharzenieTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujeniej. Nie do końca wiadomo kto jest autorem tego deseru, ale jedno jest pewne - jest obłędny w smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie
kulinarne odsłony pati