wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam! PRZEPIS NA CIASTO: składniki (mała bardzo wysoka tortownica
SMYKWKUCHNIPrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki
Słodkie inspiracjespontanicznie i baaardzo dawno... Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa
Di gotujebezowego. Najbardziej smakuje nam wersja z owocami bo ich kwaskowy smak równoważy słodycz samej bezy. Ale w tej dzisiejszej jeszcze krem czekoladowy przełamuje tę słodkość bo do niego dodatkowego cukru już nie dodawałam. Beza może być bardzo efektownym tortem na specjalną okazję. Odpowiednio przybrana będzie ozdobą stołu i zwieńczeniem np. uroczystego obiadu. Białka na bezę miałam sprzed kilku dni. Zostały
Smaczna Pyzahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza. Można ją
Di gotujeWitajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z przepisu Bakeholic ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej
The Sweet Damsel„ To taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest
Wiem co jemDziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i
Wanilia i Kardamonaksamitnym smaku i Wam tego samego życzę! A jeśli tak, jak ja zakochacie się w pasternaku, polecam także ten tort , który pokazywałam niemal przed rokiem - klik. CREME BRULEE Z PASTERNAKU /składniki na 4 porcje; przepis własny/ Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym
KUCHARNIAwłoskiego. Polecam na kanapki do pracy czy szkoły lub dla dzieciaków - na pewno im zasmakuje!. Na ok 450g kremu Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie Składniki: 200 g czekolady mlecznej (Polecam Wedel bo nie jest taka słodka) 200ml śmietanki do deserów, tortów 36% tł. (Polecam Piątnica - akurat mają op. 200ml) 50 ml mleka 3,2 % tł. 3 łyżki oleju(...)energicznie mieszamy. 3/ Przelewamy do 2 szklanek po małej nutelli i po lekkim ostudzeniu zabezpieczone wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. 4/ Wyjmujemy i możemy smarować kanapki!. Krem przechowujemy zamknięty w lodówcę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabędzie. Gruszki za to robiły się coraz bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego.Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze
Ciastkozercytylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8.Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać . 10.Krem czekoladowy; 11.Krem czekoladowy i toffi ubić w 500 ml mleka. 12. Na spodnią(...)drugim krążkiem . 13. Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji. 14.Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15.Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło. 16. Tort udekorować według własnego uznania . Ja w koło zrobiłam malutkie rozetki z masy jogurtowej.Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzełożyłam do malaksera) i miksujemy dodając 1 jajku. Ciasto przekładamy do szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy jednakowe małe koła, które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie wyszły cztery blaty. Ostatni blat powinien być podwójny, ze wzorkami, aby był najładniejszy :)Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty(...)będą przybierać złotawy kolor, to znak, że już nadszedł ich czas. Ponieważ czas ich pieczenia zależny jest mimo wszystko od ich wielkości :)Studzimy w piekarniku.Następnie przygotowujemy krem budyniowy - Budyń rozpuszczamy w paru łyżkach mleka, resztę przelewamy do rondelka i gotujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony proszek i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia
Słodkie Przyjemnościtorcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)żeby wierzch był ciemny, trochę białej masy odkładamy do dekoracji. Boki obsypujemy pokruszonymi ciastkami. Biały krem umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA RADA : Żeby prace nad naszym tortem poszły sprawnie niebieską galaretkę, ciasto jak i budyń najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej. Smacznego
Pani na deser