szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;) Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa
Z Majeczką w kuchnimnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru
Cynamonowe szczęścieProste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam
moj przepis natrzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzykrycie i udekorowanie biszkopta o średnicy 28 cm. Mi zabrakło masy na ozdoby oraz przykrycie niedociągnięć, gdyż robiłam tort z dodatkowym piętrem, a także chochliki które mieszkają w mojej kuchni musiały się masą poczęstować:-) Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego kremu do ciasta i unikać bitej śmietany, gdyż może rozpuścić ona masę. Najlepszy byłby krem maślany (my takiego nie lubimy, więc
Rozpustne gotowaniePieczemy dwa biszkopty jeden okrągły drugi kwadratowy - przekładamy masą / kremem aby miały taką samą wysokość ( średnica biszkoptu okrągłego powinna mieć
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętort znajdziecie pod tym linkiem na Tort Straciatella z Malinami. Chciałam Wam pokazać, że ten tort równie dobrze wygląda w kształcie prostokąta. Jest pyszny! Jak tylko pojawią się maliny koniecznie musicie go zrobić! Jeśli zostanie Wam krem, czekolada i maliny tu możecie zobaczyć jak można wykorzystać te nadwyżki i stworzyć Ekspresowy Deser z Resztek :) Dlaczego teraz
Blondynka Gotujewięc tort prawie jak sałatka! Na tort marchewkowy potrzebujemy (przepis na tortownicę 23 cm): 2 szklanki startej marchewki 1 szklankę porzeczek 5 jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt naturalny 300 g 1/2 szklanki stopionego masła 4 łyżki pasty sezamowej tahini szczypta soli 3/4 szklanki brązowego cukru około 2 szklanek mąki. Na krem: 2 szklanki sera na sernik(...)około godziny – do suchego patyczka. Ciasto studzimy i robimy krem. Serek mieszamy z pastą i cukrem. Ciasto przekrawamy na pół wzdłuż, na dwa blaty, smarujemy masą i składamy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią masy oraz pestkami granatu bądź porzeczkami. Odstawiamy na 2 h w chłodne miejsce. Post Prosty tort marchewkowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenjest trudne w produkcji, więc można sobie nawet często to słodkie cudo wypiekać. Tajemnica tkwi w kremie, który jest oczywiście na bazie bitej śmietany, jest tylko lekko słodki, a w zasadzie bardziej kwaśny, dzięki temu ciasto nie jest mdłe, a wisienką na przysłowiowym torcie jest prażony słonecznik na kajmaku. Mam tylko problem co do całkowitej bezglutenowości ciasta, raczej jest(...)20cm mierząc od spodu): Biszkopt: 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Krem: 750 ml śmietanki 36% 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 paczki cukru waniliowego 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej oraz 1 puszka kajmaku ok. 200 g łuskanego słonecznika 1 łyżka
Kawa z mlekiemżelatyny(zgodnie z przepisem na opakowaniu). Studzimy, pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki. Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu. Tort zostawiamy
Życie zaczyna się w kuchnichcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na naszym blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym, bananowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z wtopioną czekoladą pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyCzekoladowy tort z czereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak(...)ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica
Domowe Tortypara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkopt: 250 g mąki pszennej 250 g cukru(...)położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, boki udekorować orzeszkami ziemnymi ( jeżeli są solone to należy je wcześniej wypłukać w wodzie) Wierzch można udekorować sosem czekoladowym i płatkami z czekolady Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemocno kremowy i czekoladowy, ale rozpływa się w ustach i nie jest przesłodzony. Najlepszy drugiego dnia po przełożeniu, jak wszystko się ładnie przegryzie. Biszkopty można upiec wieczór przed przełożeniem tortu. Składniki na tortownicę 26 cm: 9 dużych jajek 225 gr cukru drobnego 225 gr mąki pszennej tortowej 75 gr kakao 60 gr rozpuszczonego masła przestudzonego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na biszkoptowych krążkach wyciskać po 5 małych rozetek, udekorować borówkami lub kawałkami kokosa kandyzowanego lub wiśniami koktajlowymi. Tort wstawić do lodówki na 5-6 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką
moj przepis nalekki i smaczny. Jedyny jego minus to to, że jeśli zależy nam na konkretnym kształcie tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g(...)ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą. Następnie położyć kolejny blat. Tort wstawić do lodówki
Mama Gotuje