tort z karmelem - 970 przepisów (strona:8/65)

PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 183

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 210

Ostatnimi czasy coraz częściej sięgam po orientalne receptury, bawię się orientalnymi smakami, składnikami.Sprawia mi to duża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących

W kuchni Karmel-itki
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 128

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 306

Dzwoneczki brzęczą gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchająkłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi głowami

W kuchni Karmel-itki
Małe smuteczki. SERNICZKI JOGURTOWE Z GALARETKĄ. 191

Za oknem szarość. Mgła, zachmurzone niebo i ciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie.  Dopadają coraz częściej małe smuteczki.  Więc

W kuchni Karmel-itki
Tort orzechowo-karmelowy 175

tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody(...)zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego. Smacznego i powodzenia

Kuba Gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 137

tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody(...)zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego. Smacznego i powodzenia

Kuba Gotuje
KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. 161

Słońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem

W kuchni Karmel-itki
Kim jest POLSKI FOODIE? 127

Drużyna Cookleta chce poznać zdanie internautów i postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'.Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 189

Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi

W kuchni Karmel-itki
KONIEC I POCZĄTEK 171

    Coś się kończy, aby inne "coś" mogło się rozpocząć. Tak było tym razem. Kilkutygodniowa ciężka praca, długie godziny spędzone przed komputerem... A wszystko po

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 194

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład

W kuchni Karmel-itki
PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 137

"Zmarznięte dłonie chowasz do kieszeni. Znów zapomniałaś rękawiczek, który to już raz w tym roku? Masz takie zaróżowione od mrozu policzki i uroczo czerwony nosek. Przytulałbym

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 128

Nie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy,aby nie zadręczać się domysłami...Przeklęty łososiu

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL GREJPFRUTOWY. 2334

Soczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 163

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 207

************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane

W kuchni Karmel-itki