Jeśli Szwajcaria kojarzy się z czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki
ladykitchenmamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto(...)nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką. Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy
Poezja smakuMak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itkiwszechstronne, dają niezliczone możliwości.Na słodko, słono, pikantnie, łagodnie, kolorowe lub takie zwykłe. Można by tak wymyślać bez końca,ciągle to nowe i pyszne. Naleśniki rządzą!Karmel-itka myślała o torcie naleśnikowym. Niestety, rodzina wraca póxnym wieczorem, sama całego nie zje,a szkoda, by familia musiała jeść zimny posiłek, tylko po to, żeby dodać ładne zdjęcia na bloga
W kuchni Karmel-itkiwhisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu no i przede wszystkim o ostrożności, bardzo łatwo się poparzyć a karmel jest piekielnie gorący. Do sypkiego jeszcze cukru(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu
Kuba Gotujewhisky, zagotowanie ich razem. Następnie kruszymy i wsypujemy do garnka herbatniki i kakao. Gdy zacznie stygnąć będzie odpowiednio gęsta i da się smarować po wierzchu i brzegach tortu. Przy karmelu pamiętajcie o małym ogniu pod garnkiem i mieszaniu płynnego już karmelu no i przede wszystkim o ostrożności, bardzo łatwo się poparzyć a karmel jest piekielnie gorący. Do sypkiego jeszcze cukru(...)żeby przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu
Kuba Gotujetort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu, rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta. Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu rozsmarowuję na wierzchu i po bokach. Obsypuję płatkami migdałowymi. Na wierzchu układam kandyzowane wisienki. Odstawiam na około 30minut w chłodne miejsce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizaczęło tężeć. Następnie wylewam część na jeden blat biszkoptu, przyciskam drugim, znów wykładam porcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy od ilości blatów / ja zrobiłam tort z dwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego(...)lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisił, długo i namiętnie, aby powstałe grudki rozmieszać (udaje się!). Następnie, gdy czekolada osiągnie 110 stopni, zdejmuję z ognia i mieszam, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną polewą dekoruję tort, ułożony na papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę(...)się konfitury, gdyż dżemy po podgrzaniu stają się bardzo wodniste. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, że masa nie będzie chciała gęstnieć, dodaj 1/2 opakowania galaretki morelowej lub brzoskwiniowej. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibaliki przebierańców jako biedronka szłam. Połączyłam wspomnienia z dzieciństwa i powstał pierwszy, debiutancki tort. Nie jest idealny, ale kwestia wprawy i dopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)smaruję konfiturą, kremem i przykrywam trzecim blatem,który traktuję tak samo. Przykrywam czwartym blatem.Resztę kremu rozsmarowuję na powierzchni i po bokach. Ozdabiam. Schładzam w lodówce około godziny.Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem.Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojonebatoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą.Na 2-3h odstawiam w chłodne i suche miejsce.Kroję zwilżonym ciepłą wodą nożem, aby masa i polewa nie przyklejały się do ostrza.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWszystkim paniom o imieniu Zofia, wszystkiego najlepszego na imieniny! (jutrzejsze) Dużo zdrowia, wesołej miny, radości w sercu i ciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza
W kuchni Karmel-itkiKarmel to coś za czym tęskni się na diecie. Otóż okazuje się, że można go jeść nawet, gdy postanowiliśmy schudnąć. Dla odchudzających się i nie …przepis
Humanistka w kuchniregularnie publikować i odpowiadać na wszystkie wiadomości, jakie do mnie docierały i nadal docierają. Bez Czytelników, czyli Was, blog i Karmel-itka nie obchodziły by tej wspaniałej rocznicy, mając nadzieję, że to nie ostatnia. Powinien być tu teraz wielki tort, smakowity i słodki, ale przygotowania do matury od Nowego Roku pochłaniają mnie do reszty i z ręką na sercu oraz(...)ciężkich chwilach, dzielić się uwagami i spostrzeżeniami, a przede wszystkim umilać mi dzień swoimi optymistycznymi komentarzami i tak serdecznymi e-mailami, jakimi mnie obdarzacie. Dziękuję Wam :** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikoniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie 150 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru karmel można zrobić dzięki metodzie zimnej wody. Nabieramy łyżeczką część karmelu(...)równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki. Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy.Następnie układamy nasze figurki na torcie.Polecam przygotować je wcześniej, aby zdążyły stwardnieć.Miłej zabawy
Pudełko rozmaitości