Tort – bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym(...)alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski z bardzo ciepłą wodą (50° C). W miarę jak temperatura wody spada uzupełniamy ją gorącą
mojewypiekiinietylkoChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych!Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole.Lekki i puszysty kakaowy biszkopt (przepis z Pozytywnej Kuchni) przełożony gęstym kremem z dodatkiem adwokatu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Na pewno będzie Wam smakował, na pewno! :)Biszkopt:* jajka- 5 szt.* mąka pszenna- 80 g* cukier
Kraina Miodem PłynącaGotowe krążki bezowe do tortów dawnymi czasy można było nabyć bez trudu,potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!urodzinkiSTO LAT kotku oby wszystkie plany i marzenia do spełnienia w tym roku udało Ci się zrealizować.Z tej okazji chce Wam zaprezentować mój patent na pyszny tort 3Z.Tort, który zawsze się udaj, zawsze wszystkim smakuje i jak tyko raz go zrobicie będzie robić go zawsze. Czytaj więcej
FarmażonyRecipe in English ) Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują. Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryPrzepis na ten biszkopt przewija się na blogu już od dawna. Za każdym jednak razem odsyłam Was po przepis do poprzedniej publikacji tortu. Postanowiłam więc, że zrobię osoby wątek z przepisem tylko i wyłącznie na biszkopt. Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż
Przysmaki KarolkiTort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, które są właśnie dzisiaj. Ach jak ten czas leci. Pamiętam jak robiłam pierwszy tort na roczek, a tu już kolejny siedemnasty. Długo myślałam na pomysłem na tort, bo jaki tort upiec nastolatce, która tak naprawdę już sama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich(...)tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru
IzabelawkuchniOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już w poniedziałek świętować będę 26 urodziny - niestety latka lecą - ale z rodziną świętowałam już dziś, w iście włoskim stylu, z pysznym tortem tiramisu. Przygotowuje się go w miarę szybko i jest bardzo smaczny(...)amaretto i przełamującym wszystko smakiem malin. Jeśli wolicie słodsze wypieki to pomińcie posypywanie każdej warstwy gorzkim kakao i dodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki i płaski, więc idealnie nadaje się
Cooking Monstermojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można(...)chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne? Chyba NIE :). Inspiracja Moje Wypieki oraz kuchnia Lidla . Składniki na tortownicę 20 cm* Ciasto kruche : 250 gr mąki pszennej 125 gr zimnego masła 60 gr cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie
moj przepis naPyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem
Domowe TortyLedwo żyję, ale satysfakcję mam ogromną.Przygotowałam smakołyki na trzecie urodziny córki. dziadek i babcia ledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani
bistro mamaTym razem nowe wyzwanie... opłatek z jadalnym tuszem. Nauczyłam się paru rzeczy. Po pierwsze nie naklejać na kolorową masę, bo przebije kolor. Po drugie nie naklejać
Pudełko rozmaitości