Krem z Milky Way to idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę(...)Uwagi: Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu o średnicy 22-23 cm. Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników. Jeśli lubisz robić torty
Słodki PomysłWitam w Małej Cukierence i zapraszam na przepyszny tort gruszkowy z kremem waniliowym. Jest to trochę trudniejszy tort i przed jego przygotowaniem proszę dokładnie przeczytać przepis. Krem oparty jest na „crème anglaise”, czyli kremie angielskim. Składa się on z żółtek, cukru, gorącego mleka, plus dodatek smakowy wanilia. Trzeba uważać, żeby podczas podgrzewania nie zagotować mieszanki żółtek i mleka, ponieważ powstanie(...)jajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort gruszkowy z kremem waniliowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru
Mała CukierenkaTort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam(...)wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy, a następnie, odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić do ostudzenia na kilka godzin
królestwo garówopakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka(...)warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami
Domowe Tortymałych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Tyle z ciekawostek. Orzechy kokosowe posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych. Wiórki kokosowe mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm(...)biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego, aby oddzieliła się śmietanka. Biszkopt pieczemy dzień przed przygotowaniem tortu. Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu (16 maja - jakim sposobem zapomniałam o tej recenzji?) miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). "Jak wyczarować wymarzony tort?" - z wielkim(...)entuzjazmem podeszłam do tego zagadnienia. Pomimo, że posiadam "jakieś tam" doświadczenie w wypiekach i swój pierwszy tort upiekłam mając kilkanaście lat - w warsztatach wzięłam udział - mając nadzieję, że dowiem się ciekawych i nowych rzeczy. Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"... Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy
Di gotujeteraz czas na tort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone(...)przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów
paapilotkaaIdealny do przekładania tortów śmietanowych! Ale równie pysznie smakuje w formie deseru, serwowanego w pucharku razem z owocami bądź galaretką- posypany wiórkami czekoladowymi lub polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia(...)ozdobienia tortu, który ma być transportowany, lub ‘wytrzymać ‘ jakiś czas poza lodówką- warto do cukru pudru dodać śmietan-fix, który utrzymuje właściwą konsystencję śmietany. Przygowowanie kremu : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania
Domowe TortyAdwent :) Już nie mogłam się doczekać 1 grudnia :) Dziś oficjalnie rozpoczynam okres świątecznych przepisów a wraz z nim pierwsze "okienko" z mojego kalendarza adwentowego. Piękny i pyszny tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą :) Jak Wam się podoba? Przyznacie, że wyszedł nieco bajkowy? ;) Temat tortu utrzymany jest w konwencji zimowego lasu. Choinki wykonałam z czekolady i potraktowałam je nieco złotym(...)barwikiem spożywczym. Za śnieg posłużyły mi pokruszone bezy. Dodałam jeszcze kilka cukrowych śnieżynek i perełek i... sami oceńcie :) Ja jestem nim zachwycona! :) Tort w smaku jest na prawdę pyszny. Nie za słodki - rzekłabym - lekko wytrawny. Śliwki zamiast w kawie możecie namoczyć w alkoholu (ja unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie
My simple kitchenTort dla amatorów likieru Amaretto tudzież migdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu(...)ubijania dodać likier oraz ekstrakt migdałowy. UWAGA : Jeśli obawiacie się o trwałość takiego kremu, możecie pod koniec ubijania dodać jedno opakowanie "śmietan - fixu", ale nie jest to konieczne. Złożenie tortu: Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki. Odłożyć około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na tacy/paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu
Opowieści z piekarnikaTorty robię amatorsko i zazwyczaj dla przyjaciół jako forma prezentu. Tym razem też tak było. Tort dla najlepszego Szefa z jakim przyszło mi pracować w całym moim życiu. Niezwykły człowiek o ogromnym poczuciu humoru i niezwykłej delikatności. Jeśli zdażyło się iść do niego na dywanik, potrafił tak poprowadzić rozmowę że z biura wychodziło się zmotywowanym, i gotowym do jeszcze(...)lepszej pracy. Będę za nim tęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani. Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony. Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej. Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTort truskawkowy który zrobiłam z dżemu i konfitury Łowicz . Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru(...)cytryna 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g extra konfitury z truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru
wesoła kuchniaTort, ale nie dla mnie, dla jednego sześciolatka mojej koleżanki. Tort miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu(...)torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam, był przepyszny. Wszystko wyszło tak jak chciałam. Równowaga smaków. Nie ma przekroju tortu, ale postanowiłam Wam to wynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć. No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao
Blondynka GotujeTort Malakov znalazłam wiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki(...)biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo - na zdjęciu widać o co chodzi) . Krem ma być także na górze tortu
Mania Wypiekania