Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Jakiś czas temu zachęcałam Was do udekorowania tortu w oryginalny sposób bez używania sztucznych mas i gotowych dekoracji. Dzisiaj robię to ponownie, choć tym razem tort prezentuje się nieco inaczej. Nie podaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej(...)dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach
Trzeci talerzCzekoladowy tort z czereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak(...)czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami
Domowe Tortypewna czy dobrze wybrałam, dlatego to zadanie pozostawiam innym, a sama wolę przygotować coś słodkiego dla solenizanta lub jubilata. Łączenie ulubionych smaków jest dla mnie jakoś dużo łatwiejsze. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki. Byłam bliższa orzechom, ale gdy sięgnęłam po książkę, wypadła(...)karteczka z przepisem na tort makowy. Uznałam to za znak zobowiązujący do zmiany planów. ;) I była to dobra decyzja, bo Mama mojego Małża do dziś wspomina, że tort był pyszny. M. także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym
Pełny talerzTort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku(...)gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami. Efekt końcowy moim zdaniem super smakowicie :). Przepis jest na tortownicę 23 — 24 cm. (Szklanka o pojemności 250 ml) Nowy post Tort nutella pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!Składniki:Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakaoKrem:500 g serka mascarpone400(...)minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.4. Pozostałym kremem
Kuchnia domowa AniTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło
Mania GotowaniaPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp.Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem
prawdziwe jedzenieZobowiązałam się upiec tort dla małego jubilata w kształcie Myszki Mickey. Musiałam więc słowa dotrzymać:) Tort jest bardzo pracochłonny, ale to sama radość móc stworzyć taką postać. Najwięcej czasu zajmuje dekorowanie, bo jest to dość żmudna praca, ale efekt końcowy wynagradza wszystko... Inspiracja Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki(...)dodać trochę czarnego barwnika. Dokładnie rozmieszać. Przy pomocy wykałaczki naszkicować twarz Myszki. Następnie kremem w czarnym kolorze obrysować kontury. Przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie kwiatka udekorować tort jasnym kremem, następnie różowym a na koniec czarnym. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościsprzyja ich rozwiązywaniu. Mimo, że staram się zawsze racjonalnie organizować swój czas i nie odkładać niczego na wieczne później również i mnie dopadła ta straszna choroba. Obiecałam tort urodzinowy łasuchowi mniejszemu i jakoś tak schodził tydzień za tygodniem i totalnie nie miałam czasu żeby go zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie(...)Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką dla kubków smakowych trzeba było wymyślić jakąś dekorację żeby nasycić również inne zmysły
ciastkarnia na kruchym spodzieMój synek uwielbia samoloty, a w szczególności bajkę "Samoloty". Dlatego na urodziny postanowiłam zrobić mu tort niespodziankę z jego ulubionym samolotem, oczywiście - Dusty:) Wykonanie samolotu okazało się dość pracochłonne i niestety nie starczyło mi czasu na zrobienie dodatkowych dekoracji, ale i tak synek był zachwycony:)) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej(...)herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu. Masa plastyczna: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel aromatu waniliowego. Do wody dodać
Z miłości do słodkościzisiaj, z racji moich urodzin, postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na bezglutenowy tort orzechowy. Jest to mała modyfikacja przepisu mojej śp. Babci, a sam tort, zawsze przywołuje cudowne wspomnienia z mojego dzieciństwa. Nie było wtedy bowiem rodzinnej imprezy urodzinowej, na której by go zabrakło! Jego sekretem jest pyszna, kremowa masa, nieco zakrapiana, cudowna zarówno w konsystencji(...)smaku Może nie jest to cukiernicze dzieło, wszak żaden ze mnie mistrz cukiernictwa, ale za to smak jest obłędny! Jeśli lubicie orzechy, po spróbowaniu tego tortu, na pewno się zakochacie w jego urzekającym smaku! Tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm , dlatego wyszły mi 4 warstwy. Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować
Okiem Blondynki by McBlondibyła moja najmłodsza pociecha, która w sobotę obchodziła trzecie urodziny, oraz chrześnica mojego męża, której urodziny były cztery dni wcześniej niż mojej Smerfetki :D. I tak oto powstały dwa torty na jedną sobotę. Jeden przepis już znajduje się na blogu i jest to Tort w stylu angielskim - przepyszny i uzależniający, a drugi powstał z czystego przypadku. Składniki(...)jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym i ponownie schładzam. Całość dekoruję wedle uznania
Ciasteczkowy PotwórZnalazłam jeszcze kilka zdjęć tortów, które piekłam i dekorowałam kilka lat temu. Szkoda mi ich pominąć na moim blogu, w końcu kiedyś przyniosły mi radość i satysfakcję:) Postanowiłam zatem je opublikować
In my kitchenDzisiaj zapraszam na przepyszny tort truskawkowy z kokosem, uwielbiany przez moje dzieci i przyjaciół. Nieco pracochłonny jak to zazwyczaj tort ale mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)krem pokrojone truskawki i znowu krem. Na kremie kładziemy drugi biszkopt i smarujemy go kremem kokosowym a na to układamy truskawki, ostatnią warstwą jest biszkopt . Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietaną , a wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek
Smakowite DaniaWszystkiego dobrego w nowym roku! Dziś tort upieczony specjalnie na powitanie 2015 - z pysznym kremem szampańskim, który sprawdzi się nie tylko do przełożenia biszkoptu, ale też solo. Piankowa konsystencja sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :)Biszkopt:5 jajekszklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej)szklanka cukru pudrupół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem szampański:szklanka szampana3(...)pianę z białek, a gdy masa będzie już jednolita, szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na biszkopt przecięty w połowie, zostawiając 1/3 masy na wierzch tortu (można też biszkopt nasączyć szampanem). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nabieramy po trochu na łyżkę i "rysujemy" nieregularne wzorki na wierzchu tortu. Wstawiamy do lodówki do stężenia
sama złodyczTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść(...)pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.Polewa:1 litr mleka1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżeczki masłaWszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.Smacznego
Salonik smakówzisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki na biszkopt makowy: 600 g suchego maku 200 g łuskanych migdałów 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki(...)końcu dorzucić zmielone migdały. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki
Gosia gotujebiszkoptem II. Wykładamy resztę frużeliny i na frużelinę pozostały krem. Przykrywamy biszkoptem I. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Po tym czasie całość pokrywamy ganache z białej czekolady. Tort przechowujemy w lodowce.a Ganache: 260 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palinka. Wrzucamy połamaną czekoladę. Zostawiamy na około 2 minuty(...)Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Jak jest już ostygnięta i gęsta ubijamy ją krótką chwilę. Odstawiamy na 10 minut na bok, po czym wykładamy na wierzch i boki tortu. The post Tort na Każdą Okazję appeared first on Made
Made By Mom And Sonnasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki.Na wierzch układamy opłatek Harry Potter, wykańczamy jego boki kleksami masy. Odstawiamy do stęzenie do lodówki. Opłatki są świetną dekoracją tortu dla naszych milusińskich(...)Każdy znajdzie w sklepie dekoracje dopasowane do potrzeb wiekowych swoich dzieci. W ofercie wiele ciekawych wzorów,zapraszam tutaj: http://jumazoma.pl/KREATYWNE-DEKORACJE-CUKIERNICZE_DEKORACYJNE-OPLATKI-NA-TORTY-I-CIASTA(2,246,).aspx?pageId=2 Do wykonania tortu użyłam smietany i serków firmy Mlekovita. Zaufałam tej firmie i ich produktom ponieważ zawsze moge liczyć na dobrą jakość która owocuje mi potem pysznymi wypiekami.Śmietana bardzo dobrze się ubija a serki maja ciekawy niepowtarzalny smak
Z Majeczką w kuchniWspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjelodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować(...)wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smakuokazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem(...)wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej. Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna mieć konsystencję żelu.SKŁADANIE TORTU:Dolny blat tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp
Słodko-Słony Świat Ilonypestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli(...)całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka Strona