Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Biszkopt makowy, krem budyniowy i do tego dekoracja z orzeźwiających i pachnących cytrusów. Tort jest łatwy do przygotowania a prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam go na konkurs z przepisu KASI.Składniki: Biszkopt50 g margaryny Kasia160 g cukru pudru5 jajek130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku1(...)utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem podzielić na trzy części.Pierwszy krążek posmarować krem, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem, przykryć trzecim krążkiem, boki i górę tortu posmarować i udekorować kremem. Tort odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ostudzić i obsypać boki tortu. Tort przed podaniem udekorować filetami z pomarańczy
Ala piecze i gotujePrzepis na ten tort znalazłam w jakiejś gazecie już dawno temu. I tak sobie leżał i czekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety(...)Śmietan-Fix; kilka malin; 50 g posiekanych orzechów pistacjowych; wiórka czekoladowe lub 50 g startej czekolady; Śmietanę ubić ze Śmietan-Fixem i posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami. Moje uwagi: 1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi
In my kitchenMakowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem(...)kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego kakao Olejek rumowy (ilość wg uznania) Dodatkowo: Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji Alkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortu Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości
Smakowy RajJuż bardziej klasycznie się chyba nie da. Truskawkowy tort bezowy. Bardzo efektowny, a zarazem bardzo prosty tort przygotowany ze składników które każdy ma w domu na co dzień - no poza świeżymi truskawkami, choć w sezonie, sporo osób kupuje co kilka dni świeżą 'dostawę' tych soczystych owoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się(...)niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100
Słodkie Przyjemnościdawno u mnie nie było tortu. Dziś więc nadrabiam zaległości i popełniłam tort mocno żurawinowy. Zapewniam Was, że nawet tym co żurawiny nie lubią ten tort zasmakuje. Mój mąż nie jest wielbicielem właśnie żurawiny ale tort zajadał z wielkim apetytem. Tak więc warto się przekonać do żurawiny.A tort ten przygotowałam na konkurs na jednej ze stron.Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.Ponadto w sklepie znajdziecie duży asortyment towarów nie tylko kuchennych. Współpraca i kontakt z sklepem jest rewelacyjny
Ala piecze i gotujeskromnie i śmiałe. Niech będą. Każdy powinien mieć marzenia - chociaż nieosiągalne, ale jako cel do spełnienia. Przynajmniej wtedy będziemy zmieniać swe życie. Wtedy mamy co robić w życiu. Tort, drugi tak naprawdę w moim życiu. Tym razem postawiłam na klasykę. Kawa, wiśnie, migdały i nutka alkoholu. Krem na śmietanie kremówce, z odrobiną agaru, by nie popłynął, dzięki czemu kawałek(...)chcę, by była dość sztywna. Tutaj użyłam go nieco mniej. Poza tym agar nie ma zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie. TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. /własny; spód z: Moje Wypieki; / spód: 5 jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiLubię proste torty. Smaki dobierane były na życzenie solenizanta. Tort Improwizowany tak wszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową(...)całymi owocami 90 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki kilka truskawek listki świeżej mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki
Blondynka Gotujezrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;) źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia(...)minut. Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem. Dodajemy kakao i alkohol. Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem. Tort orzechowo - czekoladowy Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Spód posmaruj kremem czekoladowym. Przykryj drugim blatem. Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :) Smacznego
Słodkości i nie tylkomojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam(...)mój przepis na masę cukrową, który dla mnie sprawdza się najlepiej. Pamiętajcie, że przed położeniem masy cukrowej tort musi być dokładnie obłożony tynkiem czyli: albo masą maślaną albo masą maślano-budyniową albo masą na bazie bezy szwajcarskiej lub masą francuską lub czekoladowym ganache. Składniki na obłożenie tortu 23-26 cm plus figurki. 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant
moj przepis namasy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed(...)nałożeniem ostatniego blatu możemy też posmarować boki tortu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna KuchniaZgodnie z obietnicą przedstawiam Wam tort, który wykonałam na siódme urodziny mojej córeczki. Przygotowania zabrały trochę czasu, ale myślę, że było warto. Wprawy w dekoracji jeszcze nie mam, ale na pewno będę nad tym pracować, gdyż mam motywację. Plusami przygotowywania tortu w domu jest takie, że wiemy co w nim jest i czy składniki są świeże. Minus to oczywiście czas(...)Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem. Z racji tego, że bita śmietana roztapia masę cukrową tort dookoła wysmarowałam masą maślaną. Masa maślana: – 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki – 3 białka – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli – opakowanie
dom-agi.plTort kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia. Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd(...)bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. składniki1/2 bochenka chleba tostowego (11x11x 9 cm wys) z tego przepisu farsz jajeczny (ok 1/3 zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu)4 jajka ugotowane na twardo, rozdrobnione2 łyżki majonezu2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru lub szczypiorku1 niewielka cebulka, pokrojona w kostkę1 łyżka startego sera (użyłam chedar'a)sól, pieprz1
Stare GaryTort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Jakiś czas temu zachęcałam Was do udekorowania tortu w oryginalny sposób bez używania sztucznych mas i gotowych dekoracji. Dzisiaj robię to ponownie, choć tym razem tort prezentuje się nieco inaczej. Nie podaję przepisu na tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej(...)dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach
Trzeci talerzCzekoladowy tort z czereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak(...)czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami
Domowe Torty