Świeży i lekki śmietanowy tort. Kojarzące się z okresem letnim jagody- można śmiało zastapić borówkami amerykańskimi. Nie martwcie się, że w przeciwieństwie do wylegujących się na słońcu ‘naszych’ jagód, mogą mieć one lekko kwaskowaty posmak. Słodki śmietanowy krem z dodatkiem mascarpone, świetnie ten kwasek przełamie i będzie pysznie! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej(...)jagód lub borówek amerykańskich DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata lub rozcieńczony z wodą jagodowy kompot. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem
Domowe TortyDelikatny śmietankowy krem z dodatkiem mascarpone, domowy puszysty biszkopt, a do tego smakowite, skąpane w słońcu truskawki! Pyszny tort na najróżniejsze okazje, którego smak docenią i małe i duże łasuchy! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru(...)płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata lub rozcieńczony z wodą truskawkowy kompot. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem
Domowe Torty... dla kolegi Krzysia, który swoją 40-tkę obchodził w bardzo sympatycznym gronie... trzy lata temu:)
In my kitchenroku na rok nasz licznik się zwiększa... mój parę dni temu też się zwiększył :P Zrobiłam kameralną domówkę i postanowiłam spróbować swoich sił w krzywym torcie. Efekty zamieszczam poniżej :) Jak wam się podoba
Pudełko rozmaitościPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie
Pyry na Gazwiem sama jak to się stało ,że tyle czasu u Malinowej nie gościł żaden tort na blogu . Pora nadrobić zaległości , bo troszkę się ich nazbierało Dziś przedstawiam Wam gotową na bal Lalkę . Dawno nie byłam tak zadowolona z efektu końcowego jak dziś . Co do wnętrza to na życzenie osoby zamawiającej tradycyjnie - maliny i śmietana z mascarpone. Zestawienie
Malinowa KawiarenkaDzisiaj po raz pierwszy robiłam tort piętrowy, może nie jest idealny, może trochę krzywy :P ale jaką miałam uciechę gdy goście go wychwalali zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym... to wszystkie niedoskonałości zdają się zanikać ;) oby kolejne były piękniejsze i bliższe ideałowi... ^^ Dziś wrzucę tylko przedsmak całego przepisu... padam z sił.Dobranoc
Pudełko rozmaitościDodaj do niej serek mascarpone oraz cukier puder i likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.SKŁADANIE TORTU:Dolny blat bezy ułóż na ozdobnym talerzu lub paterze, przełóż go całą porcją kremu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Gotowe! Przechowuj w lodówce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykroimy w kostkę.Masa śmietanowa:Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy fix z cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy.Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na tort, posypujemy pokrojonymi truskawkami i kładziemy górny biszkopt. Całość przykrywamy resztą śmietany.Torcik powinien w tortownicy i lodówce spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. *żelatyna
Słodka Stronabiałą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto
Apetyczna babeczkakostkę i mieszamy ze śmietaną. Nakładamy śmietanę między biszkopty i na wierzch. Na samej górze układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i dekorujemy brzegi tortu
Aga w kuchniDelikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier
Ala piecze i gotujeTort – bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą. Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym(...)alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski z bardzo ciepłą wodą (50° C). W miarę jak temperatura wody spada uzupełniamy ją gorącą
mojewypiekiinietylkoChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych!Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole.Lekki i puszysty kakaowy biszkopt (przepis z Pozytywnej Kuchni) przełożony gęstym kremem z dodatkiem adwokatu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Na pewno będzie Wam smakował, na pewno! :)Biszkopt:* jajka- 5 szt.* mąka pszenna- 80 g* cukier
Kraina Miodem PłynącaGotowe krążki bezowe do tortów dawnymi czasy można było nabyć bez trudu,potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!urodzinkiSTO LAT kotku oby wszystkie plany i marzenia do spełnienia w tym roku udało Ci się zrealizować.Z tej okazji chce Wam zaprezentować mój patent na pyszny tort 3Z.Tort, który zawsze się udaj, zawsze wszystkim smakuje i jak tyko raz go zrobicie będzie robić go zawsze. Czytaj więcej
FarmażonyRecipe in English ) Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują. Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandry