Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie – obserwuj! Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je
Słodki PomysłBabeczki kokosowe z malinowym kremem gościły na urodzinach mojej chrześnicy. Od tamtego czasu przepis na babeczki uległ małej zmianie, ponieważ lubię trochę modyfikować przepisy. Dzięki temu
Słodki Pomysłtych osób, które uwielbiają tego rodzaju kanapki. Syte, pyszne i kolorowe. Torcik jest przygotowany z chleba tostowego z dodatkiem pasty tuńczykowej, jajecznej i rzodkiewkowej, która nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka(...)pęczka szczypiorku 3 WARSTWA 150 g serka wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA: Jogurt
Kuchnia w oparachbarwniku i dodaję do zimnej śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie sporą porcję kremu, który wystarczy Wam na przełożenie 4 blatów biszkoptu plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj Składniki 1 l śmietanki(...)dodajemy śmietanfixy. Dalej miksujemy, aż nasza masa stanie się gęsta. Uważaj, zbyt długie ubijanie śmietanki spowoduje zwarzenie się masy i powstanie nam masło. Artykuł KREM ŚMIETANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / tort pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkCiasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest lepsze od Babki z szampanem, którą do
Słodki Pomysłmasz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort
gutfutTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi się ,że połączenie tych smaków to istna rozkosz dla podniebienia uzależnionych od słodkości :) Składniki : krążki bezowe 26 cm - 6 białek z jajek typu L - cukier dwukrotność ilości białek - jeśli białek jest(...)blat smarujemy masą śliwkowo-orzechową , wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu
Wypieki RenePiec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować drugie ciasto, ciemne. Składniki na ciemne ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)Piec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować krem (najlepiej dzień wcześniej): 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki
moj przepis namój pierwszy w życiu blog, postaram się was czymś zainteresować i pokazać wiele różnych ciekawostek :) Osobiście sama na co dzień zajmuje się Artystycznym Zdobnictwem i Wykonywaniem Tortów, moja pasja tak naprawdę zrodziła się z dnia na dzień, co dziwne bo rzadko takie rzeczy miały miejsce w moim życiu, wszystko zawsze było poukładane, przemyślane i żyło w harmonii(...)się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie
Zainspiruj się kuchniąSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie(...)smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWYNiepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html9. TORT PINACOLADADla wielbicieli kokosu i ananasa ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/tort-pinacolada-z-beza-kokosowa.html Zapraszam
SMYKWKUCHNIPonieważ mieliśmy wiele koncepcji na ciasto z pomarańczami , jego wygląd i skład powstawał stopniowo podczas “burz mózgów” – jak nazywamy wymianę naszych pomysłów na konkretne danie. Ostatecznie tort składa się z lekkiego biszkoptu nasączonego pomarańczówką, kremu pomarańczowego oraz marmolady pomarańczowej – potrójna pomarańczowa przyjemność. Składniki na torcik pomarańczowy Biszkopt: 6 jajek w rozmiarze L 3 / 4 szklanki drobnego(...)cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem pomarańczowy do tortu: 4 pomarańcze 3 łyżki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 jajko 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 15 g żelatyny Pomarańczowa marmolada: 5 pomarańczy 400 g cukru 1 / 2 szklanki wody Dodatkowo: 100 ml pomarańczówki (adsbygoogle
niecodziennikparyLekki tort z bitą śmietaną przede wszystkim nie jest bardzo słodki. Dzięki czerwonym porzeczkom jest trochę kwaskowy w smaku. Taki tort jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt, nasączyć go ponczem, a potem przełożyć ubitą śmietaną kremówką. Na koniec pozostaje dekoracja tortu, a to jest zawsze najprzyjemniejszy etap. Czerwone porzeczki, jeżyny i drobne owoce winorośli ułożone w formie pierścienia
Przepisy Kulinarnewarto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej z nich był przepis na tort ptysiowy. Niby nic, ale jakoś sama nawet na to nie wpadłam, by z ciasta zaparzanego zrobić blaty do przełożenia.Troszkę zmodyfikowałam krem, dodatki i stworzyłam swój własny ;) Lekki, smaczny(...)strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy na 3 części, 2 większe, do której dodajemy odsączone i drobno pokrojone brzoskwinie i jedną mniejszą. Dwie większe dzielimy na pół i przekładamy blaty tortu. Wierzch tortu dekorujemy np. pozostałym kremem i pistacjami
Kuchnia w czekoladzieTort zrobiony na szybko, bo koleżanka potrzebowała by ją poratować i zrobić dla syna. Mam nadzieję że smakował, bo prezentuje się ślicznie. Idealny nie tylko dla dzieci. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 900ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * barwniki spożywcze * kolorowe cukierki do dekoracji(...)podłużne biszkopty do obłożenia tortu Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Resztę kremu podzielić na dwie części, każdą wymieszać z barwnikiem. Ozdobić tort cukierkami i obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczkami
Magiczne Życie MartyPiękne i smakowicie wyglądające torty tylko w witrynach cukierni? Z... Artykuł 30 LISTOPADA-TORTY ANGIELSKIE-WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOstatnio zafascynowały mnie ciasta, torty udekorowane świeżymi kwiatami. Bałam się tego, ale bardzo chciałam zobaczyć jak faktycznie takie ciasto się prezentuje. Dlatego na swoje urodziny (jeszcze we wrześniu) postanowiłam udekorować właśnie świeżymi kwiatami. Jako przepisu do samego tortu użyłam ciasta kukułkowego, a wierzch udekorowałam świeżymi kwiatami w kolorach fioletu, dodając figi i czerwone winogrona. Jak dla mnie była to próba(...)bardzo udana, tort prezentowa się pięknie, aczkolwiek jest kilka niedociągnięć które następnym razem poprawie. A w jak wam się podoba? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest zaczynać kolejny tydzień pracy, ale upragniony piątek już za kilka dni. Do piątku na pewno należy osłodzić sobie życie czymś pysznym i słodkim. Właśnie dziś polecam pyszny Tort makowy z masą i owocami. Jest pyszny, prosty i na pewno wam zasmakuje. Polecam spróbować. Na pewno uda się w jakiś dzień wam przygotować ten tort. A jak nie... Można(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 16 Tort makowy z masą i owocami BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka sypkiego maku MASA 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 kostka margaryny
Gotuję Testujęprzywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba(...)następujących warstw, od dołu patrząc: blat bezowy, krem malinowy, blat bezowy, krem malinowy, owoce. Torcik udekorować ziarenkami wyłuskanymi z granatu. Torcik wstawić na godzinę do lodówki. Uwaga Składanie tortu w całość należy wykonywać na paterze lub talerzu, na którym będzie podany. Tort jest bardzo i kruchy, że nie ma szans na przekładanie go bez zniszczenia;) Smacznego
Codziennik KuchennyWiecie już, że szpinak pokochałam miłością bezgraniczną i bezwarunkową. Nie mogło go więc zabraknąć w moim urodzinowym torcie. W połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm Ciasto szpinakowe: 180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny(...)części. 2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu. 3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę wylewamy na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzamy. Posypujemy kolorowymi perełkami i pozostawiamy do zastygnięcia
Kuchnia w czekoladziealkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor. Przełożenie tortu: Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty, każdy biszkopt nasączamy gorzką herbatą. Kakaowy biszkopt smarujemy kremem, jasny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym, układamy na wartstwą dżemu na kremie, wierzch biszkopta smarujemy drugą(...)warstwą kremu, następnie układamy kakaowy biszkopt, smarujemy kremem, układamy ostatni biszkopt posmarowany warstwą dżemu, tak aby dżem stykał się z kremem. Cały tort lekko dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej różyczce układamy perełkę cukrową. Do dekoracji tortu użyłam produktów od CUKIETERIA , które
słodki bratekkońcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru
Humanistka w kuchniTaki tort, to smaki mojego dzieciństwa. Choć koneserem kawy nigdy nie byłam, to ten tort był moim zdecydowanym faworytem. I choć taka beza, to bomba kaloryczna, to niekiedy można i warto zaszaleć. Wszak nie samym powietrzem człowiek żyje, drobne przyjemności są jak najbardziej wskazane. Od jakiegoś czasu do przygotowywania blatów bezowych używam samego nierafinowanego cukru trzcinowego (kiedyś używałam białego(...)pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem z 250ml kremówki i 250g mascarpone + 2 łyżki pudru, ale mogłoby być go trochę więcej... Następnym razem użyję po 300. Tort przygotowujemy maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Smaczne Zdrowetorcie można napisać parę stron kwiecistych opisów jak i nie napisać nic, bo tort mówi sam za siebie. Biszkopt jest puszysty i delikatny, krem sycący i słodki, mus malinowy nadaje charakteru, a płatki róży trochę walentynkowego cukru. W związku z tym, że tort jest tak dobry nie będę Was męczyć opisem reakcji sody z octem czy długim na pół strony
wegetalerzepiec 25-30 minut. Można piec w okrągłej formie lub prostokątnej. Jeśli chcecie żeby było bardziej podzielne to zróbcie w prostokątnej blaszce, a w okrągłej to będzie wykwintny Tort Ambasador. Wiśnie zalać spirytusem i zostawić na drugi dzień. Następnie odcedzić na sitku. Masa – mleko z cukrem zagotować, jajka lekko ubić i dodać do mleka i gotować ciągle mieszając
Kuchnia PokoleńTort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama Gotujekilka dni moje kuchenne królestwo, ale zostawiam dla Was nowe przepisy z tego tygodnia... Wczoraj byli goście, a wraz z nimi dietetyczne i nie tylko eksperymenty....Hit wieczoru - dietetyczny tort - przedstawię po powrocie....już wkrótce... Pozdrawiam
Humanistka w kuchni