Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny(...)ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem. Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego . krem : 1 kostka masła 20 dkg. zmielonych orzechów 1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką 1 szklanka wrzącego mleka 3/4 szklanki cukry
Codzienna kuchnia niecodziennaTort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne(...)minut. Tort lodowy cheesecake przed podaniem należy lekko rozmrozić. Pominęłam ten fakt, bo musiałam zdążyć zrobić zdjęcia za nim tort się rozmroził. The post Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego 400 ml. śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu tabliczka gorzkiej czekolady słoik dżemu np. brzoskwiniowy PRZYGOTOWANIE: masło orzechowe miksuję z połową szklanki śmietanki pozostałą
Upiecz sobie babeczkęczekoladowe cudo dzielę się dzisiaj z Wami. Blaty są mocno czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem kawy… Przełożone konfiturą porzeczkową, bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem masła orzechowego smakują wyśmienicie. Tort jest ciężki, sycący ale nieprzesłodzony. Dla mnie poezja. Ciasto z serii tych, które nigdy mi się nie znudzą, i mimo, że staram się ograniczać „cukier”, tak obok tego(...)patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek masła orzechowego, bez kawałków orzeszków Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodatkowo: pół słoiczka konfitury porzeczkowej 3 banany odrobina kakao Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę konfitury
Made By Mom And SonDzisiaj zaprezentuję Wam przepyszny, mega orzechowy i czekoladowy tort o smaku popularnych pralinek. Sprawdzi się na większe i mniejsze uroczystości. Zapewniam Was, ze szybko zniknie ze stołu gdyż każdy poprosi o dokładkę tego smakowitego ciacha. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można(...)przygotować dla gości taki pyszny tort? ;) Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka
Smakołyki Asiśmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać. W spiętej obręczy tortownicy ułożyć blat biszkoptowy. Połowę musu czekoladowego wyłożyć na orzechowy blat biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę musu czekoladowego. Powierzchnię wyrównać - wstawić do lodówki. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu tortu. Galaretki rozpuścić we wrzątku - odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę powoli wylać na owoce. Tort pozostawić w lodówce
kolorowotorcikowoTort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 2017-02-27 19:11:55 Porcje 24 Drip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym. Oblany gorzką czekoladą, która świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem tortu. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami. Drukuj Czas przygotowania(...)dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy
Wędrówki po kuchniCzas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie
Mała Cukierenkatortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki(...)przystąpić do zdobienia. Resztą kremu smaruję górę i boki tortu. Polewę wylewam delikatnie na krawędzi, tak żeby część spłynęła. Dodatkowo wykorzystałam różne owoce. I tort gotowy Smacznego Artykuł Tort truskawkowo-orzechowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymenttortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki(...)przystąpić do zdobienia. Resztą kremu smaruję górę i boki tortu. Polewę wylewam delikatnie na krawędzi, tak żeby część spłynęła. Dodatkowo wykorzystałam różne owoce. I tort gotowy Smacznego Artykuł Tort truskawkowo-orzechowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentTort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka(...)wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo
Słodki ZakątekJeśli szukacie idealnego orzechowego kremu do tortu to ten przepis jest właśnie dla Was. Krem jest intensywnie orzechowy, puszysty, nie za słodki. Idealny do przełożenia tortu, dekoracji babeczek czy wypełnienia ciastek. Robiłam go już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi po prostu doskonały. Składniki: * 400 g zmielonych orzechów włoskich * 400 ml mleka * 400 g masła w temperaturze pokojowej(...)Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na puszystą masę, miksując dodawać stopniowo cukier puder. Stopniowo do masła dodawać po jednej łyżce masy orzechowej i miksować wszystko na małych obrotach miksera. Krem jest już gotowy do przekładania tortu. Z podanych wyżej składników przełożyłam tort o średnicy 24 cm, 2 przełożenia między biszkoptami plus wystarczyło kremu na obsmarowanie wierzchu i boku tortu
Zrób to smacznieTort upiekłam na urodziny wielbiciela marki BMW i masła orzechowego :) Solenizant był mile zaskoczony i bardzo zadowolony a tort wszystkim bardzo posmakował :) Masa z masła orzechowego ma bardzo ciekawy smak a orzeszki przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Biszkopt: 120g zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 1/2 szkl cukru pudru 1,5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Masa(...)łyżce budyniu i cukier puder. 1/3 masy odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z masłem orzechowym. Krążki biszkoptu nasączyć herbatą z dodatkiem alkoholu, posmarować cienko dżemem i masą orzechową. Wierzch i boki tortu posmarować masą budyniową. Ja położyłam opłatek z masy cukrowej i polałam boki rozpuszczoną białą czekoladą. Tort można jednak dowolnie udekorować. Schłodzić
Smakołyki Asibiszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu. Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą kawą z rumem. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim trochę masy orzechowej i układamy na niej jagody. Trzymamy odległość od krawędzi, bo owoce wyjdą nam na wierzch(...)środkowe biszkopty go nie żałujemy i dokładnie pokrywamy. Pamiętamy, aby każde piętro wyrównać i lekko docisnąć. Gdy dojdziemy do wierzchniego blatu, lekko go nasączamy i smarujemy resztką kremu orzechowego. Wyrównujemy. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ubijamy, aż powstanie krem. 2 łyżki z podanej ilości cukru wsypujemy do białek, a resztę umieszczamy w rondelku, zakrywamy wodą
DominikaDolci