roku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka(...)ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej. Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć na warstwę kremu
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Ciasto czekoladowe: 250 g masła 250 g mlecznej czekolady łyżka kawy rozpuszczalnej 180 ml mleka 120 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 70 g
kuchcikowniakremem czekoladowym Mocno czekoladowym deserem jest również fondant , znany jako lava cake. Poniżej znajdziesz przepis na czekoladowe ciasto z kulkami Nesquik. Jak zrobić chrupkę do ciasta lub tortu? Chrupkę do ciasta lub tortu najczęściej przygotowuje się z orzechów lub płatków kukurydzianych połączonych z czekoladą. Pysznie smakuje również chrupka zrobiona z ciasteczkami. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name(...)jest również fondant , znany jako lava cake. Poniżej znajdziesz przepis na czekoladowe ciasto z kulkami Nesquik. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić chrupkę do ciasta lub tortu?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Chrupkę do ciasta lub tortu najczęściej przygotowuje się z orzechów lub płatków kukurydzianych połączonych z czekoladą. Pysznie smakuje również chrupka zrobiona z ciasteczkami. " } } ] } Ciasto Nesquik – PYSZNY PRZEPIS Czekoladowe ciasto
Via GustoKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe TortyKrem ala Ferrero Rocher, to pyszne połączenie orzechowej nuty z czekoladowo – śmietankowym smakiem. Jego gęsta konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko
Domowe TortyTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi się ,że połączenie tych smaków to istna rozkosz dla podniebienia uzależnionych od słodkości :) Składniki : krążki bezowe 26 cm - 6 białek z jajek typu L - cukier dwukrotność ilości białek - jeśli białek jest(...)dosypujemy pod koniec ubijania śmietany. Dolny blat smarujemy masą śliwkowo-orzechową , wykładamy część śmietany, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu
Wypieki ReneKrem ala Ferrero Rocher Krem ala Ferrero Rocher Pyszny krem ala Ferrero Rocher zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają smak czekoladowych kuleczek Ferrero Rocher
Domowe TortyDniem Dziecka postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Zapraszam(...)formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy. TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy biszkopt za pomocą łyżki na całej powierzchni
Be Fit Be Strongwczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Zapraszam(...)formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy. TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy biszkopt za pomocą łyżki na całej powierzchni
Be Fit Be Strongblaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone musem z ciemnej czekolady, galaretką z granatu i praliną orzechową, która nadaje tortu chrupkości. Elegancki, nie za słodki, wybuchowy za sprawą granatu, doskonały na Sylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :) Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasto czekoladowo-orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao(...)wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz
Nastoletnie Wypiekanieniezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników jest przecież dziecinnie proste! Jednak, żeby nie było tak klasycznie, to naleśniki postanowiłem usmażyć z dodatkiem kakao. Tort przełożyłem zaś kremem przygotowanym z masła orzechowego i kremowego serka (dzięki temu nie jest taki ciężki), a całość udekorowałem karmelizowanymi bananami! Jestem wręcz przekonany, że to ciacho posmakuje łakomczuchom w każdym wieku(...)warstw możesz również ułożyć plasterki bananów. Ostatniego naleśnika udekoruj kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. (Ja niestety spieszyłem się ze zdjęciami, więc krem orzechowy nie zdążył się zsiąść). Karmelizowane banany Duże banany obierz i przekrój wzdłuż oraz wszerz na pół. Banany mini dokładnie
Food SquareTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję
Szybko Tanio Smacznierazem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram. Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba(...)zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego
Kuba Gotujezrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego
Kuba Gotuje