pewno co mogę powiedzieć to, że był bardzo smaczny i dziewczynom się podobał:) Polecam opłatki do dekoracji, jak sama się przekonałam, że są prostą i efektowna ozdobą tortu:) Należy pamiętać, żeby przykleić go 1,5 h najwcześniej przed podaniem. Fajny efekt daje pomalowanie go klejem spożywczym albo lukrem bezbarwnym, nie próbowałam bo nie miałam czasu na to, tyle wyczytałam(...)masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko przykrywamy biszkoptem orzechowym i całość tortu, wierzch i brzegi smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy według uznania, ja boki posypałam wiórkami kokosowymi, myślę, że dobrze sprawdzą się również posiekane orzechy. Smacznego:) A to inne smakołyki które
ciastkarnia na kruchym spodzieŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/ TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/ MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU
KUCHARNIAopornie (cała historia do poczytania tutaj). Nie to, że tego nie lubiłam robić. Wręcz przeciwnie, tylko zawsze musiałam coś tak pokombinować, że nieraz tragedia... Artykuł Tort kawowy z orzechową chrupką pochodzi z serwisu gotować
gotować!początku roku obiecałam przepisy na klasyczne, niemieckie ciasta i desery. Znane, lubiane i bardzo smaczne. Jak Wielkanoc to oczywiście tort ajerkoniakowy. Ciemny, orzechowy biszkopt z czekoladową nutą, bitą śmietaną i dużo ajerkoniaku. To jest zdecydowanie ciasto tylko dla dorosłych. I chociaż uparłam się na ciasteczka-zajączki, tego ciasta nie mogą jeść dzieci. Jest mocno procentowe
dolcevitainmykitchencukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kostki masła 600 g … Czytaj dalej Tort makowo-orzechowy
czarrna od kuchniciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto
Smakowity Blog KulinarnyWasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie w wersji orzechowej, ale możecie wybrać sobie kawę, którą preferujecie najbardziej. Dodatkowo ja nie robiłam tortu jaki się normalnie podaje, tylko zwykły biszkopt przełożony masą, chociaż tort też(...)było bardzo dawno temu i nie posiadam żadnych jego zdjęć. Więc musicie zadowolić się zdjęciem pół-tortu:) Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino
Ciasteczkowy Potwórsmakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć x3: - 4 jaja - 7 łyżek zmielonych orzechów(...)masła i mieszamy, następnie dodajemy kakao. Jako ostatnia do masy trafia nalewka w małych porcjach, miksować na małych obrotach miksera. 2. Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, dekoracje i dodatki wg. uznania. Po udekorowaniu tort na kilka godzin powinien trafić w chłodne miejsce. Dobrej jakości kakao naturalne znajdziecie na www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaTort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki(...)pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób. Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził
Kuchenne zapiski Edytytort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej
Rozpustne gotowaniePyszny tort o klasycznym połączeniu smaków. Idealny na urodziny i na święta. Składniki (średnica 26cm): Biszkopt orzechowy: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt kakaowy: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka ciemnego kakao(...)łyżce budyniu. Miksować na najmniejszych obrotach. 5. Biszkopt orzechowy przekroić na pół, spód orzechowy nasączyć herbatą, posmarować kremem czekoladowym (1/3), przyłożyć biszkopt kakaowy, nasączyć go i wyłożyć krem czekoladowy (1/3). Następnie smaruję spód biszkoptu orzechowego konfiturą wiśniową, przykładam konfiturą do dołu i nasączam herbatą biszkopt orzechowy od góry. Na tort i jego boki wyłożyć pozostały krem. Udekorować orzechami
Kuchnia domowa AniTort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem, wtedy smakuje(...)mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych fistaszków Przygotowanie: Ugotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Biszkopt: Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białka będą
KuchniaWeDwoje.plTort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować(...)mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych fistaszków Przygotowanie: Ugotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Biszkopt: Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli
KuchniaWeDwoje.plTort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony. Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę(...)żeby się ona nie stopiła ale nawet się udało. Dekorowanie to nie jest moja mocna strona ale w sumie wyszło nie najgorzej:) Grunt, że tort bardzo smakował. *foremka 21 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru na krem: 750 ml mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto • 1/2 kg mąki • 2 jajka • 2 żółtka • 100 g cukru(...)utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego. • Na koniec dodać śmietanę i zmiksować. Składanie tortu • Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca. • Resztą
To co kocham