Tort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty(...)warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy
moj przepis naroku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki (tortownica, średnica 26cm): Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich 1 niepełna(...)galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Śmietanę 36% ubić, dodać serek mascarpone, a potem nutellę i kakao i dokładnie wymieszać. Na razie nie dodawać gruszek. 5. Przełożyć tort, połowę kakaowego biszkoptu lekko nasączyć syropem z gruszek, wyłożyć tężącą galaretkę, wyrównać i włożyć do lodówki. Jak stężeje, wyjąć z lodówki. Biszkopt orzechowy posmarować od spodu cienką warstwą kremu czekoladowego
Kuchnia domowa AniKakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :) Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(100 g) 100 ml słodkiej śmietanki 30% trochę mleka
Andzia PichciTort Ciasteczkowy Potwór z kremem śmietankowo-kokosowym i malinami Smaczny i efektowny torcik na urodzinki dla małego ciasteczkożercy Pamiętajcie, aby przed przystąpieniem do przygotowywania tortu, przeczytać wpis w którym zawarłam ważne informacje oraz instrukcje potrzebne do wykonania idealnego ciacha urodzinowego – Wpis tutaj KLIK Składniki: Biszkopt jasny lub kakaowy o średnicy 18 cm Biszkopt jasny – Przepis(...)włosów i trawy *** Pracę przy torcie najlepiej podzielić sobie na trzy dni. Pierwszego dnia pieczemy biszkopt, studzimy i zostawiamy owinięty w folię spożywczą do następnego dnia. Możemy wybrać dowolny, ulubiony biszkopt, a nawet pomieszać w jednym torcie różne biszkopty. Ja użyłam dwóch blatów jasnego biszkoptu i jednego blatu biszkoptu kakaowego *** *** Drugiego dnia tort przekładamy kremem. Przygotowujemy poncz, mieszamy
Blog z ApetytemBardzo elegancki i zaskakujący tort. Możemy go udekorować go na wiele sposobów. Przygotowuje się go bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną
AleTorcikLubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz Tort Naleśnikowy :) Kakaowe i Mleczne Naleśniki , przekładane dwoma masami : masa maskarpone i masa śmietanowo- wiśniowa . Polecam każdemj początkującej osobie i nie tylko. Mój mąż być zachwycony :) Polecam Zapraszam również do odwiedzenia(...)następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję. Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników. Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania. Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem. Smacznego
Gotowanie Patkiniespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo . Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce. Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony): mąka kokosowa – ½ szklanki kakao surowe – ½ szklanki olej kokosowy – ½ szklanki miód – ⅓ szklanki jajka – 8 soda oczyszczona
PaleoSMAKPrzepis na ten tort powinien był trafić na bloga pod koniec maja, ale dziś dopiero nastąpi debiut tego smakołyku. Tort powstał na urodziny mojej mamy jako
Ciasteczkowy PotwórPyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone
codojedzeniakilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremów z michałkami. Dzień 2: Robimy kremy z michałkami, składamy i dekorujemy tort. Biszkopt kakaowy (tortownica, śr 20cm): 5 białek 160 g drobnego cukru 5 łyżki zimnej wody 5 żółtek 120 g mąki pszennej 35 g kakao Oddzielamy białka od żółtek. W misce(...)tylką (duża gwiazda) i dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można
Słodki PomysłPrzepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko
Blog z Apetytemtortu. W pierwszych dniach stycznia obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy(...)paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania, u mnie boki obsypane były startą, gorzką czekoladą. Tort schładzamy kilka godzin. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnijesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiSłodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci
VioletoweKucharzenie