Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej(...)kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Ten mocno nasączamy i smarujemy taką samą ilością masy. Na niej układamy wiśnie, które przykrywamy ostatnim blatem kakaowym. Powtarzamy nasączanie i smarowanie. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do robienia polewy. Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką. Niewykorzystaną część polewy
DominikaDolciTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Właśnie sobie uświadomiłam, że już sporo czasu minęło od kiedy nie zrobiłam żadnego tortu. Ostatni był na urodziny Marcina w marcu. Na szczęście na horyzoncie urodziny Adasia, więc najwyższy czas pomyśleć o smakach. Na pewno z truskawkami, bo Młody je uwielbia i już zażyczył sobie, że mają być ułożone na wierzchu. Co jeszcze? Pojęcia nie mam, ale wiem że powinnam(...)wspominał o tym, by jutro jechać na większe zakupy. Póki co nadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej
Kuchnia w czekoladziePożeramstrony O serniku gotowanym słyszałam już dawno, ale przyznam że nie wiedziałam że aż tak dobrze smakuje. Sernik z kakaową kruszonką – przepis z bloga Wielopokoleniowo Dobrym sernikiem, naprawdę wartym wypróbowania jest również sernik z kakaową kruszonką. Sernik ala tort – przepis z bloga Nieleniwapanidomu Totalna wariacja sernika. Za to obłędnie smaczna i oryginalnie wyglądająca. Idealna na świąteczny stół
Arbuziakichlebek szpinakowo-cukiniowy z mozzarellą oraz hummus podawany z kruchych miseczkach. Obowiązkowa była lemoniada z owocami i schłodzone soki. To wystarczyło, a solenizantce i gościom bardzo smakowało. Tort śmietankowy z polewą kakaową biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100 ml soku pomarańczowego do nasączenia masa
Mienta blogmini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca
breakfast of dreamsdobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)kakao + 3 łyżki kakao'; document.write(" "); Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao + 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej
moj przepis naTort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki którymi nikt nie pogardzi! Biszkopt: 10 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao(...)część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu. Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć
Via GustoBiszkopt kakaowy z olejem, muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Pięknie rośnie, cudownie pachnie i pozostaje świeży przez długi czas. Szukając przepisu na idealny biszkopt kakaowy natknęłam się na biszkopt kakaowy z olejem. Początkowo powątpiewałam w pozytywny rezultat, ponieważ biszkopt z olejem nieomylnie kojarzył mi się z tłuszczem, a w związku z tym z biszkoptem tłuszczowym (takim ucieranym ciastem, który(...)biszkoptu zwykłego z samym kakao. Dodatek oleju, prawdopodobnie działa rozrzedzająco na konsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie je nawilżając po upieczeniu. Efekt „Pierwsza Klasa”. Biszkopt z olejem vs. Biszkopt z wodą
SmartBake.plJeśli kiedyś stworzę listę 10 najlepszych ciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście
Rozpustne gotowaniemęskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować. Składniki Kakaowe ciasto kruche 100 g zimnego masła 180 g mąki 20 g kakao 3 łyżki cukru pudru 2 duże żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody
Słodkie inspiracjeBiszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony(...)można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem 3 szkl. mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comsię wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był
Mała Cukierenka